Columns & opinie
‘Plaats studenten Security Studies niet in hokjes’
Student Security Studies Bram Bokschoten vindt het in hokjes plaatsen van studenten net zo erg als het beoordelen van studenten op hun huidskleur. ‘Het plaatsen van mensen in groepen en hokjes en ze als een geheel te veroordelen voor het gedrag van een enkeling is voor mij een teken van intolerantie.’
Gastschrijver
donderdag 10 oktober 2019
De omstreden tekst op een whiteboard op de campus Den Haag.

Praesidium Libertatis. Niet voor niks is het motto van onze universiteit "het bolwerk van de vrijheid". Vrijheid is een belangrijk goed binnen het academische veld. Voor mij betekent vrijheid dat je kan en mag zijn wie je bent en dat een ieder - met respect voor de waardes en achtergrond van anderen - vrij is in het uitdrukken van onderbouwde meningen. Ik ben daarom van mening dat het smakeloos is om leuzen zoals "Van vreemde smetten vrij" te uiten in een studievereniging met voornamelijk studenten van kleur.

Vrijheid betekent voor mij ook dat eenieder beoordeeld dient te worden als individu. Het plaatsen van mensen in groepen en hokjes en ze als een geheel te veroordelen voor het gedrag van een enkeling is voor mij een teken van intolerantie.

Verbaasd was ik daarom ook over de reactie van Sanne-Louise op het bovengenoemde voorval. De universiteit geeft zelf aan niet te weten wie de mogelijke dader is. Sanne, wie zich inzet voor tolerantie op de universiteit,  komt op Twitter echter al snel met de conclusie dat het studenten van de bachelor Security Studies zijn. Na enig speurwerk van haar Twitter-feed is het mij nog niet duidelijk waarom zij tot deze conclusie gekomen is.

Als ‘bewijs’ refereert ze naar eerdere nieuwsberichten van anti-semitisme en racisme van een heel klein aantal studenten van de bachelor Security Studies. Het is puur speculatief om hieruit te concluderen dat studenten van Security Studies verantwoordelijk zijn voor de smakeloze leuzen die op een whiteboard neergekalkt waren.

‘Als ik vertel welke studie ik doe, hoor ik dat “wij” neo-nazi’s en racisten zijn’

Ik deel haar mening dat de universiteit absoluut geen plaats is voor racisme, maar tegelijkertijd zet ik mijn vraagtekens bij haar vingerwijzende gedrag. Als student van deze bachelor ben ik fel tegen racisme en ik twijfel er niet aan dat dit geldt voor een heel ruime meerderheid binnen de studie.

Als ik als student van Security Studies mede-studenten op de campus vertel welke studie ik doe, hoor ik het stereotype dat ‘wij’ neo-nazi’s en racisten zijn regelmatig terugkomen, zonder te overwegen wat iemands persoonlijke opvatting en achtergrond is. Naar mijn mening is het plaatsen van mede-studenten in zulke hokjes net zo schadelijk voor het academisch debat, als het veroordelen van studenten om hun huidskleur.

Niemand heeft er baat bij als mensen in groepen geplaatst en beoordeeld worden. Ik denk dat Sanne het daar volledig mee eens kan zijn.

Bram Bokschoten is student Security Studies.