donderdag 1 december 2022
Diep in het rood door de energie­crisis: ‘Er moeten gaten worden gedicht’
De hoge energiekosten raken de universiteit hard, blijkt uit de begroting voor de periode 2023-2027. Komend jaar schiet de universiteit bijna 22 miljoen euro in de min.
donderdag 1 december 2022
Minerva meldde zware mishandeling ‘te laat’ bij de universiteit
Het bestuur van studentenvereniging Minerva heeft de zware mishandeling van een student op een Halloweenfeest pas bij het college van bestuur gemeld nadat Mare vragen stelde over het incident.
donderdag 1 december 2022
Cleveringahoogleraar: ‘We moeten waken voor institutionele borstklopperij’
De herdenking van Cleveringa is een belangrijke traditie, zei hoogleraar Gert Oostindie vorige week tijdens de Cleveringa-oratie, maar ‘nadenken over onze koloniale geschiedenis is belangrijk als remedium tegen een al te rooskleurig zelfbeeld’.
donderdag 1 december 2022
Tweede Kamer: werven van internationale studenten moet stoppen
De Tweede Kamer wil dat er nog voor de zomer een wetsvoorstel komt voor de beheersing van de instroom van internationale studenten. Tot die tijd moeten universiteiten en hogescholen stoppen met actieve werving.
donderdag 1 december 2022
Tentamens in een trouwzaal: hoe de Haagse campus dichtslibt
De universiteit wil dat de Campus Den Haag blijft groeien, maar er is nu al nauwelijks ruimte. Ook het nieuwe gebouw aan het Spui zit al tot de nok toe vol. ‘De universiteit kan nu het aantal studenten al niet aan.’
donderdag 1 december 2022
Puzzelen met startersbeurzen: wie krijgt wat?
Van de 156 miljoen euro die het ministerie van OCW aan de universiteiten uitkeert voor startersbeurzen, krijgt de Universiteit Leiden ruim 14 miljoen. Dat bedrag zal naar rato van het aantal studenten over de faculteiten worden verdeeld.
donderdag 1 december 2022
Hester Bijl: ‘Ik ben rector van de inhoud en niet gewend aan alle mediastorm’
Bij het debat ‘Wetenschap Werkt’ blikte rector Hester Bijl terug op #kunstgate en verontschuldigde NWO-voorzitter Marcel Levi zich voor een onhandige column.
donderdag 1 december 2022
Leiden keert zich tegen de bsa-plannen van het kabinet
De universiteitsraad en het college verzetten zich tegen de plannen van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf om het bindend studieadvies (bsa) aan te passen. De raad wil de 45 punten in het Leidse eerste jaar behouden en geen bsa in het tweede jaar.
woensdag 30 november 2022
Verplicht rooster is ‘funest’ voor talenstudies: ‘Onze nek wordt omgedraaid’
Talenstudies verzetten zich tegen het plan om alle vrije keuzevakken en minoren in één semester te roosteren. Ze vrezen studievertraging en daling van het niveau. ‘Het bestuur snapt niet hoeveel schade dit gaat aanrichten.’
woensdag 30 november 2022
Zware mishandeling bij Minerva: keel zou zijn dichtgeknepen tot student bewustzijn verloor
De politie start een onderzoek naar een geweldsincident bij Minerva waarbij de keel van een student zou zijn dichtgeknepen tot het slachtoffer bewusteloos neerviel. Het verenigingsbestuur wil alleen kwijt dat er ‘een incident’ is geweest.
donderdag 24 november 2022
Wat meet de personeelsmonitor nu eigenlijk?
Te breed, te vaag, te veel herhalingen: de faculteitsraad van Sociale Wetenschappen vindt de vragenlijst van de Personeelsmonitor van slechte kwaliteit. ‘De uitkomsten zijn mogelijk niet representatief.’
donderdag 24 november 2022
‘Superveel stress, fouten en extra werk’ bij inschrijven tentamens
Het nieuwe inschrijfsysteem voor tentamens, MyStudymap, leidt tot onrust. ‘De onderwijsadministratie heeft honderden mailtjes van gestreste studenten gehad.’