dinsdag 24 mei 2022
Kritiek op universiteit tijdens Palestina-panel
Een paneldiscussie van Students for Palestine mocht deze week wel in Wijnhaven plaatsvinden, maar de aanwezigen waren niet te spreken over de eerdere acties van de universiteit. ‘Wij zijn hier degenen die hier het zwijgen opgelegd krijgen.'
donderdag 19 mei 2022
Máxima in Leiden om over studentenwelzijn te praten
Tijdens een werkbezoek aan de Hogeschool Leiden liet koningin Máxima zich woensdag bijpraten over het mentale welzijn van studenten. ‘Wat kunnen instellingen zelf doen?’
donderdag 19 mei 2022
Jonge Akademie onderzoekt: hoe zouden wetenschappers het geld verdelen?
Wetenschappers worden te weinig betrokken bij de vraag hoe wetenschapsgelden moeten worden verdeeld, vinden De Jonge Akademie en de TU Delft. Daarom geven zij middels een online raadpleging alle wetenschappers in Nederland de kans om hierover mee te denken.
donderdag 19 mei 2022
Uni onverwacht 27 miljoen in de plus: ‘Als er zoveel over is, gaat er iets mis’
De universiteit had verlies verwacht over 2021, maar komt juist uit op een plus van 27 miljoen. Volgens de universiteitsraad blijft er te veel geld op de plank liggen en moeten faculteiten meer uitgeven.
donderdag 19 mei 2022
Panel over Palestina mag nu wel: ‘Ik dacht: hier gaan we weer’
Students for Palestine organiseert op 24 mei een panel in Den Haag, met als moderator Dina Zbeidy. Opvallend, omdat een eerder evenement door de universiteit werd geannuleerd omdat zij ‘niet neutraal’ genoeg zou zijn.
donderdag 19 mei 2022
Universiteit verzweeg sponsoring leerstoel door Belastingdienst
De leerstoel van bijzonder hoogleraar Rex Arendsen blijkt stilzwijgend te worden betaald door de Belastingdienst, terwijl hij als hoogleraar onderzoek doet naar fiscale wetgeving en de uitvoerbaarheid daarvan. De Universiteit Leiden wist hiervan maar heeft dit niet publiekelijk vermeld, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.
woensdag 18 mei 2022
Universiteit openbaart alsnog zeven frauduleuze artikelen van Colzato
De Universiteit Leiden heeft zeven frauduleuze publicaties van voormalig Leidse psycholoog Lorenza Colzato openbaar gemaakt. Vijf van deze artikelen worden ingetrokken door de tijdschriften waarin die zijn gepubliceerd, de uitgevers van de twee andere publicaties zeggen dat er nog een onderzoek loopt.
dinsdag 17 mei 2022
Nieuwkomer BvO verdrijft CSL uit raad, opkomst opnieuw gedaald
CSL verdwijnt uit de universiteitsraad en pinkte een paar traantjes weg. Nieuwkomer BvO beschouwt de winst als systeemkritiek. ‘Studenten zien geen resultaten, alleen maar lolly’s en kroketten.’
donderdag 12 mei 2022
Ombudsfunctionaris voor personeel aangesteld
De universiteitsraad vraagt al jaren om een onafhankelijke medewerker die zelfstandig onderzoek kan doen naar sociale veiligheid. Vanaf deze maand bekleedt Marjan van Dasselaar de functie van ombudsfunctionaris voor het personeel.
donderdag 12 mei 2022
Bèta’s starten avondcolleges: anders past het niet
De faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen gaat vanaf komend academisch jaar colleges in de avond inroosteren. Er is door de groei van het aantal studenten geen plek om alle colleges overdag te geven. De faculteitsraad reageerde ontevreden.
donderdag 12 mei 2022
Rente op studieschuld mogelijk verhoogd
Studenten die dit jaar hun lening stoppen, moeten waarschijnlijk voor het eerst sinds de invoering van het leenstelsel meer terugbetalen dan ze hebben geleend.
donderdag 12 mei 2022
Kiezers kopen met kroketten: hoe overtuig je een student om te stemmen?
Tot vrijdagmiddag 13:00 uur mogen alle studenten en medewerkers stemmen voor de universiteitsraad. De opkomst kan nog wel een opkikker gebruiken. ‘Ik heb maar gestemd op wie ik ken.’