donderdag 7 december 2023
Wie democratie predikt, moet ook protest toestaan
De universiteit is de afgelopen tijd nou niet echt lekker uit de verf gekomen als het gaat om haar reacties op protesten
donderdag 7 december 2023
Zogenaamd ‘studerend’ viel ik in een nieuw konijnenhol
Wie meer dan twee tentamenperiodes heeft meegemaakt, weet dat het ‘studeren’ in de bieb vooral gepaard gaat met balen van het leven, webwhatsappen en met tranen in je ogen staren naar een tekst waarvan je niks begrijpt,
donderdag 30 november 2023
Moet de universiteit wel zaken doen met twijfelzaaiers over het klimaat?
Tijd om te wachten tot de politiek ons bevrijdt uit de ‘climate hell’ is er niet. Daarom hebben wetenschappers de academische plicht om bedrijven die het bestaan bedreigen af te zweren, betogen Roos van Oosten, Frans Willem Korsten en Sander Otte.
donderdag 30 november 2023
Wat moet je als politi­coloog nou vinden van deze uitslag?
Als politicoloog met een hartstochtelijk geloof in zowel democratie als rechtsstaat zie ik het als mijn taak om ervoor te waarschuwen wanneer ik denk dat een van beide in de knel dreigt te komen.
dinsdag 28 november 2023
Als moslim werd ik wakker in het Nederland dat altijd al zo is geweest
Zelfs als je zoals ik sinds de middelbare school in een progressieve bubbel zit, heb je als moslim niet de luxe om verrast te zijn door de verkiezingen. Angst voor de islam is nooit verdwenen: ben je een van de goeien of niet?
donderdag 23 november 2023
Zo’n West vs. Rest-column is cliché, maar dit geloof je toch niet?
Sorry voor dit boomerig R.I.P. De Gastvrijheid In De Randstad-verhaal, maar zoveel liefde (lees: heel basaal en normaal gedrag waar ik me blijkbaar dus niets meer bij kan voorstellen) was ik niet meer gewend.
donderdag 23 november 2023
Alleen sukkels nemen geesteswetenschappen nog serieus
Weinig wetenschapsgebieden zijn zo goed in staat tot self harm. Geesteswetenschappers zijn nog steeds niet in staat om ‘begrijpen’ en ‘begrip hebben voor’ van elkaar te scheiden.
donderdag 23 november 2023
Screening academici uit risicolanden is discriminerend
De overheid wil dat universiteiten academici uit Rusland, China, Noord-Korea en Iran streng gaan screenen. Dat is discriminerend, ineffectief en een verspilling van belastinggeld, betoogt George Miley.
woensdag 22 november 2023
Bandirah
donderdag 16 november 2023
De genaaide pechgeneratie stemt zelfzuchtig voor het eigenbelang
In mijn naïeve droombeeld kies je volksvertegenwoordigers die de beste besluiten nemen voor het land. Mijn medestudenten denken daar anders over.
donderdag 16 november 2023
Energietransitie eist rationele (en geen symbolische) aanpak
Als universiteiten de fossiele industrie uitsluiten, zal dat de energietransitie vertragen, beweren Marc Koper, Sense Jan van der Molen en Victor van der Horst.
donderdag 16 november 2023
Waarom elk studentenhuis een poëtische microkosmos is (en geen unit of beleidsdoel)
Toen ik net in Leiden kwam wonen, wist ik het eigenlijk al meteen: ik ga niet met anderen in een studentenhuis wonen.