vrijdag 5 juli 2024
Fors bezuinigen? Dan moeten we terug naar de kern (en al het andere zonder morren opofferen)
Nu er flinke bezuinigingen dreigen voor universiteiten moeten die zich uitsluitend nog richten op hun kerntaken: onderwijs en onderzoek. Het is zelfs denkbaar dat de huidige beproevingen tot een betere universiteit zullen leiden, betoogt David Henley.
donderdag 20 juni 2024
Ik heb nog een appeltje te schillen met het Bolwerk van de Vrijheid
'Op persoonlijk vlak was ik vooral niet gecharmeerd van het feit dat ik van de drie keren dat ik iets schreef over een docent of een vak, ik twee keer geconfronteerd werd met behoorlijk wat drek.'
donderdag 20 juni 2024
Het kan altijd nog erger (alsof de academie nog niet skeer genoeg was)
Met een Flixbus op vakantie is prima, maar niet alles hoeft zo goedkoop mogelijk. 'Er kwam steeds meer competitie en steeds minder geld en nu is iedereen overspannen.'
donderdag 13 juni 2024
Onze rectoren schreven een rouwadvertentie voor de academische vrijheid
Een brief die de rectoren van Nederlandse universiteiten schreven aan Trouw zet kwaad bloed. 'Een welgemikte rectorale doodschop à la Ronald Koeman in zijn hoogtijdagen'
donderdag 13 juni 2024
Vrouwelijke archeologen vragen zich af: is onze faculteit echt structureel seksistisch?
Op onze faculteit lopen géén Andrew Tate-achtige vrouwonvriendelijke monsters rond, maar hardwerkende en gepassioneerde academici, schrijven acht vrouwelijke archeologen die het beeld van geïnstitutionaliseerde genderdiscriminatie niet herkennen.
donderdag 13 juni 2024
‘In onderhandelingen met het college is er nooit één absolute winnaar’
Critici mogen het best oneens zijn met de instemming van de universiteitsraad voor de benoeming van een vice-rector, schrijven raadsleden Max van Haastrecht, Victor van der Horst en Floske Spieksma. Maar van laksheid is zeker geen sprake.
donderdag 13 juni 2024
Ik behoor tot het zondig en uitstervend ras der langstudeerders
‘Omar wil iets wat niet mag op de universiteit’, verzuchtte mijn docent. ‘Leren.’
donderdag 6 juni 2024
Het wangedrag bij archeologie is structureel en seksisme wijdverspreid
Haar schrikbewind is terecht veroordeeld, maar de op non-actief gestelde hoogleraar Corinne Hofman is zeker niet de enige die zich misdraagt, schrijft een Leidse archeoloog. Wangedrag heeft zich verankerd in het vakgebied en met name mannen profiteren van die straffeloosheid.
donderdag 6 juni 2024
De affaire rond de nieuwe vice-rector bewijst: je kunt hier benoemen wie je wilt
Nu het college van bestuur excuses heeft aangeboden voor de omstreden aanstelling van een nieuwe vice-rector zijn alle inhoudelijke bezwaren ineens vergeten, zien David Henley en Remco Breuker. Van de universiteitsraad zou je een minder slappe houding mogen verwachten.
donderdag 6 juni 2024
Eindelijk weet ik wat ik wil worden als ik groot ben: Dick Schoof!
Ik wil dat een select groepje mensen in Nederland weet wie ik ben en mij heel goed en belangrijk en slim vindt, en dan wil ik – gewoon uit het niets – ineens gefasttracked worden om minister-president te worden.
donderdag 6 juni 2024
Waarom ik stop met studeren (maar toch ook weer niet)
Ik ben aan eraan begonnen, echt waar, maar ik heb mijn haren uit mijn kop gerukt van de stress. De fantasieloosheid die nodig is om zo’n masterscriptie te kunnen schrijven werd me teveel.
donderdag 30 mei 2024
Na ondraaglijk zware jaren zweefde ik een week hoog in de wolken
Op wandelvakantie in Schotland kan zelfs een promovendus tot rust komen. 'Dingen waar ik normaal gesproken vast een mening over had gehad, maar nu vond ik er even niet zo veel van.'