maandag 20 september 2021
Net op tijd weg uit Afghanistan: ‘Het is sterven of vluchten’
Op het nippertje kon Tahmeeni Sattari nog ontkomen uit Afghanistan. ‘Het was de zwaarste week uit mijn bestaan.’
donderdag 16 september 2021
Nog steeds onrust onder docenten over het geven van fysiek onderwijs
Verplichte mondkapjes op de universiteiten verdwijnen vanaf 25 september. Ook mogen van het kabinet de collegezalen weer helemaal worden gevuld. De verontruste docenten die onlangs in een brandbrief aan het college van bestuur hun zorgen uitten over de onveiligheid van fysiek onderwijs geven de strijd echter nog niet op.
donderdag 16 september 2021
Sloop Doelencomplex gaat niet door, plan Humanities Campus geschrapt
De sloop van de 58 sociale huurwoningen aan de Doelengracht die plaats moesten maken voor een nieuwe campus van de faculteit Geesteswetenschappen gaat niet door.
donderdag 16 september 2021
Het wordt drukker bij de vrije vaccinatie-inloop
Met de coronapas in het vooruitzicht lijkt er een kleine opleving te zijn in het aantal vaccinaties onder jongeren, maar studenten lijken achter te blijven.
donderdag 16 september 2021
Geen online college voor internationals
Een groep internationale studenten van de master klinische psychologie is in de problemen gekomen: pas een week voor aanvang van het academisch jaar ontdekten ze dat hun aanwezigheid verplicht is en vakken niet online mogen volgen.
donderdag 9 september 2021
De universiteit moet meer lucht krijgen (en meer geld)
Na een ‘loodzware periode’ blijft de Leidse universiteit druk zetten om meer budget te krijgen voor onderwijs. Dat verkondigde collegevoorzitter Annetje Ottow tijdens de opening van het academisch jaar.
donderdag 9 september 2021
Studenten weer welkom op de faculteit: ‘Ik ga me zeker twee keer per week testen’
Hoe ziet de eerste week van de heropende universiteit eruit? Mare maakte een rondgang langs de verschillende faculteiten, richting het oude normaal. ‘Het afgelopen jaar was kut. Achteraf snap je pas hoe futloos je wordt van veel thuiszitten.’
donderdag 9 september 2021
Voortaan verschijnt Mare weer op papier!
Jawel, we zijn er weer! Vanaf vandaag ligt de papieren krant weer overal in de bakken.
donderdag 9 september 2021
Corona of in quarantaine? Dat moet je dan bewijzen
Studenten van Leiden University College (LUC) moeten documenten aanleveren als ze afwezig zijn door corona, maar dat stuitte op weerstand bij de faculteitsraad. ‘De vraag is of je dat kan eisen van studenten.’
woensdag 8 september 2021
‘Misschien wordt het tijd voor de Ware Sluiting’, klinkt het op de Ware Opening
Tijdens de Ware Opening van het academisch jaar demonstreerden docenten en studenten tegen de verschraling van het hoger onderwijs. ‘Als er niets gebeurt, gooien we de universiteiten dicht.’
zondag 5 september 2021
‘Fysiek onderwijs is onveilig en roekeloos’, waarschuwen docenten in brandbrief
De wijze waarop vanaf maandag de universiteit weer wordt geopend is allesbehalve veilig, schrijven meer dan vijftig verontruste docenten in een brandbrief. Zij vragen het college van bestuur om herinvoering van afstandsregels en een mondkapjesplicht in de collegezaal.
vrijdag 3 september 2021
Twee Spinoza’s en een Stevinpremie voor Leidse hoogleraren
Hoogleraar cellulaire immunologie Maria Yazdanbakhsh en hoogleraar katalyse en oppervlaktechemie Marc Koper zijn beide beloond met de Spinozapremie. Hoogleraar interdisciplinary study of societal challenges Judi Mesman ontvangt de Stevinpremie.