Columns & opinie
Mijn huisgenoot is nu de snelste Nederlander (in de game Oermens Gevecht)
Kokki leeft permanent in een Star Wars-badjas en ontbijt rond de klok van vier met een vijftal frikadellen. Vol trots introduceerde hij mij in de wereld van speed­runners.
Omar Ghaly
donderdag 11 november 2021

Het mooie aan wonen in een studentenhuis is dat je horizon op dagelijkse basis wordt verbreed. De voorzienigheid gooit een groep mensen in al hun verscheidenheid bij elkaar en het is dan aan de bewoners om te leren van elkaars kennis, vaardigheden en ervaringen.

Zo zat ik op een maandagavond rond de klok van vijf in mijn fauteuil te lezen. Ik had mezelf dicht tegen de verwarming aangeklemd want het wordt snel kouder en kouder deze dagen.

Huisgenoot Kokki stormde binnen en had mij groot nieuws te vertellen. Hij had zojuist een nieuw PR neergezet in het spel Oermens Gevecht. In 2:39 had hij de computer verslagen op moeilijkheidsgraad ‘impossible’.

Huisgenoot Kokki is een excentriek figuur. Hij leeft permanent in een Star Wars-badjas en staat pas op rond de klok van vier om zijn ontbijt te maken. Dat ontbijt bestaat vaker wel dan niet uit een vijftal frikadellen die hij bij de Dirk op industriële schaal inkoopt. Hij is nu vijfdejaars student, toe aan alweer zijn derde studie en hard op weg om dit jaar definitief een propedeuse te halen. Beeld je van Binsbergen uit de Lullo’s in en je hebt Kokki.

Omdat ik benieuwd was naar zijn nieuwe record, en omdat ik nog een ijsje tegoed had van die keer dat ik hem de meest recente column van Sander Schimmelpenninck had doorgestuurd – Kokki heeft geen Volkskrant-abonnement – besloot ik polshoogte te gaan nemen in zijn kamer.

'Kokki leeft permanent in een Star Wars-badjas en staat pas op rond de klok van vier om zijn ontbijt te maken'

Vol trots introduceerde Kokki mij in de wereld van Oermens Gevecht speed­runners.

Iedere jongen van de generatie van Kokki en mij is bekend met Oermens Gevecht, of Age of War zoals de eigenlijke titel luidt. Voor zij die dit niet zijn een beknopte uitleg. Het spel was een van de blikvangers van het gouden tijdperk van spele.nl, een site die je stiekem bezocht als je voor deze of gene les naar het computerlokaal mocht. Aan beide weerszijden van je scherm heb je een basis van waaruit de strijdende partijen mannetjes sturen om de andere basis te slopen. De soundtrack is tot op heden ongeëvenaard.

Speedrunners behoren tot een categorie hoogvliegers die er plezier uit haalt om een spelletje, om het even welke, zo snel mogelijk uit te spelen. Kokki zag een video van zo’n speedrunner online en was ervan overtuigd dat hij dit sneller kon. Hij verdiepte zich in de speedrun-gemeenschap en vond zo al snel de juiste tactieken voor zijn recordpoging.

Online bestaan er websites waar mensen hun records kunnen delen en waar ranglijstjes opgesteld worden van diegenen die wereldwijd het klusje het snelst hebben kunnen klaren. Had Kokki zijn poging opgenomen dan had hij nu de achtste tijd van de wereld en was hij de snelste Nederlander. Als Oermens Gevecht een olympische e-sport was – bij dezen roep ik het IOC op om ook een E-lympics te organiseren – was hij misschien niet snel genoeg voor een medaille maar wel om een tijdje te verpozen in het olympisch dorp.

Mocht het bij de spelen van Parijs in 2024 al zo ver zijn, beloof ik bij dezen plechtig dat ik huisgenoot Kokki hoogstpersoonlijk zijn ontbijt van frikadellen kom brengen.

P.S.: Vlak voor de deadline wist huisgenoot Kokki zijn record aan te scherpen naar 1:18. Helaas is ook deze poging niet vastgelegd.

Omar Ghaly is student Egyptologie