maandag 10 augustus 2020
El Cid: in Leiden, maar wel coronaproof
De introductieweek El Cid is dit jaar langer dan een week, grotendeels digitaal, coronaproof én met drukker dan ooit, met meer dan vierduizend deelnemers. De week begon woensdag al online, maar afgelopen zondag kwamen de eerste groepjes naar Leiden
donderdag 6 augustus 2020
Kabinet pakt introducties aan
Ontgroeningen van studentenverenigingen mogen dit jaar niet doorgaan uit angst voor coronavirus-uitbraken. De introductieweken van universiteiten mogen wel doorgaan, net als de introducties van studentensportverenigingen en studieverenigingen – maar alleen onder strenge voorwaarden.
woensdag 15 juli 2020
Minder vakken, meer samenwerken - zo moet de werkdruk omlaag
De faculteit Geesteswetenschappen wil de werkdruk onder docenten verlagen en ze tegelijkertijd meer tijd voor onderzoek geven. Komend najaar moeten alle opleidingen een plan van aanpak hebben.
dinsdag 14 juli 2020
Studenten faculteitsraad willen meer medezeggenschap
De studentgeleding van de faculteitsraad Geesteswetenschappen wil een raad met meer spreekvrijheid, meer betrokkenheid en meer communicatie. In navolging van de universiteitsraad wil zij gaan werken met commissies, om zo de medezeggenschap te versterken.
maandag 13 juli 2020
Vooral docenten belanden in draaideurconstructie
De afgelopen twee jaar maakte de universiteit 26 keer gebruik van een draaideurconstructie om zo ontslagbescherming te ontlopen. Het college van bestuur gaat het probleem aanpakken. ‘Medewerkers mogen niet aan het lijntje worden gehouden.’
vrijdag 10 juli 2020
Universiteit krijgt mogelijk brede talenbachelor
De Universiteit Leiden krijgt mogelijk een brede bachelor Mondiale talen & culturen. Momenteel onderzoekt de faculteit Geesteswetenschappen of er voor zo’n opleiding voldoende animo is.
donderdag 9 juli 2020
Annetje Ottow nieuwe voorzitter Universiteit Leiden
Vanaf 8 februari wordt prof.mr. Annetje Ottow de nieuwe voorzitter van de Universiteit Leiden. Daarmee is zij de eerste vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van de universiteit.
donderdag 9 juli 2020
‘Onacceptabel dat vrouwen minder verdienen dan mannen’
In mei werd duidelijk dat negen vrouwelijke hoogleraren minder verdienden dan hun mannelijke collega’s. Dat verschil in beloning is gerepareerd. De universiteitsraad wil echter dat het college van bestuur intensiever gaat speuren naar ongelijkheid in salaris.
dinsdag 7 juli 2020
Het nieuwe rooster vanaf september – colleges tussen 08:30 en 21:15 u.
In nieuwe collegejaar geeft de universiteit onderwijs van half negen in de ochtend tot kwart over negen in de avond. Dat heeft het college van bestuur bekendgemaakt.
woensdag 1 juli 2020
‘Het is niet normaal dat docenten nooit een vast contract krijgen’
Ondanks de vurige wens van het onderwijzend personeel van International Studies, krijgt de opleiding niet structureel méér vaste contracten voor tutoren. ‘Dit beleid deugt niet.’
dinsdag 30 juni 2020
Corona kost universiteit mogelijk 16 miljoen
De coronaschade lijkt fors te gaan worden voor de Universiteit Leiden. De eerste schatting gemaakt van de financiële gevolgen van de coronacrisis komt uit op bedrag van tussen de 8 tot 16 miljoen euro aan extra kosten en misgelopen inkomsten.
donderdag 25 juni 2020
Vanaf september weer fysiek onderwijs (gemixt met online)
De collegezalen gaan weer (voorzichtig) open. In september is er weer meer fysiek onderwijs mogelijk. Wel moet de universiteit afspraken maken met de ov-bedrijven over de ‘reisbewegingen van studenten’.