Columns & opinie
Schuld
Om de zoveel tijd gaat het systeem helemaal ondersteboven, en of je studieschuld 5 of 50.000 euro is, lijkt eerder af te hangen van de stand van de maan dan van een duidelijk beleid of systeem.
Maia de Quay
donderdag 19 september 2019

Vol angst zit ik voor mijn laptop. Met bevende handen typ ik de letters van de gevreesde woorden in mijn zoekbalk en trillend klik ik op ‘enter’. Mijn ogen schieten heen en weer over het scherm en ik voel een straaltje zweet over mijn rug lopen terwijl de pagina laadt.

Of ik een orgaan aan het verkopen ben of een geweer aanschaf op het dark web?

Neen.

Ik bezoek mijnduo.nl.

Zodra ik de homepagina bereik, word ik geconfronteerd met de gruwelijke werkelijkheid van De Studieschuld. Achtduizend zevenhonderddrieëntachtig euro en twee cent, schreeuwt het scherm. Snel sluit ik het venster. Ik zet mijn reisproduct wel een andere keer om.

Dat mijn studieschuld ook bestaat als ik er niet mee geconfronteerd word, is natuurlijk een gegeven. Dat er naast mij een paar honderdduizend andere studenten zijn die ook een studieschuld opbouwen, biedt misschien wat perspectief.

Maar hoewel ik dit lot met honderdduizend anderen deel en er misschien niet 24/7 over peins of praat, zit het me nooit echt lekker.

Waar mijn ouders nog konden studeren voor 50 gulden en een glimlach, en er destijds bij verenigingen achtstejaars leden op de tafel sprongen om hun jaarlied te zingen, lijkt voor mijn generatie studeren meer op het lopen van een hele dure marathon.

Nu er weer gesproken wordt over het terugbrengen van de basisbeurs als gift, lijkt het ernaar uit te zien dat ook de lichtingen na mij er beter van af zullen komen dan ik.

Om de zoveel tijd gaat het systeem helemaal ondersteboven, en of je studieschuld 5 of 50.000 euro is, lijkt eerder af te hangen van de stand van de maan dan van een duidelijk beleid of systeem. Het beleid dát gevoerd wordt, is zo incoherent en onvoorspelbaar dat studenten niet weten wat ze kunnen verwachten, zelfs niet als je al studeert.

Natuurlijk moeten we niet vergeten dat ik ook maar een zeikstudent met een mening ben, maar ik geloof dat we het er over eens kunnen zijn dat de onzekerheid die er nu heerst onder studenten, verre van ideaal is.

Het enige wat ik in ieder geval wel met zekerheid kan zeggen, is dat ik de komende maanden niet meer op mijnduo.nl ga kijken.

Maia de Quay studeert rechten