donderdag 16 januari 2020
Hoe Arabische gom de wereld veroverde
Er zijn oorlogen gevoerd, en fortuinen vergaard en verloren vanwege de handel in Arabische gom. Antropoloog Dorrit van Dalen schreef een spannend boek over dit mysterieuze ingrediënt.
donderdag 16 januari 2020
Kogelvorsers
Onderzoekers van het NFI en de Unversiteit Leiden schoten wat pistolen af, en stuurden de kogels op naar CSI-mensen.
donderdag 16 januari 2020
Zuurstoflijn
Leidse sterrenkundigen slagen erin om sterrenstelsels te bestuderen op een nieuwe manier.
donderdag 12 december 2019
Waarom de manier om depressie te testen faalt
Depressie kent vele gezichten. Dat er zeven nauwelijks overlappende testen zijn om het vast te stellen, maakt het er allemaal niet eenvoudiger op. Psycholoog Eiko Fried wil orde scheppen in de chaos.
donderdag 5 december 2019
Niet alleen maar scoren
De evaluatie van wetenschappers moet anders, vinden subsidieverstrekkers en universiteiten. Expert Sarah de Rijcke geeft een voorzet. ‘Leg niet al je medewerkers langs dezelfde meetlat.’
donderdag 5 december 2019
Verzonnen experimenten en illegaal afgetapt bloed: hoe een Leidse psycholoog fraudeerde
In het werk van een voormalig universitair docent bij psychologie zijn schendingen van de wetenschappelijke integriteit vastgesteld.
donderdag 28 november 2019
Varkens met kippen vergelijken
Leidse milieuwetenschappers proberen de gevolgen van nationaal aanbevolen eetpatronen met elkaar te vergelijken. Een nieuwe studie doet een poging om ook het dierenwelzijn te meten.
donderdag 21 november 2019
Praat Nederlands met me/Praat mar Frysk
Twatalige Fryske bern hawwe in earste sprutsen taal en in earste lêsstaal, ûntduts taalkundige Evelyn Bosma. (Tweetalige Friese kinderen hebben een eerste spreektaal, en een eerste leestaal, ontdekte taalwetenschapper Evelyn Bosma.)
donderdag 14 november 2019
Een piloot is niet meer nodig. Onbemande vluchten rukken op (óók voor passagiers)
Het gaat niet lang meer duren voordat we in een vliegende taxi zonder piloot stappen, stelt de jurist Luis Fernando Fiallos Pazmiño. De techniek is er al, nu de regulering nog.
donderdag 14 november 2019
Lorentz: één man die alles kon
Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928), een van de grootste wetenschappers die Nederland ooit kende, had nog geen biografie. En nu zijn er opeens twee.
donderdag 7 november 2019
Het zonnestelsel is ons epische thuis
Ons zonnestelsel is als ‘een still uit een meeslepende avonturenfilm waarvan het script nog niet is gevonden.’ Astrofysicus Simon Portegies Zwart schreef mee aan een boek dat uitlegt waar ‘m de actie in zit.
donderdag 31 oktober 2019
Terug de misdaad in? Of huisje, boompje, beestje?
Criminelen die hun leven willen beteren, kunnen dat ook echt. Maar ze hebben wel betere hulp nodig, aldus een Leidse promovendus.