English
Zoeken
Digitale krant
App
Menu
Voorpagina Achtergrond Wetenschap Studentenleven Nieuws Cultuur Columns & opinie Podcast  

Menu

Categorieën

  • Voorpagina
  • Achtergrond
  • Wetenschap
  • Studentenleven
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Columns & opinie
  • Podcast

Algemeen

  • Archief
  • Contact
  • Colofon
  • App
  • Digitale krant
  • English
Wetenschap
Hoe test je een supercomputer?
Mark Reid
donderdag 29 september 2022
Door quantumcomputers zal er een revolutie in rekenkracht ontstaan die grote gevolgen heeft voor digitale versleuteling. Theoretisch natuurkundige Jordi Tura denkt alvast verder vooruit over een mogelijk controlemechanisme.

‘Ik was blij verrast’, vertelt natuurkundige Jordi Tura. Hij is een van de drie Leidse wetenschappers die de KNAW Heineken Young Scientist Award heeft gewonnen. ‘Het is mooi dat de theoretische kanten van quantumonderzoek ook erkenning krijgen. Ik heb geen chic lab waar ik aan quantumcomputers sleutel, maar kijk vooral naar wiskundige vergelijkingen. Ik ben blij dat de jury ook zulke dingen ziet.’

Tura won de prijs onder meer voor zijn werk aan de stelling van Bell, die zegt dat de contra­intuïtieve, op kans gebaseerde effecten van quantummechanica niet zijn te verklaren door klassieke natuurkunde. Hij wist deze stelling te veralgemeniseren, zodat het ook van toepassing is op grote groepen deeltjes. Deze verbetering van de stelling is een belangrijke stap in het maken van quantumcomputers, een nieuw apparaat met een rekenkracht die alle bestaande computers te boven gaat.

Waar klassieke computers gebruikmaken van bits, die een één of een nul kunnen zijn, hebben quantumcomputers qubits, die op hetzelfde ogenblik een combinatie van enen en nullen kunnen zijn en zo tegelijkertijd meerdere berekeningen kunnen uitvoeren. Een klein aantal qubits bezit daardoor al een enorme rekenkracht in vergelijking met klassieke computers die alle berekeningen achter elkaar verrichten.

En die enorme rekenkracht is ook echt enorm. Een computer met 10 qubits heeft evenveel geheugen als een gewone computer met 16.000 bit. Verhoog je het aantal qubits naar 500, dan zou je al meer gewone bits nodig hebben dan er atomen in het hele universum zijn.

‘Ik probeer problemen te bedenken die alleen met een quantumcomputer op te lossen zijn’

Het probleem waarvoor wetenschappers nu een oplossing proberen te bedenken is dat als je een qubit probeert uit te lezen, het zijn quantum-eigenschappen verliest en terugvalt tot een enkele een of nul: een gewone bit. Weg is de qubit, en daarmee ook de enorme rekenkracht.

Terwijl wetenschappers over de hele wereld bezig zijn om een werkende quantumcomputer met stabiele qubits te bouwen, kijkt theoreticus Tura al verder vooruit. Want de revolutie in rekenkracht heeft ook grote gevolgen voor digitale versleuteling. Een wachtwoord dat een klassieke computer pas na jaren heeft gekraakt, kan een quantumcomputer wellicht in een oogwenk achterhalen.

Daarom wordt er al druk nagedacht over quantum-proof versleuteling. Tura: ‘Als Google beweert dat ze met hun quantumcomputer een goede versleuteling voor je hebben gemaakt, moet je dan maar geloven dat het echt zo is? Ik wil kunnen testen of het een echte quantum­computer is en niet stiekem een normale computer. Omdat het onmogelijk is om een quan­tumcomputer te simuleren op een gewone computer, probeer ik problemen te bedenken die alleen een echte quantumcomputer op kan lossen.’

Quantumcomputers blinken uit in het modelleren van natuurkundige processen, bijvoorbeeld hoe deeltjes bewegen in een gaswolk. Een normale computer zou daar al snel op vastlopen door de enorme hoeveelheid berekeningen die vereist zijn om elk individueel deeltje in het gas te simuleren.

Voor quantumcomputers is het echter een peulenschil — en voor Tura een geschikte proef: ‘Als de computer de simulatie heeft voltooid kan ik vragen naar de positie van een bepaald deeltje. Ik heb de test bedacht, dus ik weet wat de uitkomst zou moeten zijn. Zo kan ik checken of de simulatie correct is uitgerekend en dat het echt om een quantumcomputer gaat. En omdat er zo veel variabelen zijn, kan je het niet faken, want je kan niet van tevoren weten naar welk deeltje ik ga vragen.

‘Omdat quantumcomputers op dit moment nog niet heel goed werken is het een uitdaging om een test te verzinnen die te moeilijk is voor een klassieke supercomputer, maar nog net haalbaar is voor de eerste generatie quantumcomputers die bedrijven als IBM en ­Google nu maken.’

Drie van de vier winnaars uit Leiden

De KNAW Heineken Young Scientist Award wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt aan vier jonge, veelbelovende onderzoekers in verschillende disciplines. Aan de prijs is een kunstwerk en bedrag van 10.000 euro verbonden

In de categorie sociale wetenschappen won de Leidse psycholoog Liesbeth van Vliet. Zij doet onderzoek naar communicatie tussen artsen naar patiënten, met name in de palliatieve zorg en oncologie, en bekijkt hoe de manier waarop artsen communiceren met patiënten bijdraagt aan een nocebo-effect, waarbij een negatieve verwachting ook leidt tot een negatief resultaat van een behandeling.

De Leidse chronobioloog Laura Kervezee won de prijs in de categorie medische en biomedische wetenschappen. Kervezee doet onderzoek naar de biologische klok, die veel andere processen in het lichaam aanstuurt, onder andere de slaapcylcus en lichaamstemperatuur. Nu er met computers en smartphones steeds meer lichtbronnen zijn waaraan mensen tot diep in de nacht worden blootgesteld, wil Kervezee weten hoe dat de gezondheid beïnvloedt.

Filosoof Fleur Jongepier van de Radboud Universiteit won de prijs in de categorie geesteswetenschappen voor haar onderzoek naar de invloed van algoritmes op de autonomie.

Wat Jordi Tura met het prijzengeld gaat doen weet hij nog niet zeker: ‘Ik ga er in ieder geval een paar nieuwe boeken van kopen die me helpen bij mijn onderzoek. En een nieuwe strijkstok voor mijn viool.’

Deel dit artikel:

Lees ook

Wetenschap
Niet iedere ontvoering van een kind is dat ook
Rechters oordelen soms te snel dat er sprake is van ontvoering van kinderen, zegt jurist Simona Florescu. ‘Er ontstaat dus een vacuüm in de wet, waarvan kinderen de dupe worden.’
Wetenschap
Er stroomt een nieuwe rivier door Leiden (bij de biologen op de zevende verdieping)
Wetenschap
Je ziet nooit niets: één foton in een zee van duisternis
Wetenschap
Kokerjuffers zijn plasticjuffers geworden
Wetenschap
Prof ziet niets in verbod op social media: ‘De jeugd is veerkrachtig genoeg’
Download nu de Mare app voor je mobiel!
Downloaden
✕

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!