Columns & opinie
Mijn huisgenoot heeft een nieuwe vape
Vapen wordt vertaald met ‘dampen’, wat toch echt de rillingen over je rug laat lopen, en mij in ieder geval bijna zover kreeg om mijn laptop dicht te slaan en ergens zachtjes in een hoekje te gaan zitten huilen.
Maia de Quay
donderdag 12 maart 2020

Een maand geleden werd ik voor het eerst in levenden lijve geconfronteerd met de nieuwe vape van mijn huisgenoot. Een vape, voor de onwetenden onder ons, is een e-sigaret die minder bagger voor je gezondheid schijnt te zijn dan een normale peuk. Ik kende ze alleen van pijnlijke video’s waarin 15-jarigen met die dingen in een auto proberen te hotboxen terwijl ze in een paar minuten zo’n 11 keer ‘Vape nation!’ uit hun strot duwen. Niet een waanzinnige eerste indruk dus.

Maar goed, omdat ik mijn huisgenoot graag mag, besloot ik het ding het voordeel van de twijfel te geven en, bij hoge uitzondering, eens iets te onderzoeken voordat ik er een mening over vorm. Dat bleek een grote fout te zijn.

Het begon al toen ik voor deze column wilde uitzoeken of vapen gezonder is dan roken en waarom. Het is namelijk zo dat vapen op meerdere respectabele websites wordt vertaald met ‘dampen’, wat toch echt de rillingen over je rug laat lopen en mij in ieder geval bijna zover kreeg om mijn laptop dicht te slaan en ergens zachtjes in een hoekje te gaan zitten huilen. Gelukkig kon ik mezelf in bedwang houden en zal ik overgaan tot de orde van de dag.

Wat duidelijk is geworden uit mijn extensieve onderzoek, is dat vapen veel minder schadelijke stoffen met zich meebrengt dan gewoon roken, maar dat er nog steeds nicotine in zit. Het is dus een minder schadelijke vervanger van een sigaret, maar nog steeds niet bevorderend voor je gezondheid. Het valt misschien een beetje te vergelijken met naar de McDonald’s gaan en dan een salade bij je Big Tasty bestellen.

Verder is het niet onbelangrijk om te beseffen dat je er met een vape ook meteen uit gaat zien als een puber genaamd Mitchell die zijn tweede uur Frans skipt voor een joint en een frikandelbroodje van de Coop.

Mijn grootste persoonlijke bezwaar is de geur. Als iemand naast je gaat roken, weet je doorgaans wat je qua geur kan verwachten en kun je zelf bepalen of je dat trekt. Als iemand echter een vape tevoorschijn trekt, is het niet raar als je de ene keer te maken krijgt met een eau de bloemencompote en de andere keer met een soort vage wegrestaurant-Febreze-sensatie, terwijl het eigenlijk mango of watermeloen moet voorstellen. Niet best.

Als brave columnist wilde ik mijn huisgenoot wel de mogelijkheid geven om te reageren en van hem moest worden gemeld dat hij vanwege het samenwonen met mij constante stress ervaart, en als gevolg daarvan een nicotineverslaving heeft. Weet u dat ook weer.
Alle extra opmerkingen, voor- en nadelen afgewogen ben ik toch tot de conclusie gekomen dat ik liever niet verslaafd raak aan het zuigen aan een gehypte USB-stick, maar ieder het zijne natuurlijk.

Maia de Quay is student rechten