maandag 25 mei 2020
Verkiezingen: op welke studentenpartij moet je stemmen?
Deze week zijn de verkiezingen voor de universiteitsraad. De fractievoorzitters van de studentenpartijen leggen uit waarom ze je stem verdienen.
maandag 25 mei 2020
Verkiezingen: op welke personeelspartij moet je stemmen?
Deze week zijn de verkiezingen voor de universiteitsraad. De fractievoorzitters van de personeelspartijen leggen uit waarom ze je stem verdienen.
donderdag 14 mei 2020
Hoe proctoring er gewoon kwam (en de medezeggenschap buitenspel werd gezet)
De Leidse universiteit voerde proctoring bij tentamens in zonder enige vorm van inspraak. Dat bevestigen de partijen uit de universiteitsraad. ‘Er is ons niets gevraagd.’
maandag 11 mei 2020
Zo helpen Leidse studenten kwetsbare leerlingen op weg
Vanaf vandaag zijn alle basischolen weer open. Om de kloof in het onderwijs te verkleinen, helpen Leidse studenten leerlingen uit achterstandswijken, net als tijdens de lockdown. ‘Dit is nu belangrijker dan ooit.’
woensdag 6 mei 2020
Zo ziet het eerste semester eruit voor ‘de genaaide generatie’
Zoals verwacht blijft het universitair onderwijs grotendeels digitaal. De eerstejaars worden komend collegejaar in groepjes verdeeld. Mogelijk komen de fysieke tentamens terug, ook ’s avonds en in het weekend.
dinsdag 5 mei 2020
Voor Ben Telders kwam de bevrijding negen dagen te laat
Onverstoorbaar bleef de Leidse jurist Ben Telders uitleggen waarom de Duitse bezetters het recht schonden. Hij weigerde onder te duiken en stierf in Bergen-Belsen, vlak voordat de Britten het concentratiekamp bevrijdden.
vrijdag 1 mei 2020
Hoe moet dat straks, op de anderhalvemeter-universiteit?
Hoe ziet de universiteit eruit, als de intelligente lockdown ten einde komt? Mare verkende alvast voorzichtig de looplijnen in de bibliotheken, collegezalen en kantines en ontdekte: fysiek onderwijs zit er voorlopig niet in.
dinsdag 28 april 2020
In memoriam: Prof. Dr. Barbara Henriëtte Flemming (28 mei 1930 - 22 maart 2020)
Op 22 maart 2020 overleed emerita professor Turkse taal en cultuur Barbara Flemming ten gevolge van hartfalen: een groot gemis voor haar partner Dr. Sybille Duda, familie, vrienden en vakgenoten.
zondag 26 april 2020
Speciaal voor Koningsdag: de studie die je wist dat zou komen
Omdat iedereen deze Koningsdag thuis moet blijven, trakteert Mare op enkele parels uit ons Oranje-archief. Om te beginnen: het vermaledijde Koningslied (een soort Corona-lied, maar dan voor het staatshoofd). Niet om aan te horen natuurlijk, maar wel uitermate geschikt om Willems Leidse studententijd mee samen te vatten.
zondag 26 april 2020
Speciaal voor Koningsdag: de bewogen bloedlijn - is deze koning wel onze koning?
Omdat iedereen deze Koningsdag thuis moet blijven, trakteert Mare op enkele parels uit ons Oranje-archief. Bijvoorbeeld: wat gebeurt er als je gaat snoeien in de wildgroei van de stamboom? Geldt Willem-Alexander dan nog steeds als ‘eindbaas van de bende’?
dinsdag 21 april 2020
Kwetsbaar personeel voelt de pijn als eerste
Promovendi en postdocs zien hun onderzoek in het water vallen. Zzp’ers, flexwerkers en docenten met tijdelijke aanstellingen maken zich grote zorgen. Volgens sommigen maakt de universiteit misbruik van de crisis. ‘Dit laat een nare smaak in je mond achter.’
maandag 20 april 2020
Zo ging de universiteit om met eerdere epidemieën. Deel drie: de Spaanse griep
Deze pandemie is niet de eerste die de Leidse universiteit te verduren krijgt. Mare dook in de archieven en maakte een drieluik over eerdere plagen aan de academie. Tot slot: de Spaanse griep.