woensdag 8 juli 2020
Medewerkers durven misstanden niet te melden (en nemen nog liever ontslag)
Universitaire medewerkers nemen liever ontslag dan dat zij naar de commissie klokkenluiders stappen om een probleem aan te kaarten. Dat schrijft de vertrouwenspersoon misstanden in zijn jaarverslag.
woensdag 24 juni 2020
Wie is de baas? Slot: de universiteit speelt haar laatste troefkaart - flirten met Den Haag
De universiteit en de gemeente zijn sterk met elkaar verweven. Maar wie bepaalt de koers van de stad? Zijn de burgemeester, wethouders en de gemeenteraad de baas in Leiden? Of trekt het college van bestuur van de universiteit aan de touwtjes? In de laatste aflevering: Den Haag ligt voortdurend op de loer (en dat maakt Leidse politici heel zenuwachtig).
woensdag 17 juni 2020
Wie is de baas? Deel vier: geen deal, geen campus (maar dan grijpt de wethouder in)
De universiteit en de gemeente zijn sterk met elkaar verweven. Maar wie bepaalt de koers van de stad? Zijn de burgemeester, wethouders en de gemeenteraad de baas in Leiden? Of trekt het college van bestuur van de universiteit aan de touwtjes? In het vierde deel: door verzet van omwonenden lijkt de humanities campus niet door te gaan... tot het gemeentebestuur draait.
donderdag 11 juni 2020
Wie is de baas? Deel drie: plotseling valt er een sloopbrief op de mat
De universiteit en de gemeente zijn sterk met elkaar verweven. Maar wie bepaalt de koers van de stad? Zijn de burgemeester, wethouders en de gemeenteraad de baas in Leiden? Of trekt het college van bestuur van de universiteit aan de touwtjes? In het derde deel: de 92 bewoners van het Doelencomplex krijgen post van hun buren - uw sociale huurwoning wordt gesloopt.
maandag 8 juni 2020
Wie is de baas? Deel twee: de universiteit dreigt met een rechtszaak
De universiteit en de gemeente zijn sterk met elkaar verweven. Maar wie bepaalt de koers van de stad? Zijn de burgemeester, wethouders en de gemeenteraad de baas in Leiden? Of trekt het college van bestuur van de universiteit aan de touwtjes? In het tweede deel van een reeks artikelen: de universiteit dreigt met juridische stappen.
donderdag 4 juni 2020
Wie is de baas? Deel één: verziekte verhoudingen vanwege een tram
De universiteit en de gemeente zijn sterk met elkaar verweven. Maar wie bepaalt de koers van de stad? Zijn de burgemeester, wethouders en de gemeenteraad de baas in Leiden? Of trekt het college van bestuur van de universiteit aan de touwtjes? In het eerste deel van een reeks artikelen: hoe de RijnGouweLijn de verhouding overhoop gooide.
maandag 25 mei 2020
Verkiezingen: op welke studentenpartij moet je stemmen?
Deze week zijn de verkiezingen voor de universiteitsraad. De fractievoorzitters van de studentenpartijen leggen uit waarom ze je stem verdienen.
maandag 25 mei 2020
Verkiezingen: op welke personeelspartij moet je stemmen?
Deze week zijn de verkiezingen voor de universiteitsraad. De fractievoorzitters van de personeelspartijen leggen uit waarom ze je stem verdienen.
donderdag 14 mei 2020
Hoe proctoring er gewoon kwam (en de medezeggenschap buitenspel werd gezet)
De Leidse universiteit voerde proctoring bij tentamens in zonder enige vorm van inspraak. Dat bevestigen de partijen uit de universiteitsraad. ‘Er is ons niets gevraagd.’
maandag 11 mei 2020
Zo helpen Leidse studenten kwetsbare leerlingen op weg
Vanaf vandaag zijn alle basischolen weer open. Om de kloof in het onderwijs te verkleinen, helpen Leidse studenten leerlingen uit achterstandswijken, net als tijdens de lockdown. ‘Dit is nu belangrijker dan ooit.’
woensdag 6 mei 2020
Zo ziet het eerste semester eruit voor ‘de genaaide generatie’
Zoals verwacht blijft het universitair onderwijs grotendeels digitaal. De eerstejaars worden komend collegejaar in groepjes verdeeld. Mogelijk komen de fysieke tentamens terug, ook ’s avonds en in het weekend.
dinsdag 5 mei 2020
Voor Ben Telders kwam de bevrijding negen dagen te laat
Onverstoorbaar bleef de Leidse jurist Ben Telders uitleggen waarom de Duitse bezetters het recht schonden. Hij weigerde onder te duiken en stierf in Bergen-Belsen, vlak voordat de Britten het concentratiekamp bevrijdden.