Wetenschap
Wetenschapsagenda verstrekt 61 miljoen
Afgelopen woensdag is er voor het eerst serieus onderzoeksgeld uitgedeeld namens de Nationale Wetenschapsagenda.
Bart Braun
donderdag 13 juni 2019

Er was ooit een idee dat de vragen van burgers mee moesten bepalen waar wetenschappers onderzoek naar deden.

Een paar jaar polderen later lijkt de Nationale Wetenschapsagenda opvallend veel op een gewone onderzoeksbeurzen zoals subsidieverstrekker NWO ze wel vaker verstrekt. De 11.000 vragen zijn teruggebracht tot 140 ‘clustervragen’, waar 25 ‘routes’ doorheen zijn getrokken. Onderzoekers moesten een samenwerkingsverband (een consortium) vormen met niet-universitaire kennisinstellingen en niet-kennisinstellingen, die als het ware ‘de maatschappij’ moeten voorstellen in het verhaal. Het grootste gedeelte van het wetenschapsagenda-geld wordt vanaf nu jaarlijks uitgedeeld voor ‘Onderzoek op Routes door Consortia’: ORC.

De volgende keer moet de toekenning wel ietsje slimmer, lijkt het. Nu hebben slechts zeventien van de meer dan driehonderd (net iets meer dan vijf procent) aanvragende consortia ORC-geld gekregen. 61 miljoen euro in totaal, waarvan zeven miljoen door de consortiumpartners.

0Bij vier van die projecten zijn Leidse onderzoekers betrokken. De universiteit en het LUMC zitten samen in een groter samenwerkingsverband dat de neuropsychiatrische zorg voor mensen met zeldzame genetische aandoeningen moet verbeteren, en in een onderzoek naar beleidsmaatregelen tegen virusuitbraken.

Bioloog Peter Klinkhamer is projectleider voor een onderzoek dat gaat proberen om de kleverige klierharen van sommige planten na te maken, als milieuvriendelijke gewasbescherming. Leidse natuurkundigen werken mee aan een quantum-microscoop, die het gedrag van elektronen op nanoschaal in beeld moet brengen.