donderdag 14 november 2019
Lorentz: één man die alles kon
Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928), een van de grootste wetenschappers die Nederland ooit kende, had nog geen biografie. En nu zijn er opeens twee.
donderdag 7 november 2019
Het zonnestelsel is ons epische thuis
Ons zonnestelsel is als ‘een still uit een meeslepende avonturenfilm waarvan het script nog niet is gevonden.’ Astrofysicus Simon Portegies Zwart schreef mee aan een boek dat uitlegt waar ‘m de actie in zit.
donderdag 31 oktober 2019
Terug de misdaad in? Of huisje, boompje, beestje?
Criminelen die hun leven willen beteren, kunnen dat ook echt. Maar ze hebben wel betere hulp nodig, aldus een Leidse promovendus.
donderdag 31 oktober 2019
Nieuwsgierigheidsgames - Selfies - Testosteron
donderdag 31 oktober 2019
Het ‘vuil’ op het pekmesje bleek oeroude lijm
Een beetje zwarte kret op de rand van een vuursteentje vertelt een verhaal over Neanderthalers en hun technologie
donderdag 10 oktober 2019
Hoe alien-aanhangers aan de haal gingen met een Leidse publicatie
Een artikel van Leidse natuurkundigen over het oprollen van DNA werd extreem vaak gelezen. Volgens UFO-bloggers bevat het namelijk KEI-HARD bewijs dat buitenaardse wezens de menselijke geschiedenis hebben beïnvloed.
donderdag 26 september 2019
De grootste Leidse sterrenkundige ooit wilde eigenlijk niet naar Leiden
Jan Hendrik Oort keek op tegen het ouderwetse en behoudende van de stad. 'Maar toen ik hem kende was hij juist enthousiast over de stad. Hij zal er overheen gekomen zijn.'
donderdag 19 september 2019
Het archief dat werd gered van de nazi’s en de kliko
De geschiedenis van het oudste paleoantropologische archief van de wereld leest als een detectiveverhaal, zegt Jan Slikkerveer. De hoogleraar redde de collectie van de papierversnipperaar en zoekt nu samen met de beroemde antropoloog Richard Leakey naar een nieuwe bestemming.
donderdag 19 september 2019
Oog om oog
Mensen (én dieren) praten ook met hun ogen. Psycholoog Mariska Kret probeert die ingewikkelde choreografie van pupillen te ontrafelen.
woensdag 11 september 2019
De Wie Weet Welk Wezen-quiz?
Nederlanders zijn niet al te best in het herkennen van de diersoorten om hen heen, stelde een Leidse promovendus vast. Is dat erg? En zo ja, waarom?
donderdag 5 september 2019
Van brein tot brein hoppen
Leidse onderzoekers en oprichters van het Creative Intelligence Lab Max van Duijn (taal- en cognitiewetenschapper) en Tessa Verhoef (AI-wetenschapper) onderzochten op Lowlands hoe doorvertelde verhalen veranderen.
donderdag 20 juni 2019
Het brein wil suiker
Suiker zorgt er als het ware voor dat je hersenen zich kunnen ontspannen. Maar bij zowel heel dikke als heel dunne mensen lijkt er meer aan de hand te zijn.