donderdag 13 februari 2020
Het gaat niet al te best met de natuur
De Nederlandse natuur staat er slechter voor dan ooit, aldus een rapport van het Wereld Natuur Fonds. Was getekend: Koos Biesmeijer, hoogleraar natuurlijk kapitaal. Toch is hij verrassend optimistisch.
donderdag 13 februari 2020
Kan een ‘twijfelknop’ nepnieuws bestrijden?
Onderzoek suggereert dat een ‘twijfelknop’ effectief kan zijn tegen verspreiding van nepnieuws op WhatsApp.
donderdag 6 februari 2020
Over de vraag wat kindermishandeling is, denkt iedereen anders
Iedereen is het erover eens dat je kinderen niet moet mishandelen. Maar wat ‘kindermishandeling’ precies is, daarover lopen de opvattingen uiteen. En Nederland is zeker niet de braafste ouder van de klas.
donderdag 30 januari 2020
Nieuw: slangengif zonder de gifslang
Utrechtse wetenschappers maakten met behulp van Leidse biologen levende bolletjes van slangengifkliercellen. Die produceren ook echt slangengif, en dat zou de productie van antigif voor slangenbeten weleens een stuk goedkoper kunnen maken.
donderdag 30 januari 2020
Meer vrijheid maakt gevangenen minder agressief
Gevangenen die meer vrijheden krijgen, vertonen 60 procent minder agressief gedrag, ontdekten micro-econoom Marike Knoef van de Universiteit Leiden en Ben Vollaard (Universiteit Tilburg) na een experiment in de penitentiaire inrichting van Nieuwegein.
donderdag 23 januari 2020
‘Beetje gekke’ bacteriemutanten blijken juist heel nuttig voor de groep
Bij de bodembacterie Streptomyces ontstaan in verrassend hoog tempo mutanten die zich nauwelijks kunnen voortplanten. De kolonie als geheel lijkt er echter baat bij te hebben, want de ‘freaks’ produceren heel veel antibiotica. ‘Het is het tegenovergestelde van valsspelen.' Foto's: Zheren Zhang.
donderdag 23 januari 2020
Van ruitenwissers tot cocaïne-envelopjes: onze rommel zie je in dierennesten terug
Bioloog Auke-Florian Hiemstra begint in maart met zijn promotieonderzoek bij Naturalis, naar plastic in dierenbouwsels. Mede mogelijk gemaakt door Albert Heijn.
donderdag 23 januari 2020
Worstelen met een handlezer
Voor Julius Spier was handlezen een empirische wetenschap. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog bouwde hij in Berlijn een succesvolle praktijk op en speelde de laatste anderhalf jaar van zijn leven een belangrijke rol in het leven van de Joodse schrijfster Etty Hillesum. Historicus Alexandra Nagel deed onderzoek naar Spiers leven.
donderdag 23 januari 2020
Vissenkenners gezocht
Kunsthistorici van de Universiteit Leiden en biologen van Naturalis zoeken naar mensen die de vissoorten op oude schilderijen kunnen benoemen.
donderdag 16 januari 2020
Hoe Arabische gom de wereld veroverde
Er zijn oorlogen gevoerd, en fortuinen vergaard en verloren vanwege de handel in Arabische gom. Antropoloog Dorrit van Dalen schreef een spannend boek over dit mysterieuze ingrediënt.
donderdag 16 januari 2020
Kogelvorsers
Onderzoekers van het NFI en de Unversiteit Leiden schoten wat pistolen af, en stuurden de kogels op naar CSI-mensen.
donderdag 16 januari 2020
Zuurstoflijn
Leidse sterrenkundigen slagen erin om sterrenstelsels te bestuderen op een nieuwe manier.