Columns & opinie
Welkom bij De Bachelorette (maar dan de Leidse editie)
Deze studentenversie speelt zich niet af in een resort op een of ander exotisch eiland, maar in louche kroegen ergens in de regio Leiden, Delft en Rotterdam.
Maia de Quay
dinsdag 15 september 2020

Op een ellendige zondag een week of twee geleden besloot ik samen met een huisgenoot de Nederlandse versie van het programma De Bachelorette te kijken.

Voor hen onder ons die niet bekend zijn met het programma, het concept is als volgt: een vrouw (Gaby Blaaser) begint met een poule mannen aan een zoektocht naar De Ware Liefde. Gedurende het seizoen gaat ze met hen op date en elimineert elke aflevering één deelnemer in de zogeheten ‘rozenceremonie’.

Verder dan één aflevering kwamen mijn huisgenoot en ik helaas niet, want naast dat het slechte acteerwerk in de show ons al snel te veel werd, waren we snel verveeld: het programma lijkt namelijk te veel op de werkelijkheid.

Het is namelijk zo dat een andere huisgenoot van ons ook meedoet aan De Bachelorette, maar dan de onofficiële Leidse editie. Ze datet met vijf jongens tegelijk en vertelt ons vervolgens over de dates. Na diepgaande debatten en minutieuze ondervraging wordt er bepaald met wie ze in het vervolg nog gaat afspreken.

De enige (relevante) verschillen tussen de echte Bachelorette en onze Leidse interactieve variant is natuurlijk dat bij de studenteneditie de mannen niet weten dat er competitie is, én dat deze versie zich niet afspeelt in een resort op een of ander exotisch eiland maar in louche kroegen ergens in de regio Leiden, Delft en Rotterdam.

‘Ook hier werken studenten aan complexe vraagstukken via een multi- en interdisciplinaire benadering’

Dit laatste zie ik zelf trouwens graag als het onofficiële onderdeel van de strategische alliantie Leiden-Delft-Erasmus. Carel Stolker mag wat mij betreft dan ook in zijn handjes knijpen vanwege het feit dat zijn studenten actief werken aan ‘grote en complexe maatschappelijke vraagstukken via een multi- en interdisciplinaire benadering’.

Alles voor de wetenschap, Carel! We zien de fles wijn graag tegemoet.

Als ik het zo lees moet ik zeggen dat onze Leidse bachelorette een stuk onethischer klinkt dan dat het werkelijk is. Ik heb toevallig gewoon een hele leuke huisgenoot die (gelukkig voor haar) op heel leuke dates gaat, en ik luister toch echt liever naar haar verhalen dan dat ik nóg meer witte gympen, te strakke hemden en Jimmy Neutron-like gestylde kapsels moet zien op tv.

Nu er echter roddels zijn ontstaan dat Gaby Blaaser de deelnemers van het programma heeft geskipt voor een avondje gezelligheid met de presentator van het programma/Eigen Huis & Tuin-icoon/zoon van die andere Brandsteder-Brandsteder, merk ik dat ik benieuwd raak naar de date-mogelijkheden bij ons intern.

Een schandaal in wording? Ik zie het volgende week...


Maia de Quay is student rechten