dinsdag 2 maart 2021
Een tien wordt maar zelden gegeven (en dat is onterecht)
Waarom worden er zo weinig tienen gegeven? Mare ging op zoek naar de schaarse gevallen waarin studenten kregen wat ze verdienden en vroeg aan docenten waarom die beloning zo vaak uitblijft. ‘Hoge cijfers zijn niet goed voor de mens.’
woensdag 24 februari 2021
Slecht plan? Geld komt er toch: hoe het weer mis dreigt te gaan met basisbeursmiljoenen
Bestuurders die vinden dat ze door een hoepel moeten springen, controleurs die de onderwijskwaliteit niet controleren, en een minister met slappen knieën. Het zijn de hoofdrolspelers in het circus dat de kwaliteitsafspraken heet. ‘Bij heel veel plannen kun je niet met zekerheid zeggen of het onderwijs er beter van wordt.’
woensdag 24 februari 2021
De kwaliteit nadert de ondergrens (maar er is nu eenmaal te weinig geld)
De faculteit Geesteswetenschappen snakt naar meer geld om het onderwijs op peil te houden en de werkdruk aan te pakken. ‘Zodra we geen goede kwaliteit meer kunnen geven, moeten we stoppen en gaan staken.’
maandag 22 februari 2021
De passage die het boek niet haalde: de val van een ‘knip- en plakprofessor’
Deze maand verscheen ‘De glazen toren’, het boek waarin historicus Pieter Slaman de laatste vijftig jaar van de Leidse universiteit beschrijft. Wij vroegen de schrijver om zijn favoriete ‘deleted scene’. Hij koos voor de Diekstra-affaire, en legt uit waarom.
woensdag 17 februari 2021
Studenten die meebeslissen over basisbeursmiljoenen, een prachtige theorie
Studenten mochten meebeslissen over de besteding van de basisbeursmiljoenen. Maar is dat ook daadwerkelijk gebeurd? Laura ter Steege reisde van Amsterdam via Groningen naar Nijmegen en stuitte op chaos, bestuurlijke eigenwijsheid en gebrek aan openheid.
woensdag 17 februari 2021
Hoe Leidse studenten even ‘AKSIE!’ voerden (maar liever ‘zopen zonder ideologie’)
In ‘De glazen toren’ beschrijft Pieter Slaman de laatste vijftig jaar van de Leidse academie. In de jaren 70 keerden ‘kritiese’ studenten zich tegen Apartheid, kamergeleerden en corpsleden. Daarna veranderde dat engagement in een kilometer-bier-actie voor de verenigingskas.
maandag 15 februari 2021
‘Als ik iets kan en er niet meer wakker van lig, denk ik: goh, wat nu?’
Vorige week trad Hester Bijl aan als de eerste vrouwelijke rector van de Leidse universiteit. Daarom publiceren we nogmaals het kennismakingsinterview dat we met haar hadden toen ze net was begonnen als vice-rector, in maart 2017. ‘Het is leuk om moeilijke dingen te doen.’
vrijdag 12 februari 2021
Basisbeursmiljoenen verdampten toen het aantal internationals verdubbelde
Studenten die hun basisbeurs kwijtraakten zouden er beter onderwijs voor terug krijgen. Minder grote hoorcolleges, meer kleine werkgroepen. Maar de honderden miljoenen euro’s die vrijkomen dankzij het wegbezuinigen van de beurs, zijn door de ongebreidelde toename van het aantal internationale studenten een druppel op de gloeiende plaat.
dinsdag 9 februari 2021
Barsten in het bolwerk: de eeuw van de bèta’s, vrouwen én knorren
In het laatste deel van zijn geschiedenis over de Leidse universiteit beschrijft Willem Otterspeer hoe de academie in de periode 1876-1975 volwassen werd. Al werd die vernieuwing niet door iedereen omarmd.
dinsdag 9 februari 2021
Voorinvesteringen, een recept voor mislukking
In ruil voor het inleveren van hun basisbeurs zouden studenten beter onderwijs krijgen. Er was één probleempje: de basisbeursmiljoenen kwamen pas vanaf 2018 stukje bij beetje vrij. Daarom moesten universiteiten en hogescholen alvast 600 miljoen euro uit eigen zak in het onderwijs steken. Waarom hebben studenten daar zo weinig van gemerkt?
zondag 7 februari 2021
Carel Stolker zwaait af (3): waarom een pyromaan ook moet kunnen blussen
Maandag draagt Carel Stolker (66) het rectoraat van de Leidse universiteit over aan Hester Bijl. Met Mare blikt hij terug op ‘een leven dat zich afspeelde op één vierkante kilometer’. Tot slot: zijn jaren als rector, vlogger, Twitteraar én brandweerman. En straks misschien... minister?
vrijdag 5 februari 2021
Carel Stolker zwaait af (2): waarom de eerstejaars van ‘vwo 7’ wél binnenboord bleven
Maandag draagt Carel Stolker (66) het rectoraat van de Leidse universiteit over aan Hester Bijl. Met Mare blikt hij terug op ‘een leven dat zich afspeelde op één vierkante kilometer’. In deel twee: hoe een jonge jurist na een vergeefse promotiepoging dé specialist wordt in medische aansprakelijkheid en als decaan luie studenten achter hun vodden zit.