English
Zoeken
Digitale krant
App
Menu
Voorpagina Achtergrond Wetenschap Studentenleven Nieuws Cultuur Columns & opinie Podcast  

Menu

Categorieën

  • Voorpagina
  • Achtergrond
  • Wetenschap
  • Studentenleven
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Columns & opinie
  • Podcast

Algemeen

  • Archief
  • Contact
  • Colofon
  • App
  • Digitale krant
  • English
Columns & opinie
Waarom psychologische testen bij sollicitaties wel degelijk nut hebben
Een van de inktvlekken uit de Rorschachtest
Gastschrijver
woensdag 15 juli 2020
Het is makkelijk afgeven op persoonlijkheidstestjes tijdens sollicitatieprocedures, vindt Pepijn Boumans. Maar in de volwassen wereld worden soms ook vaardigheden gevraagd die je niet uit een studieboek kunt leren.

De afgelopen jaren hebben we als lezend publiek mogen genieten van een wijd scala aan scherpe opiniestukken van Mare-columnist Marit de Roij. Studenten met psychologische problemen mogen niet klagen, net als de professoren die gebukt gaan onder hoge werkdruk.

Ook studenten die hun studie niet strak binnen de vier jaar halen, doordat ze een baantje hebben of een nevenactiviteit doen, hebben simpelweg een gebrek aan doorzettingsvermogen of een slecht vermogen om prioriteiten te stellen. Mensen die een studie gedaan hebben die je niet heel zinnig acht en moeite hebben met het vinden van een baan hebben evenmin recht op medeleven.

Nee, de enige die blijkbaar wel mag klagen is Marit.

Want ach wee, niemand had je gewaarschuwd dat er in de volwassen wereld soms andere vaardigheden worden gevraagd dan goed kunnen studeren van een introverte, kritische ziel zoals jij. Maar dat ligt natuurlijk aan de psychologische testjes en niet aan het feit dat je je misschien wat eenzijdig ontwikkeld hebt.

Tijdens je studententijd ontplooi je je namelijk niet alleen academisch, maar ook als individu. Bijbaantjes, commissies, feestjes en reizen geven je mensenkennis, sociale vaardigheden en bovenal inlevingsvermogen en empathie. Bij uitstek vaardigheden die je niet via een studieboek kan aanleren, maar wel zaken die op de werkvloer broodnodig zijn.

Deze ‘verzinsels van psychologen’, zoals je ze in je laatste column noemt, bestaan echter wel voor een andere reden dan louter om jouw leven zuur te maken. Recruiters doen deze psychologische analyse om in te schatten of ze een coöperatieve en stabiele werknemer voor zich hebben zitten.

Iemand die niet alleen kennis heeft van zijn of haar onderzoeksveld, maar ook goed in een bestaand team past. Immers doe je je werk meestal niet alleen en zullen je collega’s je al gauw enkele tientallen uren in de week met je moeten communiceren.

De denigrerende toon over de student die acht jaar over een studie communicatiewetenschappen doet siert je niet. Sterker nog, je zou misschien een stuk meer van hem kunnen leren dan je denkt.


Pepijn Boumans
 is masterstudent geschiedenis

Deel dit artikel:

Lees ook

Columns & opinie
Hoe overijverige klerken de waarde van wetenschap afbranden (toen en nu)
De teksten op de stèle van Kwanggaet’o worden afhankelijk van nationaliteit anders geïnterpreteerd. ‘Sommige dingen zijn de favoriete speeltjes van de duivel.’
Columns & opinie
‘Mijn ‘fuck it’-plan: dikke truien breien met wol van mijn Schotse schapen
Columns & opinie
Nooit hoor je iets over je column. Tot je over genocide schrijft
Columns & opinie
Kijk voorbij de waan van het grote geld
Columns & opinie
Liever chaos met vuur dan orde zonder ziel
Download nu de Mare app voor je mobiel!
Downloaden
✕

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!