donderdag 14 november 2019
Een piloot is niet meer nodig. Onbemande vluchten rukken op (óók voor passagiers)
Het gaat niet lang meer duren voordat we in een vliegende taxi zonder piloot stappen, stelt de jurist Luis Fernando Fiallos Pazmiño. De techniek is er al, nu de regulering nog.
donderdag 14 november 2019
Honderden lege plekken bij psychologie en politicologie sinds invoering fixus
Vorig jaar was een numerus fixus nodig om de grote stroom studenten in te dammen, nu zijn er honderden lege plekken bij psychologie en politieke wetenschappen. Intussen worden de fixus-loze universiteiten ‘overspoeld’ met studenten.
donderdag 7 november 2019
Wetenschappers werken uit protest even wat minder hard. Maar er is kritiek op deze ‘witte staking’
Deze week begon de ‘witte staking’: protestbeweging WoinActie en wetenschappersvakbond Vawo roepen academici op te stoppen met overwerk. De actie lijkt nog niet erg aan te slaan in Leiden, en er klinkt kritiek.
donderdag 7 november 2019
De besmette geschiedenis van Namibisch bier
Namibisch bier is vandaag de dag hét symbool van een onafhankelijke natie, maar was tot vijftig jaar geleden een van de belangrijkste instrumenten in de apartheidspolitiek.
dinsdag 5 november 2019
Karin Amatmoekrim vraagt zich af: wie mag wat zeggen?
Hoe gaat Nederland om met schrijvers van kleur, vraagt gastschrijver Karin Amatmoekrim (42) zich af. Donderdag geeft ze de Albert Verwey-lezing. ‘Serieus: mensen moeten echt harder nadenken.’
donderdag 31 oktober 2019
Deze schrijver deed zich voor als beest (en at wormen)
De Britse jurist en schrijver Charles Foster wroette als das in de grond en scharrelde rond in vuilnis als een vos. Over zijn bestaan als dier schreef hij Being a Beast. Op 7 november vertelt hij in Leiden over het eten van wormen en het vechten met een kat.
donderdag 31 oktober 2019
Het nihilisme van Netflix
De ideeën van Friedrich Nietzsche zijn goed toepasbaar op de technologie van nu, vindt filosoof Nolen Gertz. ‘Tinder is genieten van wreedheid.’
donderdag 17 oktober 2019
De starter die naar Alphen moest
Michiel Fokkelman (32), laboratoriumexpert op het BioSciencePark, kon zoals zoveel starters niets kopen in Leiden. Hij vond een huis in Alphen aan den Rijn. 'Ik was liever in Leiden gebleven.'
donderdag 17 oktober 2019
Hoge bouwkosten: zelfs de heipalen zijn schaars
Ja, er is veel vraag, en ja, er is weinig aanbod. Maar er is een derde factor die de huizenprijzen beïnvloedt: bouwen is heel, heel erg duur geworden. En dat komt omdat we nog bijkomen van een gigantische kater van de economische crisis van 2008.
donderdag 17 oktober 2019
De sociale huurder die moet wijken voor de universiteit
José Plevier (62) woont in het Doelencomplex dat moet wijken voor de nieuwe Humanities Campus. 'Ik heb er slapeloze nachten van.'
donderdag 17 oktober 2019
Hoogbouw: willen we LEAD of niet?
Als zoveel mensen in de stad willen wonen, en er is niet zoveel ruimte beschikbaar, lijkt er weinig anders op te zitten dan hoger te bouwen. Van de drie woontorens van LEAD wordt de hoogste 115 meter, en zou daarmee de opvallendste blikvanger in het Leidse stadssilhouet worden. Nu is dat de schoorsteen van de energiecentrale, met tachtig meter.
donderdag 17 oktober 2019
Woningcorporaties voelen zich klemgezet
Onder druk van belastingen en de overheid moeten woningcorporaties huisvesting bieden aan de laagste inkomens, maar ook hun woningen zoveel mogelijk verduurzamen.