donderdag 19 september 2019
Het archief dat werd gered van de nazi’s en de kliko
De geschiedenis van het oudste paleoantropologische archief van de wereld leest als een detectiveverhaal, zegt Jan Slikkerveer. De hoogleraar redde de collectie van de papierversnipperaar en zoekt nu samen met de beroemde antropoloog Richard Leakey naar een nieuwe bestemming.
donderdag 19 september 2019
Oog om oog
Mensen (én dieren) praten ook met hun ogen. Psycholoog Mariska Kret probeert die ingewikkelde choreografie van pupillen te ontrafelen.
woensdag 11 september 2019
De Wie Weet Welk Wezen-quiz?
Nederlanders zijn niet al te best in het herkennen van de diersoorten om hen heen, stelde een Leidse promovendus vast. Is dat erg? En zo ja, waarom?
donderdag 5 september 2019
Van brein tot brein hoppen
Leidse onderzoekers en oprichters van het Creative Intelligence Lab Max van Duijn (taal- en cognitiewetenschapper) en Tessa Verhoef (AI-wetenschapper) onderzochten op Lowlands hoe doorvertelde verhalen veranderen.
donderdag 20 juni 2019
Het brein wil suiker
Suiker zorgt er als het ware voor dat je hersenen zich kunnen ontspannen. Maar bij zowel heel dikke als heel dunne mensen lijkt er meer aan de hand te zijn.
donderdag 20 juni 2019
De natuurkundige die schilder werd (en het alsnog maakte in de wetenschap)
In de wetenschap ging hij het niet maken, dacht de Amerikaanse natuurkundige Gregory Horndeski, die kunstschilder werd. Veertig jaar later brak zijn theorie alsnog door.
donderdag 20 juni 2019
Waarom paddo’s helpen tegen depressie
Het Leids Universitair Medisch Centrum onderzoekt de werking van paddo’s tegen chronische depressie. Nic van der Wee, psychiater en hoogleraar, zoekt nog proefpersonen.
donderdag 13 juni 2019
Hoeveel drijft er? En waarheen?
Het Citizen Science Lab gaat samen met de bevolking van Leiden de hoeveelheid plastic afval in de grachten inventariseren. ‘Dit gaat verder dan een publicatie in een vakblad.’
donderdag 13 juni 2019
Hoe Kenia vrede sloot met de leeuwen
De populatie leeuwen in Kenia zit in de lift, dankzij intensieve samenwerking met de bevolking. Mare ging mee op veldwerk met Leidse biologen die de dieren voorzien van een halsband met zender. ‘En hap... weg is mijn camera.’
donderdag 13 juni 2019
Radiorug - Warmweerlibelles - Buys Ballot
De Nederlandse libellenfauna is het meest 'opgewarmd' van Europa.
donderdag 13 juni 2019
Wetenschapsagenda verstrekt 61 miljoen
Afgelopen woensdag is er voor het eerst serieus onderzoeksgeld uitgedeeld namens de Nationale Wetenschapsagenda.
donderdag 6 juni 2019
Is dit nou echt belangrijk?
De biodiversiteit op aarde wordt bedreigd en daarom staat de mensheid voor lastige keuzes. Filosoof Bas Haring wil daarover een debat voeren, maar stuit op veel weerstand.