woensdag 20 mei 2020
Universiteit zet miljoenen opzij om coronaklappen op te vangen
De coronacrisis maakt het moeilijk om de financiële gezondheid van de universiteit van de komende jaren goed in te schatten. Om de klappen op te vangen is de komende twee jaar zo'n negen miljoen euro gereserveerd.
woensdag 20 mei 2020
Vrouwelijke hoogleraren verdienden minder dan mannen
Bij de faculteiten Sociale Wetenschappen en Wiskunde en Natuurwetenschappen verdienden vrouwelijke hoogleraren minder dan hun mannelijke collega’s.
woensdag 20 mei 2020
Universiteiten gaan vanaf 15 juni weer gedeeltelijk open
Vanaf 15 juni mogen universiteiten weer open voor activiteiten die niet of lastig op afstand kunnen plaatsvinden. Voorwaarde: kleinschalig onderwijs mag alleen op tijden waarbij studenten niet in de spits hoeven te reizen.
dinsdag 19 mei 2020
Drie maanden collegegeld terug bij vertraging afstuderen
Studenten die in de laatste fase van hun studie vertraging oplopen door de coronacrisis worden gecompenseerd. Zij krijgen drie maanden collegegeld terug.
dinsdag 19 mei 2020
Universiteiten en uitgever zijn het eindelijk eens: betaalmuur verdwijnt
Een deal tussen de uitgeefreus Elsevier en Nederlandse onderzoeksinstituten markeert het einde van een lange strijd over open access.
donderdag 14 mei 2020
Petitie: universiteit moet stoppen met proctoring
Universiteitsraadslid Bas Knapp (LSP) is een petitie gestart waarin hij de universiteit oproept te stoppen met digitale surveillancesoftware tijdens tentamens.
woensdag 13 mei 2020
Sportcentrum gefaseerd open, compensatie nog onduidelijk
Het Universitair Sportcentrum gaat vanaf vandaag in fases beginnen met buitensport. Of abonnees hun lidmaatschapsgeld terugkrijgen, is nog niet duidelijk.
dinsdag 12 mei 2020
Universiteit krijgt ombudsman voor personeel
Alle universiteiten krijgen een ombudsman voor het personeel, voeren een loonsverhoging van 3 procent door en maken geld vrij om de coronacrisis op te vangen. Dat staat in het nieuwe cao-akkoord dat de universiteiten met de vakbonden hebben gesloten.
dinsdag 12 mei 2020
CPB: evenveel studenten ondanks leenstelsel
Het percentage havo- en vwo-scholieren dat gaat studeren, is na de invoering van het leenstelsel gelijk gebleven. Dat blijkt uit een nieuwe publicatie van het Centraal Planbureau (CPB).
maandag 11 mei 2020
Niet het alarm, maar een Facebook-post waarschuwde voor de brand
In een studentenflat aan het Rijswijkseplein in Den Haag brak er gistermiddag een brand uit. Doordat een centraal meldsysteem ontbrak, ging er geen brandalarm af - net zoals een maand geleden in een studentenflat aan de Waldorpstraat.
vrijdag 1 mei 2020
Meest waarschijnlijke scenario: tot 2021 blijft al het onderwijs online
Het ziet er naar uit dat ook in het eerste semester van het komende academiejaar al het onderwijs aan de Leidse universiteit online zal blijven. De faculteiten Rechten en Sociale Wetenschappen hebben dit al intern bekendgemaakt.
vrijdag 1 mei 2020
Digitaal toezicht bij tentamens mag van minister
Studenten die thuis een tentamen maken mogen door de universiteit met een webcam in de gaten worden gehouden. Dat blijkt uit de antwoorden van minister Van Engelshoven van Onderwijs op Kamervragen van de SP over digitaal surveilleren.