donderdag 23 mei 2019
Ondanks staking toch tentamens
Dinsdag staakt het openbaar vervoer. Sommige universiteiten schuiven alles op, maar in Leiden verschilt het per opleiding. ‘Je wordt geacht zelf maatregelen te nemen om te zorgen dat je op tijd aanwezig bent op het tentamen.’
donderdag 23 mei 2019
Geen verplichte matching
Het college van bestuur wilde universiteitsbreed verplichte matching invoeren, maar trekt dat voorstel in. De universiteitsraad is namelijk niet overtuigd van het plan en wil op een later moment opnieuw kunnen instemmen. Daar gaat het college niet mee akkoord.
donderdag 23 mei 2019
‘Meestal geen grote leugens’
Leidse factcheckersgroep Nieuwscheckers neemt uitspraken van politici en media onder de loep in aanloop naar de Europese verkiezingen. ‘We zagen in de media rumoer ontstaan over desinformatie die de verkiezingen zou kunnen ontregelen’, legt mede-oprichter Alexander Pleijter uit. ‘Dat willen we met deze factchecks voorkomen.’
donderdag 23 mei 2019
Minervahuis Haagweg mag blijven
Haagweg 47 blijft een studentenhuis. Het college van B&W trekt de vergunning tot de verkamering van het voormalige blijf-van-mijn-lijfhuis tot 37 studentenkamers niet in. De bezwaarcommissie van de gemeente had een negatief advies gegeven over het opdelen van het pand. Dat advies legt het college naast zich neer.
donderdag 23 mei 2019
‘Renteverhoging op studieschuld is niet legaal’
De renteverhoging op de studieschuld is in strijd met een verdrag van de Verenigde Naties, stellen het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR). De Eerste Kamer stemt 4 juni over het wetsvoorstel.
maandag 20 mei 2019
Slang gevonden voor Pelikaanhof
Bij studentencomplex de Pelikaanhof is zondagnacht een Koningspython gevonden. Het dier lag voor een van de ingangen van de flat.
donderdag 16 mei 2019
Kort nieuws
donderdag 16 mei 2019
Raad tegen verplichte matching
Het college van bestuur wil dat alle opleidingen een verplichte matching invoeren. De universiteitsraad vindt het te ver gaan om dit op te leggen aan alle studies. Voorlopig wil de raad dan ook nog niet instemmen met het plan.
donderdag 16 mei 2019
Verbazing over geld voor eliteklasje
Het geld van het afschaffen van de basisbeurs begint richting de universiteiten te stromen. Volgend jaar investeert de Universiteit Leiden 7,7 miljoen euro in kwalitatief hoogstaand onderwijs.
donderdag 16 mei 2019
'Nee' zeggen tegen autisten
Studentenombudsman Eugène van der Heijden vermoedt dat sommige langlopende klachtenprocedures het gevolg zijn van een autistische stoornis van de indieners. Dat blijkt uit zijn verslag over 2018.
donderdag 16 mei 2019
GroenLinks: weg met leenstelsel
GroenLinks heeft maandag haar steun voor het leenstelsel ingetrokken, waarvoor het medeverantwoordelijk was. De partijtop is om, mailde partijleider Jesse Klaver de leden.
donderdag 16 mei 2019
NWO: vaste baan blijft vereist
Het aantal aanvragen voor de zogeheten Vidi-onderzoekssubsidie van NWO is lager, maar alle instellingen, instituten en disciplines doen nog mee, concludeert de subsidieverstrekker in haar evaluatie.