Wetenschap
Vondelparkwesp
Om een nieuwe soort te ontdekken, hoef je niet naar Borneo
Tirza Pulleman
donderdag 20 februari 2020

Sluipwesp

Burgeronderzoekers hebben samen met Leidse wetenschappers afgelopen zomer een nieuwe sluipwesp ontdekt in het Vondelpark in Amsterdam. De groep beschrijft de wesp, omgedoopt tot Aphaereta vondelparkensis, in het Biodiversity Data Journal.

Met een ingegraven jampotje met rottend kippenvlees, hoopte de groep kevers te lokken. In plaats daarvan vonden ze een onbekende wesp. Kees van Achterberg, sluipwespenexpert van Naturalis, stelde later vast dat het inderdaad om een nieuwe soort gaat. Het insect is daarna ook nog aangetroffen in de duinen van Oostvoorne.  

Uit onderzoek blijkt dat het een parasitaire wesp is. De eitjes worden op andere insecten geplaatst, waarna de larven dat insect van binnenuit opeten.

De expeditie was een initiatief van Taxon Expeditions, een bedrijf dat burgers mee laat helpen bij het ontdekken van nieuwe diersoorten. Medeoprichter Menno Schilthuizen, tevens onderzoeker bij Naturalis, leidde de expeditie. Waar de ontdekkingstochten meestal naar exotische plekken als Borneo of Maleisië gaan, werd er nu gekozen voor Amsterdams oudste park. Het feit dat er zelfs in dit drukke hart van Amsterdam nog nieuwe soorten opduiken, toont volgens de wetenschappers aan dat er nog voldoende te ontdekken valt.