vrijdag 28 juni 2019
Voor studenten psychologie waren de tentamenvragen geen verrassing meer
Ophef bij psychologie: onder eerstejaars studenten circuleerde een tentamen met antwoorden van vorig jaar. Dat tentamen blijkt vorige week te zijn hergebruikt. De examencommissie moet nu bepalen of de uitslag wel geldig is.
donderdag 20 juni 2019
Japan worstelt met gays
Het homohuwelijk is in Japan nog verboden. Maar door de aankomende Olympische Spelen is de discussie over gelijke rechten voor lhbt’ers losgebarsten.
donderdag 20 juni 2019
Mount Everest is adembenemend, maar ook een drukke dierentuin
In de lange rij klimmers op de Mount Everest, waarvan de foto’s viral gingen, bevond zich ook LUMC-promovendus Mona Shahab. Het was een mentale worsteling, zegt ze. ‘Ik begon me af te vragen of het wel ethisch verantwoord was.’
donderdag 20 juni 2019
De geschiedenis van vijftig jaar El Cid
De El Cid-week markeerde voor tienduizenden studenten het startpunt van een enerverende studie- en studententijd. Dit jaar bestaat de Leidse introductieweek vijftig jaar. Wat veranderde er in die tijd? ‘Niet iedereen zit op drank te wachten.’
donderdag 13 juni 2019
Boeren laten namens Marx: zo ontstond de Leidse SP
De strijd tegen het kapitalisme moest op de fabrieksvloer worden gevoerd, vonden studenten in de jaren zeventig. Om dichter bij de arbeider te staan werden ze zelf lasser, beschrijft historicus Bart van der Steen in zijn boek over het ontstaan van de Leidse SP.
donderdag 13 juni 2019
Dit zijn de universitaire schoonmakers
Vrijdag is het de Dag van de Schoonmaker. Mare portretteert er drie. ‘Ik merk dat er steeds meer wordt beknibbeld. We moeten met steeds minder mensen meer werk doen.’
donderdag 6 juni 2019
Internationale studenten voelen zich uitgebuit
Slecht of niet schoongemaakte kamers, kapot meubilair of nog erger: een spinnenplaag. Internationale studenten zijn boos over hun huisvesting en vrezen dat er geld wordt verdiend over hun rug.
dinsdag 28 mei 2019
‘Hoe maak je een systeem waarvan niet iedereen opnieuw gek wordt?’
Hoe moet de wetenschapper van de toekomst eruit zien? Wetenschapsfinanciers NWO en ZonMw organiseerden er een congres over. Iedereen is het eens over het ‘wat’, niemand weet iets over 'hoe'.
donderdag 23 mei 2019
Hoe (God) de vader verdween
Bart Vieveen, rector van het Stedelijk Gymnasium in Leiden, promoveert op de veranderende vaderrol in de Nederlandse literatuur, en combineert die met ideeën van Pim Fortuyn.
donderdag 23 mei 2019
Sweetie, het digitale lokmeisje, spreekt
Hoe pak je pedofielen, nog vóór ze de fout in gaan? Het virtuele lokmeisje Sweetie gaat in chatrooms op zoek naar mogelijke daders. Een medewerker van kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes vertelt hoe.
donderdag 23 mei 2019
Waar kan worden gesneden bij de alfa's?
Meer geld naar de bèta’s en minder naar de alfa’s. Dat is een van de voorstellen van de commissie Van Rijn aan de minister van Onderwijs. Wat betekent dit voor de Leidse faculteit Geesteswetenschappen?
donderdag 23 mei 2019
Moskee als mikpunt
Geweld tegen moskeeën is een structureel verschijnsel geworden in Nederland. Dat blijkt uit de bundel Mikpunt moskee, die Ineke van der Valk van de Faculty of Governance and Global Affairs heeft samengesteld.