maandag 14 september 2020
‘Wat een normaal mens niet kan verzinnen, werd hier bedacht’: De Kattekop bestaat 40 jaar
Veertig jaar geleden zette de universiteit een grote stap in ‘de emancipatiegedachte’ door een crèche te beginnen. De wereld van de kinderopvang is sindsdien flink veranderd, maar de Kattekop bestaat nog steeds.
vrijdag 11 september 2020
De eerste en enige hoogleraar Jodendom snapt niet waarom haar leerstoel verdwijnt
Judith Frishman gaat met emeritaat en ziet tot haar grote spijt dat haar leerstoel wordt opgeheven. ‘Diversiteit is een buzzword.’
dinsdag 8 september 2020
Toch wel heel fijn: ein-de-lijk weer naar college
Na een half jaar online onderwijs zijn de eerste fysieke colleges weer begonnen. Het is even wennen, maar iedereen is blij weer op de universiteit te mogen komen. ‘Ik was mezelf aan het opvreten thuis.’
woensdag 2 september 2020
Hoe de protestrenners van de Tour of Academics verdwaalden (en waarom dat een mooie metafoor is voor de universiteit)
Maandag organiseerde de protestgroep WOinActie een fietstocht Tour of Academics. Mare trapte mee van Leiden naar Rotterdam en zag het peloton uitdunnen. ‘Loyaliteit is onze grootste valkuil. We willen de studenten niet duperen.’
vrijdag 28 augustus 2020
Met mijn hoofd zit ik in een boek, maar mijn gedachten zijn in Syrië
Ammar Etaki vluchtte in 2014 uit Syrië. Pas na zes mislukte pogingen, lukte het hem om Europa te bereiken. Nu begint hij aan een studie in Leiden. ‘Ik zag vrienden sterven en kon niets doen.’
woensdag 26 augustus 2020
Campusprotocol voor corona: ‘Volg alle aanwijzingen op!’
Het college van bestuur heeft een campusprotocol opgesteld. Daarin staan alle regels waaraan studenten en medewerkers zich moeten houden om zo veilig mogelijk door het nieuwe collegejaar te komen.
woensdag 8 juli 2020
Medewerkers durven misstanden niet te melden (en nemen nog liever ontslag)
Universitaire medewerkers nemen liever ontslag dan dat zij naar de commissie klokkenluiders stappen om een probleem aan te kaarten. Dat schrijft de vertrouwenspersoon misstanden in zijn jaarverslag.
woensdag 24 juni 2020
Wie is de baas? Slot: de universiteit speelt haar laatste troefkaart - flirten met Den Haag
De universiteit en de gemeente zijn sterk met elkaar verweven. Maar wie bepaalt de koers van de stad? Zijn de burgemeester, wethouders en de gemeenteraad de baas in Leiden? Of trekt het college van bestuur van de universiteit aan de touwtjes? In de laatste aflevering: Den Haag ligt voortdurend op de loer (en dat maakt Leidse politici heel zenuwachtig).
woensdag 17 juni 2020
Wie is de baas? Deel vier: geen deal, geen campus (maar dan grijpt de wethouder in)
De universiteit en de gemeente zijn sterk met elkaar verweven. Maar wie bepaalt de koers van de stad? Zijn de burgemeester, wethouders en de gemeenteraad de baas in Leiden? Of trekt het college van bestuur van de universiteit aan de touwtjes? In het vierde deel: door verzet van omwonenden lijkt de humanities campus niet door te gaan... tot het gemeentebestuur draait.
donderdag 11 juni 2020
Wie is de baas? Deel drie: plotseling valt er een sloopbrief op de mat
De universiteit en de gemeente zijn sterk met elkaar verweven. Maar wie bepaalt de koers van de stad? Zijn de burgemeester, wethouders en de gemeenteraad de baas in Leiden? Of trekt het college van bestuur van de universiteit aan de touwtjes? In het derde deel: de 92 bewoners van het Doelencomplex krijgen post van hun buren - uw sociale huurwoning wordt gesloopt.
maandag 8 juni 2020
Wie is de baas? Deel twee: de universiteit dreigt met een rechtszaak
De universiteit en de gemeente zijn sterk met elkaar verweven. Maar wie bepaalt de koers van de stad? Zijn de burgemeester, wethouders en de gemeenteraad de baas in Leiden? Of trekt het college van bestuur van de universiteit aan de touwtjes? In het tweede deel van een reeks artikelen: de universiteit dreigt met juridische stappen.
donderdag 4 juni 2020
Wie is de baas? Deel één: verziekte verhoudingen vanwege een tram
De universiteit en de gemeente zijn sterk met elkaar verweven. Maar wie bepaalt de koers van de stad? Zijn de burgemeester, wethouders en de gemeenteraad de baas in Leiden? Of trekt het college van bestuur van de universiteit aan de touwtjes? In het eerste deel van een reeks artikelen: hoe de RijnGouweLijn de verhouding overhoop gooide.