English
Zoeken
Digitale krant
App
Menu
Voorpagina Achtergrond Wetenschap Studentenleven Nieuws Cultuur Columns & opinie Podcast  

Menu

Categorieën

  • Voorpagina
  • Achtergrond
  • Wetenschap
  • Studentenleven
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Columns & opinie
  • Podcast

Algemeen

  • Archief
  • Contact
  • Colofon
  • App
  • Digitale krant
  • English
Nieuws
Vanaf 15 juni zijn er weer echte tentamens (en alleen procotoring als het niet anders kan)
Tentamen in de grote zaal van het sportcentrum. Foto Marc de Haan
Vincent Bongers
woensdag 3 juni 2020
De universiteit gaat vanaf 15 juni weer fysieke tentamens afnemen, onder andere in het universitair sportcentrum. ‘Proctoring wordt alleen als laatste middel ingezet.’

Dat zei vice-collegevoorzitter en hoofd van het centraal crisisteam Martijn Ridderbos dinsdag tijdens de universiteitsraadsvergadering.

‘Het universitair sportcentrum is vanaf 15 juni beschikbaar voor een aantal grote tentamens. Ook in andere zalen kan weer getentamineerd worden. Dat is prettig. Waar het kan, wordt het fysiek tentamineren.’

Dat sluit overigens de inzet van proctoring, de omstreden vorm van digitaal surveilleren, niet helemaal uit, dat hangt af van de beschikbare zalencapaciteit, aldus Ridderbos. ‘Maar proctoring wordt alleen als laatste middel ingezet.’

Maximale bezetting

Volgens de berekening van het Universitair Facilitair Bedrijf kunnen er 182 studenten in de sporthal en 39 studenten in de danszaal tentamen doen, laat universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke desgevraagd weten.

Alle zalen waar normaal gesproken tentamens worden afgenomen, zijn beschikbaar. Alles moet wel passen ‘binnen de maximale bezetting van de zaal, zoals berekend door UFB, en een maximale bezetting van 20 procent in het gebouw’.

‘Medewerkers moeten thuis blijven werken, tenzij het echt niet anders kan’

Ridderbos vertelde ook dat de universitaire bibliotheken op 8 juni worden geopend . ‘Er zijn echt studieplekken nodig. Dat openstellen van de bibliotheken gaat in stappen’: eerst tien procent bezetting van de gebouwen, dan vijftien procent, en vervolgens twintig procent.

Het personeel moet voorlopig thuis blijven werken, aldus Ridderbos. ‘Nu mensen naar het strand gaan en zelfs op het terras zitten, is dat al helemaal lastig. Maar het blijft thuiswerken, tenzij het niet anders kan - dan is het met toestemming van de leidinggevende mogelijk om op kantoor te werken.’ Het is niet dat het college niet wil dat medewerkers weer naar kantoor kunnen, benadrukte hij, het is kabinetsbeleid om vervoersbewegingen te beperken.

Tijdslots oprekken

Het fysieke onderwijs dat vanaf 15 juni kan worden gegeven is gericht op ‘afstuderen en practica en het mentoren en tutoren van groepen kwetsbare studenten’. Om dit per 1 september uit te breiden, worden er momenteel gesprekken met het ministerie gevoerd over het oprekken van de tijdslots voor reizende studenten in het openbaar vervoer.

Voorlopig zorgt corona niet voor minder aanmeldingen van scholieren die in september aan hun studie willen beginnen. Uit cijfers van de vereniging van universiteiten (VSNU) blijkt zelfs dat er ruim zes procent meer aanmeldingen zijn dan vorig jaar. Een aanmelding is overigens nog geen inschrijving.

De invoering van proctoring is niet helemaal goed verlopen

De universiteitsraad heeft een brief aan het college van bestuur gestuurd over de invoering van proctoring. Uit een reconstructie van Mare bleek dat medezeggenschap bij de invoering ervan buitenspel was gezet: raadsleden waren er niet van op de hoogte dat het digitale surveillanceprogramma ProctorExam al door faculteiten in gebruik was genomen.

Het college en de raad hebben tijdens een ‘extra ingelast corona-overleg’ gesproken over de inzet van procotoring bij online toetsing in tijden van de crisis.

De raad vindt dat de bespreking over proctoring in een ‘meer formele setting’ had kunnen plaatsvinden. Het college is het daarmee eens, schrijft de raad. Oftewel: het proces is niet helemaal goed verlopen.

De raad vindt dat bij besluiten die een ‘grote en langdurige impact hebben op de gang van zaken binnen de universiteit, er moet worden uitgegaan van de normale geldende bevoegdheden, tenzij er sprake is van grote spoed’.

En ook als er haast is, dan is de raad beschikbaar om snel advies te geven. De raad is bereid zich ‘zeer flexibel op te stellen als het gaat om reactietermijnen en het inlassen van extra vergaderingen.’

In Amsterdam reageerde de medezeggenschap iets radicaler: daar hebben de studenten uit de universiteitsraad een kort geding aangespannen.

Deel dit artikel:

Lees ook

Nieuws
Het Lipsius blijft dicht, roepen beveiligers: ‘Anders zijn de rapen gaar’
Ruim honderd demonstranten protesteerden dinsdagmiddag tegen de universitaire banden met Israëlische instituten en het politiegeweld tegen studenten. Nieuw: deze keer barricadeerden niet activisten maar beveiligers een gebouw.
Nieuws
Begroting van Honours Academy wordt gehalveerd: ‘Auw, dit doet pijn’
Nieuws
Bij ACPA heerst ‘chaos en onzekerheid’ over forse bezuinigingen
Nieuws
Herta Mohr-gebouw krijgt van de gebruikers ‘een magere voldoende’
Nieuws
FSW wil af van naam Pieter de la Court: ‘Heldenverering is te ingewikkeld geworden’
Download nu de Mare app voor je mobiel!
Downloaden
✕

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!