Wetenschap
Bodem-probiotica helpt chrysantenwortels
Bart Braun
donderdag 5 maart 2020

Planten kunnen ziek worden van schimmels die in de bodem leven. Eigenaren van kassen willen daarom nog wel eens de grond in hun kas steriliseren.

Promovenda Hai-kun Ma beschrijft in Applied Soil Ecology een andere benadering: wat als je die grond niet steriliseert, maar juist volstopt met bacteriën en schimmels waar de plant geen last van heeft, of zelfs van kan profiteren. Veel planten scheiden stofjes af die “goede” micro-organismen een opkontje geven, dus als je grond gebruikt waarop jouw gewas al heeft gestaan, zou dat een goede bron zijn om die micro-organismen vandaan te halen.

Ma en haar collega’s van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) gingen aan de slag in de chrysantenkweek: werkt het echt? Ja, zo blijkt. En beter dan grond waar alleen chrysanten in hebben gestaan is buitengrond waar behalve chrysanten ook nog wat wilde planten op groeiden. Die probiotica-behandeling van de grond vereist wel dat je de grond in je kas eerst steriliseert. Steriliseren en dan niet de micro-organismen erbij laten levert op zich ook goede planten op, maar in die grond duiken vervolgens relatief veel ziekmakende schimmels op.