Columns & opinie
Lekker blijven lachen
Zat het CDA maar in de regering, dan konden ze op landelijke schaal iets doen tegen lachgasoverlast - oh, wacht.
Bart Braun
donderdag 9 mei 2019

Bestaat er een drug die een nog minder coole uitstraling heeft dan lachgas? Heroïne en het armeluis-poeder speed hebben tenminste nog het ruige aura van gepassioneerde zelfdestructie. Blowen was jarenlang verboden in de VS, en werd daarom opgehemeld in de populaire cultuur van dat land. Tegenover de hopeloze drinkebroer die ’s morgens zestien halveliterblikken in zijn winkelwagentje gooit, staan de glamour van champagne en het snobisme rondom de kapotmoeilijke obscuriteitswhisky. In die pikorde staan de lachgashijsers ergens diep onderaan, net iets boven lijmsnuivende straatkinderen uit de Zuid-Amerikaanse barrios. Beetje giechelen op een parkeerplaats, je troep drie meter naast de prullenbak op de grond flikkeren en snel wegrijden, een gevaar in het verkeer.

Nou zijn wij van uw favoriete Leidse universiteitskrantje groot voorstander van seks, drugs en rock & roll, zeker in de studententijd. Je grenzen verkennen hoort bij het groot worden, per slot van rekening. Er is meer dan genoeg tijd om alleen maar hard te werken en op tijd naar bed te gaan als je afgestudeerd bent.

Dus als de plaatselijke CDA-fractie oproept om het gebruik van het spul wat te gaan beteugelen, zoals deze week gebeurde, is het makkelijk zeiken. De partij uitschelden voor een stelletje plezierhatende conservatieven. Fijntjes opmerken dat het verantwoordelijke raadslid Josine Heijnen zelf geld verdient met de verkoop van sterke drank, een verslavende harddrug die toch ook zo zijn sporen in de samenleving nalaat. Klagen dat een lokaal verbod erg raar is, als je met vijf minuten fietsen de gemeentegrens over bent. Zat het CDA maar in de regering, zodat ze in staat waren om er op landelijke schaal iets aan te doen - oh, wacht…

Allemaal waar. Maar er zijn ook plekken in Leiden waar je elke nacht het gesis van de slagroompatronen hoort. Steeds meer aanwijzingen dat het gebruik toch echt wel schadelijk is. Dit stadje hanteert superstrenge sluitingstijden voor coffeeshops, maar de nachtwinkels mogen wel tot in de kleine uurtjes lachgas slijten. De vraag of er wel echt alleen N2O in de buisjes zit, of dat je ook andere dingen inademt, en of dat geen kwaad kan. En steeds meer troep op straat, in de natuur en in de grachten.

Het kan allemaal best ietsje minder. Met een verbod op de handel erin tijdens festivals gaat weinig verloren, en als er toch statiegeld op die patronen kan komen, wordt heel Nederland er schoner van. Voor de gebruikers zou het aan banden leggen van lachgas overigens niet alleen maar een nadeel zijn. Als het moeilijker wordt om te krijgen, wordt het gebruik ook weer wat spannender en bijzonderder.

Heel misschien wordt het zelfs ooit nog een beetje cool.