donderdag 13 juni 2019
Boeren laten namens Marx: zo ontstond de Leidse SP
De strijd tegen het kapitalisme moest op de fabrieksvloer worden gevoerd, vonden studenten in de jaren zeventig. Om dichter bij de arbeider te staan werden ze zelf lasser, beschrijft historicus Bart van der Steen in zijn boek over het ontstaan van de Leidse SP.
donderdag 13 juni 2019
Dit zijn de universitaire schoonmakers
Vrijdag is het de Dag van de Schoonmaker. Mare portretteert er drie. ‘Ik merk dat er steeds meer wordt beknibbeld. We moeten met steeds minder mensen meer werk doen.’
donderdag 6 juni 2019
Internationale studenten voelen zich uitgebuit
Slecht of niet schoongemaakte kamers, kapot meubilair of nog erger: een spinnenplaag. Internationale studenten zijn boos over hun huisvesting en vrezen dat er geld wordt verdiend over hun rug.
dinsdag 28 mei 2019
‘Hoe maak je een systeem waarvan niet iedereen opnieuw gek wordt?’
Hoe moet de wetenschapper van de toekomst eruit zien? Wetenschapsfinanciers NWO en ZonMw organiseerden er een congres over. Iedereen is het eens over het ‘wat’, niemand weet iets over 'hoe'.
donderdag 23 mei 2019
Hoe (God) de vader verdween
Bart Vieveen, rector van het Stedelijk Gymnasium in Leiden, promoveert op de veranderende vaderrol in de Nederlandse literatuur, en combineert die met ideeën van Pim Fortuyn.
donderdag 23 mei 2019
Sweetie, het digitale lokmeisje, spreekt
Hoe pak je pedofielen, nog vóór ze de fout in gaan? Het virtuele lokmeisje Sweetie gaat in chatrooms op zoek naar mogelijke daders. Een medewerker van kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes vertelt hoe.
donderdag 23 mei 2019
Waar kan worden gesneden bij de alfa's?
Meer geld naar de bèta’s en minder naar de alfa’s. Dat is een van de voorstellen van de commissie Van Rijn aan de minister van Onderwijs. Wat betekent dit voor de Leidse faculteit Geesteswetenschappen?
donderdag 23 mei 2019
Moskee als mikpunt
Geweld tegen moskeeën is een structureel verschijnsel geworden in Nederland. Dat blijkt uit de bundel Mikpunt moskee, die Ineke van der Valk van de Faculty of Governance and Global Affairs heeft samengesteld.
donderdag 23 mei 2019
Écht inclusief wil de universiteit maar niet worden
Rolstoelontoegankelijke gebouwen, brandonveilige situaties voor doven en ontbrekende protocollen voor personeel met een functiebeperking: écht inclusief is de Universiteit Leiden nog niet. Wat is de huidige stand van zaken?
donderdag 23 mei 2019
Angstcultuur en intimidatie: hoe gaat Leiden het aanpakken?
Om intimidatie en andere sociale onveiligheid op de werkvloer tegen te gaan, pleit de universiteitsraad al jaren voor een ombudsman. Onnodig, vindt de rector. ‘We moeten mensen eerder empoweren.’
donderdag 16 mei 2019
Deze ‘shooter drill’ wilde ik mijn kind besparen
Als jonge vader in Amerika werd oud-Mare-journalist Hans Klis geconfronteerd met een schizofrene samenleving die kinderlevens wil redden, maar tegelijkertijd school shootings normaliseert. Vrijdag komt hij vertellen over zijn boek Generatie Columbine.
donderdag 16 mei 2019
Voor wiens veiligheid kiest de software?
Thijs van den Heuvel, advocaat bij het kantoor Bird & Bird en alumnus van de Universiteit Leiden, geeft op een congres over recht en technologie een lezing over zelfrijdende auto’s.