donderdag 16 mei 2019
Plots ging het licht schijnen
Hij mag dan aan zijn honderdste levensjaar zijn begonnen, natuurkundige Joan van der Waals is nog regelmatig aan de universiteit te vinden. Ter ere van zijn 99ste verjaardag zocht Mare hem op. ‘De oorlog was net Russische roulette.’
donderdag 16 mei 2019
Meer geld naar bèta’s
De universitaire financiering moet minder afhankelijk worden van studentenaantallen, en er moet meer geld naar de technische en bèta-opleidingen gaan. Dat adviseert de Commissie Van Rijn aan de minister van Onderwijs. 'Potentieel desastreus', vindt de Universiteit Leiden.
donderdag 9 mei 2019
Let op: giftige grond
Een biotechnologieproject van Leidse studenten lijkt uit te gaan groeien tot een wetenschappelijk samenwerkingsverband dat gif moet opruimen. In de grond, in drinkwater, en heel misschien zelfs op Mars.
donderdag 9 mei 2019
Rimpeldieet - Bliksem - Virtuele tijd
Kort wetenschapsnieuws: In een virtuele bioscoopzaal lijkt de tijd niet sneller te gaan dan in een echte.
donderdag 18 april 2019
De energietransitie: waarom doen we het niet gewoon?
Het wordt de grootste uitdaging in de geschiedenis van de mensheid: overstappen naar een klimaat­neutrale manier om de energie die we nodig hebben te produceren.
donderdag 18 april 2019
Het kon niet missen
Sinds vorige week is de wereld in de ban van Messier 87*: het eerste zwarte gat dat op de foto werd gezet. Astronoom Remo Tilanus, werkzaam bij de Leidse Sterrewacht, vertelt over zijn aandeel bij deze wetenschappelijke doorbraak.
donderdag 18 april 2019
Babylimonade - fantoommuziek - microplastics
Kort wetenschapsnieuws: hoe eten Nederlandse baby's? Muziek-hallucinaties gaan vaak samen met epilepsie, en microplastics zorgen ervoor dat plantjes later ontkiemen.
donderdag 11 april 2019
‘Je kan niet zeggen: je moet meer gaan pijpen’
Journalisten doken afgelopen week op het onderzoek van Tess Meuleman van het Leids Universitair Medisch Centrum. Zij en haar collega’s publiceerden een artikel waarin ze een mogelijk verband aantonen tussen herhaalde miskramen en orale seks.
donderdag 11 april 2019
Alleen losers eten mensen
Omwonenden van een groot nationaal park in Nepal verliezen oogsten, vee en soms hun leven aan de dieren die daar leven. ‘Als iemand wordt opgegeten, is dat niet de schuld van de tijger, maar het lot.’
donderdag 11 april 2019
Exokomeet - Homorechten - Slangengif
Kort wetenschapsnieuws: Een komeet rond Bèta Pictoris. Homorechten zijn goed voor je economie (of andersom?) en slangenbeten zijn slecht voor je bloed.
woensdag 10 april 2019
Zo ziet een zwart gat eruit
Ruim een eeuw nadat Albert Einstein het bestaan van zwarte gaten voorspelde, is er nu voor het eerst een gefotografeerd.
donderdag 4 april 2019
Meer dan schermpje staren
Het succes van Pokémon Go bewees dat de spelers niet alleen in beweging kwamen, ze werden ook socialer. Danica Mast gaat inspanningstechnologie verder onderzoeken.