donderdag 16 juni 2022
De man die Leiden volbouwde
De Leidse architect Willem Cornelis Mulder, bekend van de Meelfabriek, ontwierp niet alleen talloze huizen voor arbeiders, maar ook de plekken waar ze werkten. Maar behalve geprezen werd ‘Jan Oog’ ook gevreesd.
donderdag 16 juni 2022
Dit zijn de beste festivals op fietsafstand
Zomergolf of niet, de post-corona hot girl summer is aangebroken. Eerst het slechte nieuws: voor de grote festivals moet je niet in Leiden en omgeving zijn. Het goede nieuws: met de trein ben je zo in Amsterdam en Rotterdam. Nog beter nieuws: ook in de Bollenstreek en in de Haaglanden zijn festivals te vinden, en nog goedkoop ook. Tijd voor een overzicht.
donderdag 9 juni 2022
Het is nu écht 1984, Orwells dystopie in vijf graphic novels
In tijden van Trump, Brexit en nepnieuws werd George Orwell’s klassieker 1984 populairder dan ooit. Vorig jaar verschenen er maar liefst vijf graphic novels van de dystopische roman. Wat zijn de verschillen?
donderdag 9 juni 2022
Pizzagate en een ondergrondse sekscultus
De korte films op het festival Leiden Shorts focussen zich dit jaar op het steeds kleiner wordende onderscheid tussen echt en nep. Ook makers vallen voor complottheorieën.
donderdag 9 juni 2022
#nietdespeld: De Speld gaat het theater in
Met 'De meest betrouwbare voorstelling ooit' hoopt het satirische nieuwsmedium De Speld ook het theater te veroveren. ‘Na vijftien jaar moet je op een andere manier relevant proberen te zijn.’
donderdag 2 juni 2022
Het is oorlog tussen Leidse historici, schrijft Berend Sommer in roman
In zijn derde roman Gouden dagen schetst Berend Sommer een academische oorlog aan de Leidse universiteit waar vooruitstrevende historici de uitgerangeerde fossielen willen verdrijven. Ook de lulligheid van het Lipsius laat hij niet onbesproken.
donderdag 19 mei 2022
Toen ze Aad vonden was de verf nog nat. Hoe drie Leidse broers de kunstwereld bestormden
Met toegankelijke schilderijen leken Gijs, Justus en Aad Donker de wereld te veroveren. Tot in de Verenigde Staten toverden de Leidse broers galeries om tot zwijnenstallen waarin ze naakt stonden te schilderden. Maar toen kreeg Aad liefdesverdriet en begon hij zijn broers te vertellen dat de CIA hem achtervolgde.
donderdag 19 mei 2022
Trauma’s verwerken met deepfake
Deepfake-technologie gaat doorbreken in trauma- en rouwtherapie, zegt hoogleraar informatica Theo Gevers. Tijdens de Museumnacht geeft hij een lezing. ‘Langdurig misbruikte vrouwen kunnen de confrontatie aangaan met de dader.’
donderdag 19 mei 2022
En weg is Snelle, in zijn geblindeerde Mercedes
Zanger en rapper Snelle gaf vorige week donderdag een geheim miniconcert om een OV-app te promoten.
donderdag 12 mei 2022
Ontspannen als een astronaut
Touwtje springen, een dag leven zonder mobiel en op zoek gaan naar de buitenaardse blik: voor hun voorstelling ging de Leidse toneelvereniging Cuculum met alle mogelijke middelen stress te lijf. ‘De hele maatschappij heeft haast.’
donderdag 21 april 2022
Han Bennink speelt alsof de drums kapot moeten
Op zijn tachtigste verjaardag speelt de eigenzinnige drumlegende Han Bennink nog steeds als een bezetene. ‘Ik haat free jazz. Wat nou free? Krijg je er niet voor betaald?’
donderdag 21 april 2022
SLASH! HACK! CHOP! Hoe een klassieker een comic werd
Het Gilgamesj-epos is een van de oudste literaire verhalen ter wereld. Hoe de legendarische koning van Uruk mythische monsters verslaat, wordt opnieuw verteld in drie graphic novels die onlangs zijn aangeschaft door de Universiteitsbibliotheek, schrijft Bart van der Steen.