donderdag 14 maart 2024
Hoe een vulkaan de wetenschapper in mij veranderde
Wetenschappelijke ethiek moet verder reiken dan alleen veldwerk, laboratoria en collegezalen, betoogt Elena Burgos Martinez. ‘Ik kan niet doen alsof universiteiten apolitiek en onpartijdig zijn.’
donderdag 14 maart 2024
De tijdlijn van (weer) een verloren dag
Aanstalten maken om op te staan, opstaan, uitstellen, lunchen en toch maar iets doen. ‘Om tien uur concludeer je dat het niet is gelukt om rond tienen in de UB te zitten’
donderdag 14 maart 2024
Eindelijk: laboratoria gaan de geesteswetenschappen redden!
Gelukkig beschikt de campus van geesteswetenschappen binnenkort over net zulke goede faciliteiten als de ‘harde’ natuurwetenschappen.
donderdag 14 maart 2024
Bij sommige doemscenario’s lopen de zweetdruppels wél over mijn voorhoofd
Uiteindelijk is de vraag of een wetenschapper zich moet of mag mengen in het publieke debat net zo interessant als de vraag: hoe mengt de wetenschapper zich? Tijd voor een lesje wetenschapscommunicatie.
donderdag 7 maart 2024
Dankzij Project PhD ontdekte ik deze week mijn eerste grijze haar
Ik doe het allemaal wel hoor, en ik wil heus die baan wel straks, maar ik ben nu gewoon even zo moe, zo moe.
donderdag 7 maart 2024
Naked and afraid kregen we de vraag: ‘Dansen of zingen?’
Wat er op deze dag namelijk gebeurde, kan zonder twijfel worden geclassificeerd als een schending van fundamentele mensenrechten en tevens de grootste nachtmerrie aller tijden.
donderdag 29 februari 2024
Waarom het begrip academische vrijheid wordt misbruikt
Door constant beroep te doen op academische vrijheid dreigt het begrip een inhoudloze vrijbrief te worden, betogen Roos van Oosten en Frans Willem Korsten.
donderdag 29 februari 2024
Bestaan die rechtse neomacho’s ook in mijn Leidse bubbel?
Ik kan mij niet voorstellen dat je op een willekeurige Leidse faculteit iemand zal vinden die met droge ogen durft te beweren dat hij Andrew Tate een toffe peer vindt.
donderdag 15 februari 2024
Van campagnes en convenanten tegen drank word ik recalcitrant
Columnist Olaf Leeuwis ziet een alcoholloos Leiden somber in: 'Genoeg studenten in hun eerste jaar zijn gewoon gebrekkig in de kunst van het converseren.'
donderdag 15 februari 2024
We deelden intieme, rare, vieze en onhebbelijke dingen
Oud-huisgenoten die het vaakst ongewassen, schreeuwend en een flinke baap rokend door het huis paradeerden, lijken hun leven nu het meest op de rit te hebben.
donderdag 8 februari 2024
Aan de universiteit waar het ooit knetterde, is het al maanden doodstil
Na een weekje bolwerk bashen is het belangrijk om even uit te zoomen en te kijken hoe het debat over Dat Ene Conflict zo kon ontsporen. Het antwoord is verbluffend simpel: omdat er aan de universiteit helemaal geen debat is.
donderdag 8 februari 2024
Waarom mag ik in godsnaam geen opperwezen bedanken?
In het dankwoord van een Leids proefschrift is geen plek voor God, Allah en Jahweh, maar ook niet voor Takkie, Pluisje en Snuffel. En dat is niet terecht.