Columns & opinie
Vrouwen benoemen? Doe het dan gewoon stiekem
Eeuwenlang zijn ook uitsluitend mannen aangenomen zonder dat hier een haan naar kraaide, dus het zal best een tijdje duren voordat iemand erachter komt als je het omgekeerd doet.
Anoushka Kloosterman
donderdag 7 november 2019
Silas.nl

De rechtszaak tussen antidiscriminatiebureau Radar en de Technische Universiteit Eindhoven is waarschijnlijk een van de vriendelijkste in lange tijd. Het college van de Rechten van de Mens krijgt normaal best pittige ruzies voor de kiezen, maar in dit geval zijn de twee partijen zijn het gewoon met elkaar eens. Radar vindt het een goede zaak dat de TU/E de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen recht wil trekken door vacatures alleen voor vrouwen open te stellen. Maar het regende klachten van verongelijkte mannen, dus toch even aan de rechter vragen of het eigenlijk wel mag.

Je kan universiteiten niet voor de rechter slepen omdat ze de afgelopen eeuwen alleen maar mannen hebben aangenomen. Dat hebben ze namelijk stiekem gedaan. Niet bewust - dat is gewoon zo gelopen, door onderliggende mechanismen, erin geslopen gender bias, en vooroordelen. Of er solliciteerden gewoon geen vrouwen, omdat die bijna niet rondlopen op bètafaculteiten, wat dan ook weer veroorzaakt wordt door deze onderliggende mechanismen, bias, en vooroordelen.

Complimentje voor een technische universiteit die aan wat introspectie doet en drastische maatregelen wil nemen om die ongelijkheid recht te trekken. Of positieve discriminatie een goed idee is of niet, is een discussie voor een ander artikel. In elk geval valt best iets te zeggen voor zo’n boost: als er eenmaal meer vrouwen zitten, trekt dit hopelijk ook meer vrouwelijke studenten aan, worden er meer vrouwen aangenomen, et cetera. Of dit ook echt zo werkt, weten we pas als het een keer is geprobeerd.

‘Weinig mensen zullen erna gaan turven of het Eindhovense plan ook echt is gelukt’

Maar door een apart fonds op te richten, persberichten op te stellen en aan alle studenten en medewerkers trots aan te kondigen dat er 150 vacatures alleen voor vrouwen opengesteld worden, stel je je wel kwetsbaar op. Dan krijg klachten, en dus rechtszaken. En geef ze eens ongelijk: je hebt immers expliciet aangekondigd dat mannen niet mogen solliciteren. De TU Delft heeft het ook weleens gedaan, en kwam ermee weg. De Rijksuniversiteit Groningen werd juist op de vingers getikt.

Bovendien heeft de Eindhovense uni zelf toegegeven dat ze verwachten maar de helft van de 150 vacatures ook werkelijk te kunnen vullen met vrouwen. Die onvervulde vacatures staan na zes maanden weer open voor mannen, met andere financiering, en –belangrijk- zonder mentor.

Dat zal misschien weinig mensen opvallen: dit soort grote beloften vallen goed bij het publiek en bij journalisten, en weinig mensen zullen erna gaan turven of het ook echt is gelukt. Vermoedelijk komt er geen persbericht als e het niet voor elkaar hebben gekregen.. Dus is dit nou een radicale actie, of een staaltje symboolpolitiek, een pr-stunt om te laten zien hoe je met het probleem bezig bent, voordat je echt iets hebt gedaan?

Doe het dan stiekem.

Neem vrouwen aan. Gewoon, zonder grote aankondigingen, zonder speciaal fonds en zonder mentor. Stel de vacatures open voor iedereen, en solliciteert een vrouw: kies haar! Pluis je netwerk uit, draag vrouwen voor, en nodig alleen vrouwen uit te solliciteren.

Eeuwenlang zijn ook uitsluitend mannen aangenomen zonder dat hier een haan naar kraaide, dus het zal best een tijdje duren voordat iemand erachter komt. Tegen de tijd dat iemand het opmerkt, lopen er hopelijk zoveel vrouwen rond dat het niet meer uitmaakt. Dan heb je gewonnen.