donderdag 13 juni 2024
Onze rectoren schreven een rouwadvertentie voor de academische vrijheid
Een brief die de rectoren van Nederlandse universiteiten schreven aan Trouw zet kwaad bloed. 'Een welgemikte rectorale doodschop à la Ronald Koeman in zijn hoogtijdagen'
donderdag 13 juni 2024
Vrouwelijke archeologen vragen zich af: is onze faculteit echt structureel seksistisch?
Op onze faculteit lopen géén Andrew Tate-achtige vrouwonvriendelijke monsters rond, maar hardwerkende en gepassioneerde academici, schrijven acht vrouwelijke archeologen die het beeld van geïnstitutionaliseerde genderdiscriminatie niet herkennen.
donderdag 13 juni 2024
‘In onderhandelingen met het college is er nooit één absolute winnaar’
Critici mogen het best oneens zijn met de instemming van de universiteitsraad voor de benoeming van een vice-rector, schrijven raadsleden Max van Haastrecht, Victor van der Horst en Floske Spieksma. Maar van laksheid is zeker geen sprake.
donderdag 13 juni 2024
Ik behoor tot het zondig en uitstervend ras der langstudeerders
‘Omar wil iets wat niet mag op de universiteit’, verzuchtte mijn docent. ‘Leren.’
donderdag 6 juni 2024
Het wangedrag bij archeologie is structureel en seksisme wijdverspreid
Haar schrikbewind is terecht veroordeeld, maar de op non-actief gestelde hoogleraar Corinne Hofman is zeker niet de enige die zich misdraagt, schrijft een Leidse archeoloog. Wangedrag heeft zich verankerd in het vakgebied en met name mannen profiteren van die straffeloosheid.
donderdag 6 juni 2024
De affaire rond de nieuwe vice-rector bewijst: je kunt hier benoemen wie je wilt
Nu het college van bestuur excuses heeft aangeboden voor de omstreden aanstelling van een nieuwe vice-rector zijn alle inhoudelijke bezwaren ineens vergeten, zien David Henley en Remco Breuker. Van de universiteitsraad zou je een minder slappe houding mogen verwachten.
donderdag 6 juni 2024
Eindelijk weet ik wat ik wil worden als ik groot ben: Dick Schoof!
Ik wil dat een select groepje mensen in Nederland weet wie ik ben en mij heel goed en belangrijk en slim vindt, en dan wil ik – gewoon uit het niets – ineens gefasttracked worden om minister-president te worden.
donderdag 6 juni 2024
Waarom ik stop met studeren (maar toch ook weer niet)
Ik ben aan eraan begonnen, echt waar, maar ik heb mijn haren uit mijn kop gerukt van de stress. De fantasieloosheid die nodig is om zo’n masterscriptie te kunnen schrijven werd me teveel.
donderdag 30 mei 2024
Na ondraaglijk zware jaren zweefde ik een week hoog in de wolken
Op wandelvakantie in Schotland kan zelfs een promovendus tot rust komen. 'Dingen waar ik normaal gesproken vast een mening over had gehad, maar nu vond ik er even niet zo veel van.'
donderdag 30 mei 2024
Ik kon niets fout doen en moest enkel nog worden aangenomen
Een mooi CV is niet genoeg om aangenomen te worden bij het Rijkstraineeship. Je moet je eerst door een online spelletjesronde, oftewel gamebased assessment (GBA), slaan.
donderdag 23 mei 2024
Waarom een jongen in driedelig pak op een swapfiets mij ontroert
Als het einde van de studie nadert, neemt het gevoel van nostalgie over de studententijd toe. ‘Ik word eigenlijk blij van het idee dat ik half juni nog 25.000 woorden over oorlogsrecht in de ruimte aan scriptie moet inleveren.’
donderdag 23 mei 2024
In een land zonder dissidenten heb je niets te zoeken
Niet naar Noord-Korea is zowel moreel als praktisch: ‘Enige hilariteit ontstond toen bleek dat zo’n beetje iedereen in de zaal één of meerdere malen Noord-Korea had bezocht, maar ik als expert van dienst niet.’