Columns & opinie
Kijk rond en word verliefd
Deze column wil ik graag aan alle nieuwe studenten richten. Jullie storten jezelf in een nieuwe wereld. Laverend tussen vereniging, huis en hopelijk ook studie, komt er een wervelwind aan indrukken op jullie af.
Omar Ghaly
donderdag 9 september 2021

Het is september en de jaarlijkse influx van nieuwe gezichten in het Leidsche is begonnen. Schoorvoetend doet het academische jaar haar intrede. De jongste lichting studenten zal herstellende zijn van KMT's, de eerste colleges gevolgd hebben en misschien zelfs al in touw zijn met het decoreren van een nieuwe kamer.

Aan deze studenten wil ik graag deze Mare-column richten. Jullie storten jezelf in een nieuwe wereld. Laverend tussen vereniging, huis en hopelijk ook studie, komt er een wervelwind aan indrukken op jullie af.

Als ik jullie iets van wijsheid mag meegeven; heb oog voor het decor waarin jullie bruisende studentenleven zich zal gaan afspelen.

'Wanneer je het gevoel krijgt alles gezien te hebben, loop dan langzamer'

Kijk als je door Leiden loopt goed uit je ogen. Onze stad is een parel met een dichtheid van monumenten per vierkante meter waar maar weinig steden aan kunnen tippen. Wandel door de stad met een open blik tot je ieder steegje en ieder huis kunt dromen.

Wanneer je het gevoel krijgt alles gezien te hebben, loop dan langzamer. Na vier jaar ontdek ik nog steeds details die mij daarvoor altijd ontschoten. Zoals de gezichten in de muren van het oude V&D/Hudson’s Bay/Action-pand aan de Aalmarkt. Meer verklap ik niet, het is beter ze zelf te vinden.

Heb ook oog voor de verworpenen der aarde. Kijk met een vleugje mededogen naar de huissjaarzen die puffend, hijgend en leurend aan een eeuwige peuk rolkarren met huispils achter zich aan slepen. Zie de mensen die, gekleed in de meest bespottelijke outfits, tegen wil en dank toch maar zijn meegegaan naar een datediner waar ze bij aankomst al snel ontdekten dat de gehoopte klik achterwege zou blijven.

'Simpel gezegd moet je verliefd worden op de plek waar je een paar jaar neerstrijkt'

Geef je over aan je eigen nieuwsgierigheid. Loop op een willekeurige dag een van onze musea binnen, ga op zoek naar gedenkstenen van illustere stadsgenoten, verdiep je in de muurgedichten die verspreid door de stad te vinden zijn. Loop een hofje binnen met geen andere reden dan dat je wil weten hoe het erbij ligt.

Zie ook hoe alles verandert met de seizoenen. Hoe in zomeravonden de stad overspoeld wordt met een gouden gloed, hoe de herfst de straten begraaft onder een geelrode deken van bladeren. Met een beetje geluk zie je zelfs Leiden in het sprookjesachtig wit van sneeuw. Hoe het weer ook mag zijn, prijs je gelukkig dat je in een stad woont waar de terrassen altijd goed gevuld zijn.

Simpel gezegd moet je verliefd worden op de plek waar je een paar jaar neerstrijkt. En op de onvermijdelijke dag dat je, na een lange en productieve studententijd, verhuist naar Den Haag of Amsterdam omdat het daar wel gebeurt en hier niet, vertrek dan met een beetje weemoed.

Omar Ghaly is student Egyptologie