woensdag 9 juni 2021
Eén op de tien vrouwen verkracht tijdens studietijd (en een derde door de partner)
Ruim een op de tien vrouwelijke studenten wordt tijdens de studententijd verkracht, meldt Amnesty International. En meestal is de dader een bekende.
dinsdag 8 juni 2021
Psychologie dreigt te worden overspoeld en moet aan de noodrem trekken
De populariteit van de Engelstalige master ‘clinical psychology’ is zo enorm, dat het faculteitsbestuur van Sociale Wetenschappen bewust ontmoedigingsbeleid voert en zelfs een ‘harde capaciteitsbeperking’ zoals selectie overweegt. ‘De rector heeft gezegd dat het mogelijk is, ook al mag het wettelijk gezien niet.’
donderdag 3 juni 2021
Rechter over tijdelijke contracten: ‘Dat het op papier staat, betekent niet dat het klopt’
Een conflict over de tijdelijke contracten van docent Arnout van Ree heeft tot een rechtszaak geleid waarin de rechter uitermate kritisch blijkt te zijn over de universitaire richtlijn geen vaste aanstellingen te geven. ‘Leg me in gewone taal eens uit waarom het noodzakelijk is om mensen vier jaar in onzekerheid te laten verkeren.’
maandag 31 mei 2021
Er zijn extra ‘wellbeing officers’ in aantocht. ‘Klinkt goed, maar werkt het ook?’
De universiteit gaat extra investeren in studentenwelzijn. Zo komen er facultaire ‘wellbeing officers’ om de hulp aan studenten te verbeteren.
maandag 31 mei 2021
Haagse raad eist meer inspraak: ‘We zitten hier niet voor de sier’
De leden van de faculteitsraad van Governance and Global Affairs (FGGA) vinden dat ze over bepaalde plannen te weinig worden gehoord.
donderdag 27 mei 2021
Toch geen extra leenstelselgeld naar bèta’s en medici
Het college van bestuur wilde meer geld uitgeven aan Wiskunde & Natuurwetenschappen en Geneeskunde dan aan de andere faculteiten. Maar daar ging de universiteitsraad voor liggen. En nu zijn de bèta’s en medici boos.
woensdag 26 mei 2021
Gedragscode voor social media wordt ‘handreiking zonder sancties’
De gedragscode voor het gebruik van social media door studenten en medewerkers wordt bij nader inzien toch een ‘handreiking zonder sancties’.
woensdag 26 mei 2021
Uitslag verkiezingen: universiteitsraad blijft ongewijzigd
Alle zes studentenpartijen blijven deel uitmaken van de universiteitsraad. Sterker: er verandert helemaal niets aan de zetelverdeling, blijkt uit de uitslag van de universiteitsraadverkiezingen.
dinsdag 25 mei 2021
Raad stemt nipt in met plan om werkdruk te verlagen (maar blijft bezorgd)
De faculteitsraad van Geesteswetenschappen heeft nipt ingestemd met de zogeheten programmanormen waarmee het bestuur de werkdruk wil verlagen door het aantal vakken te verminderen. Toch zijn er nog veel zorgen. ‘Er is geen enkele garantie dat de werklast zal afnemen.’
vrijdag 21 mei 2021
Wetenschappers roepen op tot boycot van universiteiten in Israël
Ruim vijfhonderd Nederlandse wetenschappers en docenten in het hoger onderwijs roepen op om Israëlische universiteiten te boycotten.
donderdag 20 mei 2021
Internationals mochten alleen hun kamer opzeggen als ze een vervanger hadden
Internationale studenten die een kamer huurden via de universiteit konden die alleen opzeggen als ze zelf een vervangende huurder regelden. Maar, zo klaagden tientallen bij de ombudsfunctionaris, dat was tijdens de pandemie een onmogelijke opgave.
donderdag 20 mei 2021
‘Gedragscode voor social media past niet bij het bolwerk der vrijheid’
De universiteit werkt aan een socialmediacode voor studenten en medewerkers, waarbij ‘sancties kunnen worden opgelegd’. De universiteitsraad is zeer kritisch. ‘Zo wil ik niet op de vingers worden getikt.’