zaterdag 18 september 2021
Werking van vaccins verschilt bij arm en rijk
Het immuunsysteem van arme mensen reageert anders op vaccins. Dat blijkt uit een onderzoek van Leidse biomedici onder schoolkinderen in Indonesië.
donderdag 9 september 2021
‘You bloody fool’, vloekt de Australische eend
Hoogleraar diergedrag Carel ten Cate heeft opnames opgespoord van een Australische muskuseend die spraak kon imiteren. Op een fragment is te horen hoe de eend met een onvervalst Australische tongval ‘You bloody fool’ zegt. De vondst is opmerkelijk: van eenden was nog niet bekend dat ze geluiden konden nadoen.
woensdag 8 september 2021
Zij wonnen de ‘hoogste haalbare’ prijs: ‘Maar ik doe alleen wat ik interessant vind’
Drie Leidse onderzoekers ontvangen de hoogste onderscheiding van wetenschapfinancier NWO. De Spinozapremie beloont elk jaar onderzoekers die uitmuntend fundamenteel onderzoek hebben verricht. De Stevinpremie is voor onderzoekers die met hun onderzoek grote maatschappelijke impact hebben.
donderdag 8 juli 2021
Wil je onthouden worden? Vat je boodschap samen!
Hoe zorg je ervoor dat je boodschap door je publiek wordt onthouden? Wat moet je wel doen, en wat juist niet? Voor zijn proefschrift ‘Making messages memorable’ nam neerlandicus Martijn Wackers een stapel adviesboeken over retorica door om te ontdekken wat voor tips die geven en of ze ook echt werken. ‘Als je samenvat, doe het dan goed.’
woensdag 30 juni 2021
De dekolonisatie van de academie: ‘We zijn een wit, westers instituut en dat moet veranderen’
De universiteit wil het curriculum dekoloniseren. Maar hoe doen docenten dat? Het betekent meer dan een extra vak of aangepaste literatuurlijst, zeggen ze. ‘Het gaat om gelijkheid.’ En dat kan ook gevolgen hebben voor personeelsbeleid of de beoordeling van studenten.
maandag 14 juni 2021
Wat ons landschap verklapt over het nut van wetenschap
Wat is het nut van wetenschap? Volgens historicus en filosoof Jorrit Smit gaat het niet zozeer om invloedrijke personen of disciplines, maar ook om de plaats waar onderzoek wordt bedreven.
woensdag 26 mei 2021
Minder of juist meer koffie? Hoe cafeïne probleemgedrag bij dementie kan beïnvloeden
Er blijkt nog nauwelijks onderzoek te zijn naar het effect van koffie op dementie, ontdekte ouderengeneeskundige Michelle Kromhout. Daarom zette ze zelf een studie op. ‘Het kan een heel makkelijke manier zijn om kwaliteit van leven te verbeteren.’
woensdag 12 mei 2021
Eindeloos schatgraven in een doolhof van karton: in elke doos zit een verhaal
‘Op een veiling zou het weinig opbrengen’, zeggen Leidse archeologen over hun enorme, in dozen verstopte collectie brokken en scherven. ‘Maar voor ons zijn ze van onschatbare wetenschappelijke waarde.’ En behalve over oude beschavingen verraadt het depot ook veel over de geschiedenis van het vak.
donderdag 22 april 2021
Afscheid van het krijtbord (voor even)
Hoe gaan wiskundigen om met digitaal onderwijs nu ze hun geliefde krijtjes niet kunnen gebruiken?
donderdag 8 april 2021
Waarom een botanisch kunstenaar uren zat te koukleumen in de Noordwijkse duinen
Toen botanisch tekenaar Esmée Winkel hoorde dat een boswachter een nieuwe orchidee had ontdekt in de duinen van Noordwijk, aarzelde ze geen moment. Ze pakte haar tekenspullen bij elkaar en ging op pad. Nu haar boek ‘Hyacintorchis’ is verschenen, ging ze opnieuw kijken. ‘Ik heb alle 38 bloemen zorgvuldig opgemeten.’
maandag 29 maart 2021
Help, onze huisjes lossen op! Door zure oceanen dreigen zeevlinders dakloos te worden
Doordat de zeeën verzuren, lossen kalksoorten van verschillende schelpdieren sneller op. Vooral zeevlinders, minuscule slakjes, hebben daar last van, ontdekten biologen van Naturalis.
zondag 28 maart 2021
Hoe ‘een volbloed Arabier van de blanke soort’ undercover ging in Mekka
Wim van den Doel schreef een biografie over de vele levens en liefdes van Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936): arabist, undercoverpelgrim, spion, militair strateeg, professor én rector in Leiden. ‘Soms bekruipt mij de lust, nog eens als een braaf Mekkaan eene sjisja te rooken’, treurde hij in de stad die aanvoelde als een ‘natte kelder’.