donderdag 19 september 2019
Prinsjesdag levert niets op: universiteiten krijgen geen extra geld
Er wordt komend jaar niet extra geïnvesteerd in het wetenschappelijk onderwijs, ondanks de nadrukkelijke wens vanuit het wetenschappelijk personeel.
donderdag 19 september 2019
Bijbaan kan studie schaden
Ongeveer een op de vijf studenten in het hoger onderwijs werkt meer dan zestien uur per week, terwijl dat ten koste kan gaan van de studievoortgang.
donderdag 19 september 2019
Cafés morren over eco-glazen
Leidens Ontzet moet dit jaar met eco-glazen gevierd worden. Scheelt een hoop troep, maar de horeca is er niet gelukkig mee. De plaatselijke VVD hoopt uitstel te kunnen regelen.
donderdag 19 september 2019
Rechten wil Law Park
De faculteit Rechten heeft plannen voor een Leiden Law Park. Vanuit een ‘historische hotspot’ aan de Steenschuur zal er onderzoek worden gedaan naar ‘recht, ethiek en technologie.’ Voor het park zal de universiteit mogelijk het oude Natuurhistorisch Museum aan de Raamsteeg willen kopen.
donderdag 19 september 2019
Fantasieführer
De veertiende editie van het Leiden International Film Festival (LIFF) opent op 31 oktober met de nazi-satire Jojo Rabbit van regisseur Taika Waititi. In deze ‘anti-haat satire’ heeft het eenzame tienjarige jongetje Jojo wel een heel bijzondere denkbeeldige vriend, namelijk Adolf Hitler. Oh, en de moeder van Jojo heeft op zolder een Joods meisje verstopt. Op het filmfestival van Toronto won de Derde Rijk-komedie onlangs de publieksprijs. Het LIFF is in 2005 door vier Augustijnen opgericht, de editie van 2019 duurt van 31 oktober tot 10 november.
donderdag 19 september 2019
Huurprijzen in Leiden meest gestegen
De huurprijs per vierkante meter is in Leiden het afgelopen jaar het meest gestegen, blijkt uit het jaarrapport van Kamernet.
donderdag 19 september 2019
Meer wapens tegen stufi-fraude
Het kabinet wil de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) meer bevoegdheden geven om fraude met studiefinanciering aan te pakken. Hiervoor zal een wetsvoorstel worden ingediend bij de Raad van State en de Tweede Kamer.
donderdag 19 september 2019
Kort nieuws
vrijdag 13 september 2019
Bewoners verzetten zich bij gemeenteraad tegen sloop Doelencomplex
Het is een ‘waardeloze boodschap’ voor de bewoners, maar volgens rector Carel Stolker moeten de 58 sociale huurwoningen in het Doelencomplex toch echt plaats maken voor de nieuwe Humanities Campus. De bewoners willen dat de gemeenteraad alsnog ‘nee’ zegt tegen een ‘akelig plan dat mensen sloopt.’
donderdag 12 september 2019
Docent Engels wint onderwijsprijs
Thijs Porck won vorige week de onderwijsprijs en wil het geld gebruiken voor een scriptieplatform. ‘Als het werkt, wint uiteindelijk iedereen tijd.’
donderdag 12 september 2019
SP komt met initiatiefwet tegen leenstelsel
SP-Tweedekamerlid Frank Futselaar wil met een initiatiefwet een einde maken aan het leenstelsel en de basisbeurs herinvoeren. ‘Er moet compensatie komen voor studenten die onder het stelsel vallen.’
donderdag 12 september 2019
Rem op internationale studenten
Minister Ingrid van Engelshoven (D66) van Onderwijs wil maatregelen treffen om de groei van het aantal internationale studenten te beperken. De ministerraad heeft ingestemd met indiening van haar wetsvoorstel bij de Tweede Kamer, maar de Raad van State twijfelt of het voorstel effect heeft.