Wetenschap
Rimpeldieet - Bliksem - Virtuele tijd
Kort wetenschapsnieuws: In een virtuele bioscoopzaal lijkt de tijd niet sneller te gaan dan in een echte.
Bart Braun
donderdag 9 mei 2019

Rimpeldieet

Vrouwen die gezond eten, krijgen minder rimpels. Lijkt het, tenminste. De Leidse hoogleraar Jessica Kiefte-de Jong schreef mee aan een studie in het Journal of the American Academy of Dermatology, waarvoor 2753 deelnemers aan een Rotterdams onderzoek werden vergeleken.
Van die mensen was zowel een foto beschikbaar als informatie over wat ze zoal aten. Een computerprogramma telde de rimpels. ‘Gezond eten’ was hier gedefinieerd als: volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad.
Bij de vrouwen – maar niet bij de mannen – werd er een verband gevonden tussen hoe ongezond het eetpatroon was en hoeveel rimpels iemand had. Dat komt overeen met andere onderzoeken die meer op specifieke voedingsstoffen gericht waren, en die lieten zien dat vitaminerijk eten samen gaat met minder rimpels, en koolhydraatrijk eten en dierlijke producten juist met meer. Je moet natuurlijk corrigeren voor roken en blootstelling aan de zon, en dat hebben de onderzoekers ook gewoon gedaan, maar je weet natuurlijk nooit of er niet nog andere factoren zijn die de boel verwarren.
‘Of het verband oorzakelijk is, kon niet worden bewezen’, stellen de auteurs dan ook. In de voorlichting vertellen over eten dat ‘goed is voor je huid’ kan in elk geval geen kwaad om te zorgen dat mensen gezonder gaan eten.

Virtuele tijd

De tijd lijkt niet sneller voorbij te gaan in virtual reality. Daar waren eerder juist wel aanwijzingen voor gevonden: bij kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan, lijkt VR een goede afleiding, bijvoorbeeld. Psychologen Ineke van der Ham en Anne Cuperus werkten echter mee aan een proef die specifiek die verandering in tijdsperceptie onderzocht.
Hun proefpersonen moesten verzamelingen van korte fimpjes kijken. Zowel in een echte bioscoopzaal als in een virtuele versie van die bioscoopzaal. Na afloop van elke sessie moesten ze zeggen hoe lang ze dachten dat ze hadden zitten kijken. Voor die inschatting maakte het eigenlijk niet uit of ze nou naar het echte of het virtuele scherm hadden gekeken. In andere onderzoeken waarin wel een verschil werd gevonden, had dat er waarschijnlijk meer mee te maken dat de VR-groep iets spannends te doen kreeg, en de controlegroep niet, concluderen de onderzoekers in het vakblad Computers in Human Behavior.

Bliksem

Ze zijn tientallen meters lang, ongeveer vijf meter breed, ze komen vrijwel overal ter wereld voor en niemand had ze ooit gezien. Bij bliksem blijken zich enorme ‘naalden’ van plasma te vormen, waar de elektrische stroom doorheen loopt.
Een internationaal team van onderzoekers, onder wie Michael Garrett en Huub Röttgering van de Leidse Sterrewacht gebruikte de radiotelescopen van LOFAR om een veel scherper beeld van bliksem te maken dan tot nu toe mogelijk was. Bliksem zendt namelijk niet alleen licht uit, maar ook radiosignalen, en die zijn met deze telescoop heel goed op te vangen. Daardoor zijn voor het eerst de reusachtige plasmanaalden zichtbaar geworden. Ze bestaan namelijk een fractie van een seconde, vandaar dat iedereen ze tot nu toe had gemist. De ontdekking is beschreven in Nature.