donderdag 15 juli 2021
Bewoners willen niet wijken voor campus, gemeente en universiteit aan zet
Een meerderheid van de bewoners van 58 sociale huurwoningen in het Doelencomplex heeft tegen het aanbod van de gemeente en de universiteit gestemd om te verhuizen voor de Humanities Campus. Woningcorporatie de Sleutels trekt zich nu terug uit het project.
dinsdag 13 juli 2021
Stormloop op voldoendes herkansen voorlopig afgewend
De versoepeling van de regeling voor het herkansen van voldoendes is een jaar uitgesteld. Rechten vreesde dat door de verruiming heel veel studenten zich zouden aanmelden voor een herkansing. Het college van bestuur ziet dat probleem ook en geeft meer tijd om in te spelen op de verandering.
dinsdag 13 juli 2021
Lisa Bruijnincx is wéér wereldkampioen ‘maar zou gek worden als ik alleen maar zou roeien’
Lisa Bruijnincx werd zaterdag samen met Fien van Westreenen wereldkampioen roeien onder 23. Wij spraken haar tijdens de voorbereidingen, toen ze vanwege de lockdown smachtte naar wedstrijden. ‘Mijn onzekerheid helpt mij juist om hard te gaan.’
donderdag 8 juli 2021
Universiteit wil niet langer naar gender vragen
De universiteitsraad vraagt het college van bestuur meer werk te maken van genderneutraliteit. Het college van bestuur is dat ook van plan en probeert in administratieve systemen genderregistratie zoveel mogelijk te vermijden.
woensdag 7 juli 2021
Koehandel over ruimere beloning assessoren
De universiteitsraad en het college van bestuur hebben na het nodige gesteggel een compromis gesloten over een hogere vergoeding voor studentbestuurders van faculteiten. Zij krijgen er meer dan driehonderd euro per maand bij en niet ruim vijfhonderd zoals het college wilde.
dinsdag 6 juli 2021
Mogelijk minder ruimte in Humanities Campus door hogere bouwkosten
De gestegen kosten van grondstoffen en personeel beïnvloeden ook de Humanities Campus. Daarom is er een plan om het aantal vierkante meter aan werkruimte per medewerker te verlagen. Docenten maken zich zorgen. ‘Straks zitten we weer in een te klein gebouw.’
dinsdag 6 juli 2021
Draaideurdocent wint rechtszaak tegen universiteit, én een vast contract
Docent Arnout van Ree heeft zijn zaak tegen de universiteit gewonnen en krijgt een vaste aanstelling. De rechtbank vindt bovendien dat de universiteit ‘het systeem tot het uiterste oprekt’ om docenten maar geen vast contract te geven.
zaterdag 3 juli 2021
Universiteit Leiden gehackt, maar weigert zestien bitcoin aan losgeld te betalen
Hackers hebben persoons- en onderzoeksgegevens van medewerkers van de Leidse universiteit gestolen, schrijft het AD. Een Iraanse criminele organisatie dreigt de informatie te publiceren als er geen losgeld wordt betaald. De universiteit bevestigt de diefstal maar betaalt niet.
donderdag 1 juli 2021
Raad wijst voorstel voor ‘exorbitante beloning’ van assessoren af
Het college van bestuur wil de vergoeding voor studenten in faculteitsbesturen met ruim 50 procent verhogen. De universiteitsraad is tegen. ‘Voor onderwijs en onderzoek is zoiets ook niet mogelijk.’
dinsdag 29 juni 2021
Extra psychologen en een app moeten het mentale leed onder studenten verlichten
De universiteit wil de schade die corona heeft op het geestelijk welzijn van studenten zo veel mogelijk beperken. Daarom komen er extra tijdelijke studentenpsychologen, een studentendecaan en een nieuwe app die het gemeenschapsgevoel moet aanwakkeren.
dinsdag 29 juni 2021
Nieuwe cao: hogere salarissen en minimumloon, meer vaste contracten
Werknemersorganisaties en de Vereniging van Universiteiten (VSNU) zijn het eens geworden over een nieuwe cao. Universitaire medewerkers krijgen een structurele loonsverhoging van 1,64 procent en in september een eenmalige uitkering van 650 euro.
woensdag 23 juni 2021
Ouderwetse ramingen benadelen financiering onderwijs, schrijft Rekenkamer
De financiering van universiteiten is gebaseerd op gegevens uit de jaren tachtig, en hebben sindsdien geen update gehad, concludeert de Algemene Rekenkamer. Daardoor gaat er structureel te weinig geld naar onderzoek.