English
Zoeken
Digitale krant
App
Menu
Voorpagina Achtergrond Wetenschap Studentenleven Nieuws Cultuur Columns & opinie Podcast  

Menu

Categorieën

  • Voorpagina
  • Achtergrond
  • Wetenschap
  • Studentenleven
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Columns & opinie
  • Podcast

Algemeen

  • Archief
  • Contact
  • Colofon
  • App
  • Digitale krant
  • English
Achtergrond
Universiteit wil welzijn studenten verbeteren: Live, Laugh, Lipsius ❤
Het mindfulnest. Foto Taco van der Eb
Emiel Beinema
donderdag 17 november 2022
De mentale gezondheid van jongeren staat onder grote druk en universiteiten zoeken manieren om studenten bij te staan. Mare maakte een rondgang tijdens de Well-being Week en nam plaats in een geheimzinnige, rustgevende ruimtecapsule.

Lasergamen in de kelder van het oude stadskantoor, kickboksen, linnen tasjes beschilderen of workshops volgen met namen als ‘Succes met onderhandelen’ of ‘Taboes doorbreken in mentaal welzijn’. Het kan tot en met vrijdag allemaal tijdens de Student Well-being Week.

Er moet ook een hoop gebeuren, blijkt uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren. Wat betreft de mentale gezondheid onder studenten is het vijf voor twaalf, waarschuwen meerdere rapporten (zie kader).

Universiteiten nemen het onderwerp heel serieus, zo ook Leiden. Naast verschillende well-being officers is er een online zelfhulpportaal, laat programmamanager studentenwelzijn Angela van der Lans weten. Daarnaast worden er locaties ingericht waar studenten elkaar kunnen vinden of juist tot rust kunnen komen. Veel van deze initiatieven moeten nog uitgewerkt of uitgevoerd worden, maar Mare ging kijken op de plekken die er al wél zijn.

De huiskamer

Dinsdagmiddag net na lunchtijd is het niet druk in de aula van de faculteit Sociale Wetenschappen. Er lopen wat groepjes studenten voorbij, maar niemand blijft hangen. In één hoek, waar verschillende banken, tafeltjes en fauteuils zijn neergezet, blijven studenten wél hangen.

'Ik krijg er de laatste tijd veel mailtjes over maar ik weet eigenlijk niet zo goed wat ze aanbieden'

Sommigen zitten er nog te lunchen met vrienden, anderen werken er met een laptop op schoot. Aan een van de tafels overlegt een groepje vurig over een opdracht.

Sien van Woerkom (21, psychologie) gaat zitten aan een van de bijzettafeltjes, pakt een boek uit haar tas en begint te bladeren. ‘Ik heb net tentamen gehad, dus ik zit het even door te lezen. Het ging op zich wel goed, denk ik. Nu wacht ik hier op een vriendin.’

Ze is blij met ‘de woonkamer’ en komt hier zeker twee keer per week. ‘Gewoon om even te lunchen, en dan weer door. Het is fijn om ergens te kunnen zitten of even te kunnen overleggen als je een project hebt.’

Dat het met mentaal welzijn te maken had, had Van Woerkom nog niet bedacht. ‘Ik merk wel dat de universiteit daar iets aan doet: ik krijg er de laatste tijd veel mailtjes over en ik zie soms posters hangen. Maar ik weet eigenlijk niet zo goed wat ze aanbieden.’

Dat het gebeurt, vindt ze wel heel erg belangrijk. ‘Maar als ik zelf problemen met mijn mentale gezondheid zou hebben, zou ik daarmee niet zo snel naar de universiteit gaan. Ik zou eerst bij vrienden of familie aankloppen en daarna misschien eerder bij een huisarts of psycholoog.’

Studenten in de huiskamer van de faculteit Sociale Wetenschappen. Foto Taco van der Eb

In de hoek zitten twee studenten onderuitgezakt op de bank. Een van hen is Isee Pieterse (19, psychologie). Zij zit een paar keer per week voor haar colleges in de huiskamer. Voor haar is het een relaxhoek. ‘Daarom studeer ik hier ook niet.’ Ook zij weet niet precies wat de universiteit verder doet aan studentenwelzijn. ‘Maar ik hoop dat ze er juist bij Sociale Wetenschappen wel over nadenken. Het is toch ons vak om daarmee bezig te zijn.’

‘Acts of Kindness’-pilaren

Naast de woonkamer staat een ‘Acts of Kindness’-pilaar, waar studenten briefjes kunnen achterlaten om hulp te vragen of aan te bieden, of met bemoedigende boodschappen.

De pilaar staat niet in de looproute en heeft nog veel plek voor nieuwe berichten, in tegenstelling tot die in de hal van het Lipsiusgebouw, die wél bijna volhangt.

In plaats van geestelijke reddingsboeien blijken de zuilen vooral dienst te doen als marktplaats voor taalbuddy’s: mensen zoeken hulp om Nederlands, Duits, Grieks, Japans of Chinees te kunnen oefenen.

'The Mindfulnest maakt deel uit van een grotere missie om studenten in staat te stellen contact met zichzelf te maken'

Maar schrijvers stellen ook voor om samen bier te drinken, muziek te maken of te boulderen, of bieden een inspirerende boodschap: ‘Live, Laugh, Lipsius ❤’.

Mindfulnest

Ook de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen doet aan mentaal welzijn. Wie de trap naar het Gorlaeusgebouw op loopt maar bovenaan toch afslaat naar de Huygenstoren vindt daar in de koffiehoek voor natuur- en sterrenkundigen een…
…tja, wat eigenlijk?

In een verder steriele hal staat een soort houten ruimtecapsule. Voorbijgangers kijken er verbaasd naar. Vaker wel dan niet lezen ze de naam op de bijbehorende banner hardop voor aan vrienden of collega’s, soms nieuwsgierig, soms schertsend: ‘The Mindfulnest’.

De missie van deze futuristisch verlichte capsule is als volgt: ‘Door momenten van rust te bieden, maakt The Mindfulnest deel uit van een grotere missie om studenten in staat te stellen contact met zichzelf te maken, zodat ze een zinvol leven kunnen leiden.’

Om dit te bereiken, is het Mindfulnest geluidsdempend, bestaat de binnenkant uit een zachte bank en biedt een aanraakscherm in de wand van de cocon de keuze uit verschillende programma’s: van rustgevende achtergrondgeluiden als vallende regen of een ruisende branding tot begeleide ademhalingsoefeningen of sessies met titels als ‘Power of Intention’ of ‘Self Acceptance’.

Binnenkant van het Mindfulnest. Foto Taco van der Eb

Rajeck Massa (19, informatica) ziet het apparaat na zijn tentamen ook staan. ‘Is dit een studeer-pod?’ Zodra hij begrijpt dat het apparaat bedoeld is om tot rust te komen, neemt zijn interesse af. ‘Dat zou ik niet zo gauw gebruiken. Als ik rust wil, ga ik wel naar huis.’

Een uur later komt Frederica Omegna (23, verpleegkunde) uit de lift, steekt direct de gang over en stapt met een boek in haar hand naar binnen. Het is de eerste keer dat zij het Mindfulnest gebruikt. Lezen bij het geluid van een klaterende regenbui is haar goed bevallen. ‘Je kunt het licht instellen en zelf een geluid kiezen, dus je kunt de omgeving perfect maken. Het was heel ontspannend.’

‘Ik houd ervan dingen tastbaar en voelbaar te maken’, vertelt facultaire well-being officer Alexandra Blank. ‘Toen ik het Mindfulnest tegenkwam op een congres over inclusief onderwijs, was ik meteen enthousiast. Het heeft even geduurd, maar sinds september is hij in gebruik. Door de evaluatievraag aan het eind van iedere sessie weten we dat ten minste 300 mensen hem hebben gebruikt. Van hen is 90 procent positief over het effect. Ik heb ook van veel studenten gehoord dat ze blij zijn met de prikkelarme omgeving. Ik hoop dat het voor veel studenten een uitkomst is: onze faculteit is bovengemiddeld neurodivers. We hebben het Mindfulnest nu voor een jaar gehuurd, maar als het bevalt, kunnen we hem kopen.’

Wat kost dat? ‘Ongeveer 20.000.’

‘Je wil meer voor studenten betekenen’

Sinds corona gaat het slecht met de Nederlandse studenten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek stelt vast dat vorig jaar 18 procent van de 15- tot 25-jarigen psychisch niet in orde was, tegen 11 procent in de twee jaren daarvoor.

Volgens het kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg Trimbos heeft de invloed van de coronamaatregelen ‘de al bestaande zorg over de mentale gezondheid van studenten’ vergroot.

Om het welzijn van jongeren te verbeteren en studievertraging tegen te gaan heeft het ministerie van Onderwijs samen met universiteiten en hogescholen het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) opgezet. Dit programma, ter waarde van in totaal 8,5 miljard euro, bevatte onder andere de eenmalige halvering van het collegegeld in collegejaar 2021-2022. Ook kregen instellingen geld om de hogere studentenaantallen door corona op te vangen en om te investeren in onder andere studentenwelzijn.

Leiden organiseert sinds vorig jaar een Student Well-being Week, naast andere initiatieven. In hoeverre dat de problemen oplost, is de vraag. Birgit Schouten (23, technische natuurkunde & rechten), initiatiefnemer van RECONNECT, een project om studenten aan elkaar te koppelen voor mentale steun, is sceptisch.

‘Het is een lastige situatie, die je als universiteit misschien niet helemaal kan oplossen. Hoe maken we studeren voor iedereen mogelijk? Nu worden er vaak groepjes lotgenoten bij elkaar gezet, die benoemen hoe moeilijk het is, maar er gebeurt vervolgens niks.

‘Dat de universiteit bezig is met blijvende acties, vind ik heel nice. Ik liep lang dagelijks bij de GGZ. Daar zouden dit soort initiatieven goed werken, want daar is veel persoonlijke begeleiding, maar ik weet niet of dat aan de universiteit ook zo is. Met zo’n hoeveelheid langslopende studenten zou ik bezwaard zijn om bijvoorbeeld een Mindfulnest te gebruiken.’

Ook Blank zou graag meer begeleiding zien: ‘Een belangrijke aanbeveling in het Trimbos-rapport is professionalisering, met name van docenten en studiebegeleiders. Dat kan op allerlei gebieden: communicatie, bewustzijn, een soort eerste hulp bij mentale problemen. Erover kunnen praten is al fijn, maar bij daadwerkelijke actie voel je de steun pas echt: kun je uitstel voor je opdracht krijgen, of extra tijd voor je tentamen? Aan de ene kant zijn daar allemaal regels over vastgelegd, zodat het fair en democratisch gaat, maar aan de andere kant wil je daar misschien meer voor studenten kunnen betekenen.’

Er is in ieder geval genoeg budget, zegt Blank. ‘Bijna alle universiteiten hebben moeite het geld van het NPO uit te geven. Gemiddeld zitten we nu ongeveer op 40 procent.’

Deel dit artikel:

Lees ook

Achtergrond
Actiegroepen zaten klaar voor college van bestuur, dat niet kwam opdagen
Op een ‘openbare discussie met het college van bestuur’ kwamen vrijdagavond ruim honderd studenten af. Maar het bestuur kwam niet. ‘Wat voor toxische relatie is dit?’
Achtergrond
Hoe animator Hisko Hulsing met de realiteit speelt: ‘Als tiener was ik constant stoned’
Achtergrond
Verkiezingen: waarom je op ons moet stemmen
Achtergrond
‘We staan met de rug tegen de muur’, zegt het bestuur over 30 miljoen bezuinigingen
Achtergrond
Universiteit ‘kan niet anders’ dan 30 miljoen bezuinigen
Download nu de Mare app voor je mobiel!
Downloaden
✕

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!