donderdag 23 maart 2023
Arts berispt vanwege claims over windmolens
Audioloog en arts Jan de Laat is door de commissie wetenschappelijke integriteit (cwi) op de vingers getikt. De arts heeft uitspraken gedaan over windmolens die hij niet wetenschappelijk kan onderbouwen.
donderdag 23 maart 2023
Een alarmerend rapport over jaarafspraken, maar het bestuur schuift het liever door
De universiteitsraad is boos over de reactie van het college van bestuur op het onderzoek naar jaarafspraken door personeelspartij PhDoc. ‘De houding van de ambtenaar was haast minachtend.’
donderdag 16 maart 2023
Archeologie gruwelt van wegwerpbestek
In de kantine van de faculteit Archeologie is tegenwoordig ‘alles wegwerpbaar’, zegt de faculteitsraad. En dat is ‘een gruwel’.
donderdag 16 maart 2023
All-gendertoiletten zijn niet goed te vinden bij Geesteswetenschappen
De all-gendertoiletten in de gebouwen van de faculteit Geesteswetenschappen zijn niet goed vindbaar en voldoen niet aan de universitaire richtlijnen. De locatie van deze toiletten wordt daarom gewijzigd.
donderdag 16 maart 2023
Werkdruk blijft hoog bij FSW, politicologie scoort slecht
De werkdruk op de faculteit Sociale Wetenschappen is hoog, vooral voor buitenlandse medewerkers. En het bestuur van politicologie krijgt een onvoldoende.
donderdag 16 maart 2023
Studentenpartij CSL stopt ermee
De Christelijke Studentenfractie Leiden bestaat binnenkort niet meer. Eerder deze maand stemde de algemene ledenvergadering voor opheffing.
maandag 13 maart 2023
Bestuurslid Minerva treedt terug na geweldsincident
Het bestuurslid van Minerva dat in december een lid meermaals sloeg en voor zestien weken werd geschorst, treedt terug uit zijn functie.
donderdag 9 maart 2023
Een op de vijf medewerkers heeft last van intimidatie, agressie en uitsluiting
Ruim 18 procent van de medewerkers van de faculteit Geesteswetenschappen ervaart ongewenst gedrag zoals intimidatie, verbale agressie, uitsluiting en roddelen door collega’s. ‘Dit is volstrekt onacceptabel.’
donderdag 9 maart 2023
Bijna niemand doet nog Duits (en nu zitten werkgevers zelfs achter eerstejaars aan)
De Leidse studie Duitse taal en cultuur verkeert in de gevarenzone en gaat mogelijk samenwerken met de opleidingen in Utrecht en Amsterdam. Aanleiding is de zeer lage instroom: vaak nog geen tien studenten per jaar. ‘Als we niets doen zijn we kwetsbaarder.’
donderdag 9 maart 2023
Inschrijfsysteem MyStudymap blijft ‘heel groot probleem’
Faculteitsraden slaan alarm over het inschrijfsysteem MyStudymap, dat dit academisch jaar is ingevoerd. Via dat systeem moeten studenten zich inschrijven voor tentamens en vakken, en die inschrijving vervolgens herbevestigen. In tien procent van de gevallen gaat dit echter fout.
donderdag 9 maart 2023
Jaarafspraken leiden tot ‘toxische cultuur’
Jonge wetenschappers tekenen vaak jaarafspraken en nemen vervolgens te weinig vrij omdat ze druk voelen om te blijven doorwerken. Dat blijkt uit een onderzoek van de fnv, promovendi- en postdocpartij PhDoc en het Leids Promovendi Overleg (leo).
donderdag 23 februari 2023
‘Stuur mij weg’, zegt premier Rutte in Leids gastcollege
Mark Rutte gaf een gastcollege waarin hij rechtenstudenten opriep om de politiek in te gaan. ‘Sta op en engageer je.’