dinsdag 26 mei 2020
Hoe de briljante computer HOI razendsnel gevaarlijke asteroïden kan voorspellen
Hoe kunnen we een catastrofale inslag van asteroïden op aarde voorkomen? Leidse sterrenkundigen bedachten de HOI: de Hazardous Object Identifier, een systeem dat berekent welke ruimtebrokken ons zouden kunnen raken... en wanneer.
dinsdag 26 mei 2020
Af en toe wakker liggen van je zorgen is niets om je zorgen over te maken
Het boek ‘De gelukkige piekeraar’ van psycholoog Bart Verkuil gaat je niet van je gepieker afhelpen. Maar het leert je wel om het te begrijpen en er beter mee om te gaan.
donderdag 7 mei 2020
Was wetenschap maar zo simpel als in een game
Klimaatverandering, biodiversiteit, pandemieën: veel gemeenschapsgeld gaat naar onderzoek om grote maatschappelijke problemen mee op te lossen. Alleen botst de financiering vaak met de wetenschappelijke (en industriële) werkelijkheid. ‘Academici zouden niet moeten worden overgeleverd aan gokwerk.’
maandag 4 mei 2020
Deze archeoloog legt concentratiekampen bloot (en wordt belaagd door Holocaustontkenners)
De Leidse archeoloog Ivar Schute verricht opgravingen in voormalige concentratiekampen van de nazi’s. ‘We hadden net de resten van de gaskamers blootgelegd, toen er overal foute jongens rondliepen.’
donderdag 30 april 2020
Hoe de snelste corona-publicatie (over trombose bij covid-19-patiënten) de wereld overvliegt
Nederlandse trombose-onderzoekers haalden het wereldnieuws met een turbo-publicatie over een belangrijk inzicht: covid-19-patiënten op de intensive care hebben opvallend vaak en opvallend heftig last van bloedstollingen.
donderdag 23 april 2020
Alles op anderhalve meter – maar hoe dan?
Danica Mast onderzoekt hoe je gedrag in de openbare ruimte kunt beïnvloeden. Op haar website 1meter50.nl verzamelt ze foto’s: hoe proberen we die anderhalve meter voor elkaar te krijgen?
maandag 20 april 2020
Aardgas, maar dan in de ruimte (maar dan in het lab)
Leidse sterrenkundigen maakten methaanijs in hun laboratorium. Dat maakt duidelijk hoe de enorme hoeveelheden methaan in de ruimte gevormd zijn.
vrijdag 17 april 2020
Van stier Herman tot een (mogelijk) corona-vaccin: hoe de Leidse bioscience volwassen werd
Opeens lijkt bioscience belangrijker dan ooit. In het slot van ons drieluik over het Bio Science Park: hoe de coronacrisis geldt als dubbele vuurproef voor álle Leidse biotechbedrijven.
maandag 30 maart 2020
Een almanak voor de Azteken
Promovenda Ilona Heijnen onderzocht een raadselachtig manuscript uit Mexico. Zestiende-eeuwse Europese kennis in achttiende-eeuwse teksten, in de taal van de Azteken.
woensdag 25 maart 2020
#coronavirus, #covid19 & #wcpapier: hoe wetenschappers Twitter filteren
Leidse informatici werken mee aan een groot onderzoeksproject dat posts op sociale media analyseert tijdens een crisis. De corona-uitbraak is meteen de grote vuurdoop.
maandag 23 maart 2020
Je kunt niet zomaar de stekker eruit trekken
Hoe moet het verder met het wetenschappelijk onderzoek, als iedereen thuis moet werken? ‘Helemaal remote gaat niet: er moet soms iemand naar onze supercomputer gaan kijken.’
woensdag 18 maart 2020
Waarom Russen niet meer mogen schaken op Antarctica (en andere lessen over isolatie)
Wat doet afzondering met de mens? Die vraag is relevant nu steeds meer mensen door de coranacrisis thuis zitten. Mare maakte een rondgang langs experts en ervaringsdeskundigen. ‘Je moet eenzaamheid niet bevechten, maar er vrienden mee worden.’