maandag 15 juli 2019
Studenten gaan steeds later op kamers
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het percentage studenten dat in de eerste zestien maanden van hun studie op kamers gaat de afgelopen jaren fors afneemt.
donderdag 11 juli 2019
Meer tijdelijke docenten moeten werkdruk verlagen (maar helpt dat wel?)
Om de werkdruk onder het personeel te verminderen, gaat de faculteit Geesteswetenschappen honderdduizend euro besteden aan tijdelijke uitbreiding van de onderwijscapaciteit. Doel: de scriptiebegeleiding beter spreiden over de docenten. De raad vraagt zich af of dit een oplossing is.
woensdag 10 juli 2019
UD’s hebben moeite met doorgroeien
Een groeiend aantal UD’s (universitair docenten) binnen de faculteit Geesteswetenschappen maakt zich ‘ernstige zorgen’ over de doorgroeimogelijkheden van UD’s naar de positie van UHD’s (universitair hoofddocenten).
vrijdag 5 juli 2019
Gerecycled tentamen psychologie geldig verklaard
Het hergebruikte tentamen Cognitive Psychology dat vooraf onder eerstejaars circuleerde is geldig verklaard. Dat heeft de examencommissie psychologie donderdagmiddag per mail aan de studenten laten weten.
dinsdag 2 juli 2019
Universiteit begint nog geen eigen windmolenpark
De universiteitsraad stelde vorige week voor om windmolens te kopen zodat de universiteit meer elektriciteit kan gaan opwekken. Het college van bestuur liet gisteren weten dat er voorlopig nog geen universitair windmolenpark komt.
dinsdag 2 juli 2019
Aan één faculteit verdienen vrouwen minder dan mannen (en dat moet stoppen)
Aan één faculteit van de Leidse universiteit krijgen vrouwen minder betaald dan mannen met dezelfde functie. Die ‘onrechtvaardige loonkloof’ moet worden gedicht, vindt het college van bestuur.
dinsdag 25 juni 2019
Universiteitsraad wil windmolenpark
De universiteit wekt zelf weinig elektriciteit op. Om daar verandering in te brengen, stelt de universiteitsraad voor om een universitair windmolenpark te bouwen of om windmolens te kopen.
vrijdag 21 juni 2019
Stevinpremie voor Andrea Evers
Gezondheidspsychologe Andrea Evers heeft zojuist officieel te horen gekregen dat ze een Stevinpremie heeft gekregen. Dat is een toegepaster evenknie van de Spinozapremie; aan allebei de prijzen is een geldbedrag van 2,5 miljoen euro verbonden.
donderdag 20 juni 2019
Eindhoven wil alleen vrouwen
De Technische Universiteit Eindhoven stelt het komende anderhalf jaar haar vacatures voor vaste wetenschappelijke staf alleen nog open voor vrouwen.
donderdag 20 juni 2019
Hortus krijgt vijf miljoen
De Hortus Botanicus heeft een gift van vijf miljoen euro ontvangen uit de erfenis van weldoener Carla van Steijn. Het geld zal onder meer gebruikt worden voor verbetering van faciliteiten voor mindervaliden.
donderdag 20 juni 2019
‘Geen kamer? Kom niet!’
De universiteit adviseert internationale studenten, die voor hun vertrek nog geen kamer hebben gevonden, om niet naar Leiden te komen.
donderdag 20 juni 2019
‘Er moet gewoon geld bij’
De Commissie-Van Rijn adviseerde de onderwijsminister om meer geld aan bèta-opleidingen te geven, en minder aan andere disciplines. Leids sterrenkundige Frans Snik begon samen met andere bèta-wetenschappers een petitie namens de bèta’s: er moet geïnvesteerd worden, maar niet ten koste van hun collega’s.