English
Zoeken
Digitale krant
App
Menu
Voorpagina Achtergrond Wetenschap Studentenleven Nieuws Cultuur Columns & opinie Podcast  

Menu

Categorieën

  • Voorpagina
  • Achtergrond
  • Wetenschap
  • Studentenleven
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Columns & opinie
  • Podcast

Algemeen

  • Archief
  • Contact
  • Colofon
  • App
  • Digitale krant
  • English
Nieuws
Hester Bijl stopt vroegtijdig als rector en vertrekt ‘met dubbel gevoel’ naar Delft
Foto Marc de Haan
Sebastiaan van Loosbroek
donderdag 17 juli 2025
Hester Bijl stopt als rector magnificus van de Universiteit Leiden. Per 15 januari legt ze haar functie neer. Ze stapt over naar de TU Delft om daar rector te worden.

Bijl zat negen jaar in het college van bestuur, waarvan de laatste vijf jaar als rector magnificus. Haar tweede termijn als rector ging op de afgelopen dies in en zou nog duren tot 8 februari 2029.

Het is het derde lid van het college van bestuur dat vroegtijdig opstapt. In mei maakte collegevoorzitter Annetje Ottow, die tegelijkertijd met Bijl was herbenoemd, plotseling bekend haar functie neer te leggen om ‘nieuwe wegen in te slaan’ en zich ‘nog meer in te gaan zetten voor het beschermen van de natuur en aandacht te vragen voor duurzaamheid’. In november 2024 kondigde bestuurslid Martijn Ridderbos aan om voortijd te vertrekken.

Dubbel gevoel

‘Het is met een dubbel gevoel dat ik de Universiteit Leiden verlaat’, laat Bijl op de site van de universiteit weten. ‘Ik voel me enorm verbonden met de academische gemeenschap in Leiden en kijk terug op een geweldige, rijke en inspirerende tijd bij deze mooie universiteit. De kans die de TU Delft – waar ik studeerde en promoveerde, en waar ik eerder decaan mocht zijn van de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek – mij nu biedt, kon ik echter niet voorbij laten gaan.’

‘Ik kon de kans die de TU Delft mij nu biedt niet voorbij laten gaan’

Onder haar leiding zijn ‘belangrijke stappen gezet in de verdere ontwikkeling van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek’, aldus de universiteitssite. Volgens Ferd Grapperhaus, voorzitter van de raad van toezicht, heeft Bijl ‘belangrijke vernieuwingen gerealiseerd in het onderzoeks- en onderwijsdomein en op diverse andere vlakken’ en deed ze dat met een ‘verbindende stijl en ongeëvenaarde energie’.

Spijtig

Grapperhaus: ‘Hoe spijtig ook, begrijpen wij haar wens om halverwege haar laatste termijn als rector van de Universiteit Leiden (sic, het is na een kwart van Bijls tweede termijn, red.) nog een nieuwe mogelijkheid in haar loopbaan te aanvaarden. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de samenwerking in de toekomst ten goede zal komen.’ 

De laatste jaren beleefde de universiteit roerige tijden. Het college van bestuur kreeg aanhoudende kritiek op de omgang met pro-Palestinademonstraties (waarbij gewonden vielen en medewerkers op straat werden achtervolgd). Bijl was betrokken bij een rel over een van de muur gehaald schilderij en Mare onthulde dat er – zonder medeweten van de academische gemeenschap – 371 slimme camera’s in universiteitsgebouwen bleken te zijn opgehangen.

Ook speelden er wetenschappelijke integriteitskwesties, zoals met voormalig Leids psycholoog Lorenza Colzato, en bleken sterrenkundige Tim de Zeeuw en archeologenkoppel Corinne Hofman en Menno Hoogland zich decennialang te hebben misdragen. 

Na de zomer start de raad van toezicht met de opvolgingsprocedure. Daar zal ook de opvolger van collegevoorzitter Annetje Ottow bij worden betrokken.

Deel dit artikel:

Lees ook

Nieuws
Spinozapremie voor Leidse hoogleraar Judith Pollmann
Hoogleraar vroegmoderne geschiedenis Judith Pollmann is beloond met een Spinozapremie, de belangrijkste wetenschapsprijs van Nederland. Ze onderzoekt hoe mensen in het verleden omgingen met radicale maatschappelijke veranderingen. Aan de prijs is een geldbedrag van 1,5 miljoen euro verbonden.
Nieuws
Felle kritiek op ‘flutrapport’ van Veiligheidszaken: ‘Onwenselijk dat afdeling zichzelf evalueert’
Nieuws
Studentuitwisselingen met Israël stoppen, adviseert commissie. College besluit pas na de zomer
Nieuws
Chaos en verdeeldheid in universiteitsraad over Gaza: ‘We worden de mond gesnoerd’
Nieuws
Rechtenstudenten vrezen einde van Honoursonderwijs, ‘juist nu de rechtsstaat onder druk staat’
Download nu de Mare app voor je mobiel!
Downloaden
✕

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!