donderdag 16 januari 2020
Kort nieuws
donderdag 16 januari 2020
Minder nadruk op beurzen: NWO denkt over een aanvraagquotum
De universiteiten en wetenschapsfinancier NWO gaan samen proberen de werkdruk van wetenschappers te verlagen. Plan: wie een te slechte subsidieaanvraag doet, mag voor straf een tijdje geen nieuwe beurs aanvragen.
donderdag 16 januari 2020
Zorgen over ziekteverzuim bij Rechten
Bij de faculteit Rechten steeg het ziekteverzuim in 2018 flink ten opzichte van voorgaande jaren. Het faculteitsbestuur wil verzuimpercentage weer naar beneden zien te krijgen.
donderdag 16 januari 2020
Medezeggenschap wordt opener
Sinds 1 januari kunnen ook studenten van buiten de EER (EU-landen plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) zonder werkvergunning de universitaire medezeggenschap in. Ook kunnen zij nu bestuursfuncties bekleden bij studie- en studentenverenigingen.
donderdag 16 januari 2020
Verdachten aanrandingen langer vast
Twee Leidenaren die verdacht worden van aanrandingen, moeten allebei langer vastzitten. De man die op 13 december werd aangehouden voor twee aanrandingen in Leiden, moet van de rechter nog 90 dagen langer in de cel blijven. Een andere Leidenaar, die eveneens verdacht wordt van twee aanrandingen, komt voorlopig ook niet vrij.
donderdag 16 januari 2020
‘Lipsius binnen zes minuten ontruimd’
Er komen geen extra toiletten in het Lipsius en het faculteitsbestuur verwacht geen extra drukte in de Lipsiuskantine vanaf de zomer van 2020.
donderdag 16 januari 2020
Cardioloog pleegde mogelijk fraude
Een promovenda van de Universiteit Maastricht heeft haar voormalig promotor, een hoogleraar cardiologie, beschuldigd van wetenschappelijke fraude. Daarnaast daagt ze de Universiteit Maastricht voor de rechter vanwege een andere zaak.
donderdag 16 januari 2020
Bestuur over frauderende psycholoog: ‘Lessen trekken uit dit traumatische geval’
Junior-medewerkers die samenwerkten met psycholoog Lorenza Colzato zullen geen schade ondervinden van haar fraude. Daar gaat het bestuur op toezien, aldus de decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen.
woensdag 18 december 2019
Gemeente stemt in met kamerquota
Het quotum voor studentenkamers is erdoor. De gemeenteraad stemde dinsdagavond in met het voorstel om het aantal kamers in Leiden aan banden te leggen. De regels voor de binnenstad zijn op de valreep wel versoepeld, die voor de buitenwijken blijven onveranderd.
dinsdag 17 december 2019
Nauwelijks studenten op bijeenkomst over aanrandingen
Na alle commotie rondom twee aanrandingen en een verkrachting afgelopen maand in de binnenstad van Leiden, belegde de burgemeester samen met de politie, hogeschool en universiteit een bijeenkomst om met studenten in gesprek te gaan. De studenten waren echter op twee handen te tellen.
vrijdag 13 december 2019
Beschuldigde psycholoog: ‘Ik voerde geen schrikbewind’
De voormalig Leidse psycholoog Lorenza Colzato gaat voor het eerst in op de beschuldigingen van wetenschappelijke fraude. ‘Van een eerlijk proces is geen enkele sprake.’
vrijdag 13 december 2019
Verdachte aanranding Doelensteeg opgepakt
De politie heeft een 21-jarige Leidenaar aangehouden als verdachte van de aanranding op woensdag 4 december in de Doelensteeg. Het is nog onduidelijk of de man ook verantwoordelijk is voor andere recente zedenincidenten in de Leidse binnenstad.