Columns & opinie
Radler van Lidl
Bij het wonen in een studentenhuis komen veel verplichtingen die zwaar vallen. Het doen van je fusiedienst, de acceptatie dat er soms simpelweg geen toiletpapier is en je zodoende altijd een extra rol op je kamer moet hebben, het veelvuldig zien van kant-en-klare boerenkoolstamppotten die worden opgewarmd, roddels, huisrelaties.
Femke Blommaert
donderdag 23 mei 2019

Maar ook: hospiteeravonden. Hospiteeravonden brengen als reeds inwonende ook een zekere verantwoordelijkheid met zich mee. Naast dat je je open en sociaal moet opstellen, moet je ook met leuke, originele vragen komen waarmee je bovendien de hospitant wil leren kennen.

Het meest bekende voorbeeld daarvan is waarschijnlijk de vraag ‘welk verkeersbord je zou zijn’ en ‘bij welke vereniging je wil’. Als elfjarige ben ik voor mijn verkeersexamen gezakt en ook het verenigingsleven is compleet aan mij voorbij gegaan, dus die twee vallen al af. Míjn eerste vraag is daarom wat de gekste plek is waar mensen ooit hebben gemasturbeerd. Breekt meteen het ijs en al je volgende antwoorden zijn sowieso minder beschamend. Of Temptation Island nou je favoriete programma is of je hobby ‘reizen’ is: het valt allemaal in het niets bij masturberen naast je beste vriend in een net-geen-tweepersoonstentje op Sziget.

Bij ons in het huis werken we met twee hospiteerronden. De eerste ronde is op kamers van huisgenoten, waar je gesprekken hebt met ongeveer drie huisgenoten en dito hospitanten. Daarna volgt een stemming, de helft van de hospitanten wordt weggestemd en de hoop die overblijft gaat door naar de volgende ronde: die waar we gezamenlijk borrelen in de o zo gezellige fusie.

Die kamerronde duurt steeds om en nabij een kwartier en hoewel ‘wat de gekste plek is waar je ooit hebt gemasturbeerd’ een uitstekende vraag is die verder veel over iemands persoonlijkheid vertelt, is het daarmee ook vaak wel gezegd. Er valt niet echt over uit te wijden.

Afgelopen week vroeg een van mijn huisgenoten tijdens die kamerronde wat hun favoriete speciaal- én pauperbier was. Het bekende ‘Mannenliefde’ van brouwerij Oedipus viel regelmatig in de eerste categorie, Hertog Jan in de tweede. Maar niets haalde het niveau van één specifiek antwoord, betreffende het pauperbier: Radler van de Lidl. Dat vind ik mooi. Specifiek doch herkenbaar. Indruk achterlatend en allerminst op de verkeerde manier. Je persoonlijkheid omschrijvend, maar ook nog veel vragen achterlatend: hoezo van de Lidl? Bovendien: hoezo Rádler?

Hospiteeravonden houden je scherp. Zowel huisgenoten als huiszoekenden. Toen ik net begon met studeren en zelf nog op zoek was naar een hok van elf vierkante meter was ik er sceptisch over, maar inmiddels ben ik groot fan. De hospiteeravond is onze creatieve uitlaat.

Femke Blommaert is student taal­wetenschap