vrijdag 13 december 2019
Beschuldigde psycholoog: ‘Ik voerde geen schrikbewind’
De voormalig Leidse psycholoog Lorenza Colzato gaat voor het eerst in op de beschuldigingen van wetenschappelijke fraude. ‘Van een eerlijk proces is geen enkele sprake.’
vrijdag 13 december 2019
Verdachte aanranding Doelensteeg opgepakt
De politie heeft een 21-jarige Leidenaar aangehouden als verdachte van de aanranding op woensdag 4 december in de Doelensteeg. Het is nog onduidelijk of de man ook verantwoordelijk is voor andere recente zedenincidenten in de Leidse binnenstad.
donderdag 12 december 2019
Aangifte van overwerk
De universitaire actievoerders van WOinActie gaan collectief aangifte van overwerk doen bij de arbeidsinspectie. Met een online formulier kunnen mensen een klacht indienen. Die klachten worden op 20 december gebundeld en overhandigd aan de inspectie.
donderdag 12 december 2019
Welkom: ‘Wellbeing officer’
De universiteit gaat de mentale gezondheid van studenten scherper in de gaten houden, maar er zijn grenzen aan de verantwoordelijkheid.
donderdag 12 december 2019
Kort nieuws
donderdag 12 december 2019
Volgens studenten doet de gemeente te weinig tegen seksueel geweld
Studenten zijn ontevreden met de reactie van het gemeentebestuur op de zedenincidenten die in het centrum plaatsvonden. Onder de naam Safe Leiden startten ze een petitie met eisen voor burgemeester, universiteit en politie.
donderdag 12 december 2019
Promovendipartij wil cum laude voor promoties schrappen
In Leiden promoveerden er dit jaar voor het eerst meer vrouwen dan mannen. Ook kregen vrouwen vaker een cum laude. Promovendipartij PhDoc wil eigenlijk helemaal af van het ‘met lof’ promoveren.
donderdag 12 december 2019
Studentenvereningen zijn al druk bezig met alternatief voor rookruimte
Vanaf 1 januari geldt er een verbod op rookruimtes in de horeca – dus ook voor studentenverenigingen. Hoe gaan ze dat doen?
donderdag 12 december 2019
Doodliggen voor het klimaat
Klimaatactiegroep Extinction Rebellion voerde vorige week donderdag actie in verschillende universiteitsgebouwen. Doel: de universiteit aansporen de ‘klimaatnoodtoestand’ uit te roepen. ‘Waarom verkopen we hier nog vlees? Vlees is wat mij betreft nog steeds moord.’
donderdag 12 december 2019
Structurele problemen bij instituut voor Area Studies: te druk en te weinig tijd
Instituut LIAS (Leiden Institute for Area Studies) scoort een onvoldoende op ‘viability’, vrij vertaald toekomstbestendigheid. De externe visitatiecommissie maakt zich grote zorgen over de onderwijsdruk en het gebrek aan onderzoekstijd.
donderdag 5 december 2019
Nog geen besluit verkamering: gemeenteraad wacht op nieuwe cijfers
Het definitieve besluit omtrent het nieuwe verkameringsbeleid is met twee weken uitgesteld, nadat burgemeester Lenferink de raad mededeelde dat hij binnen een paar dagen met nieuwe cijfers komt. D66 vroeg daarop uitstel aan.
donderdag 5 december 2019
Minister wil miljard voor hoger onderwijs (maar heeft geen geld)
Minister Van Engelshoven wil de hoge werkdruk in het hoger onderwijs verminderen. Dat blijkt uit de maandag verschenen Strategische Agenda, waarin de plannen van het ministerie van Onderwijs voor de komende vier jaar staan. Maar eigenlijk is er een miljard nodig om de problemen echt op te lossen.