Columns & opinie
Ik weet niet of ik nog wel zin heb in democratisch huiswerk
Is er écht geen andere manier om kijkers te interesseren voor de verkiezingen dan via een flauwe De Slimste Mens-namaak waarin BN’ers vragen stellen aan lijsttrekkers in de trant van ‘Wat weet ú van de crompouce?’
Maia de Quay
donderdag 9 november 2023

Deze week besloot ik mijn taak van participant in deze democratie serieus te nemen en mijn huiswerk te doen door het RTL-lijsttrekkersdebat van maandagavond terug te kijken.

Ik weet niet wat ik wél verwachtte, maar binnen luttele minuten geconfronteerd worden met ‘het sprookje van bestaanszekerheid’ waarin de hoofden van de lijsttrekkers op cartoonlichamen van prinsessen en ridders waren gezet, stond in ieder geval niet op mijn bingokaart.

Want oh oh poe poe we wilden allemaal zo ongelofelijk graag ‘debatteren over de inhoud’, maar dan blijkbaar wel alléén als het ook een beetje LEUK BLIJFT VOOR DE KIJKER, JA!

Ik snap dat de tijden van anderhalf uur lang kijken naar zes rokende witte mannen die elkaar in de rede vallen voorbij zijn, maar is er écht geen andere manier om kijkers geïnteresseerd te houden dan via een flauwe De Slimste Mens-namaak waarin BN’ers vragen stellen aan lijsttrekkers in de trant van ‘Wat weet ú van de crompouce?’ en dat diezelfde lijsttrekker dan een compleet doodgeslagen ingestudeerd stukje tekst gaat opdreunen?

Hoe meer ik ervan zag, hoe meer ik ervan overtuigd raakte dat de echte verliezer van dit debat RTL was.

‘Als marionetpoppen stonden de lijsttrekkers hun auditie van So You Think You Can Be Prime Minister op te voeren’

Want hoe (HOE?!) is er niet één iemand geweest die tijdens het produceren van het informatiesprookje over bestaanszekerheid zei: ‘Hey boys, misschien niet een heel chill idee’ toen iemand aankwam met het idee om te starten met een lollige cartoon en de tekst: ‘Er was eens een land, iedereen leek heel blij en gelukkig en vlakbij in het torentje woonde een heel belangrijke meneer en die zei “Nederland is een ontzettend gaaf land”, maar de koning zei: “Voor een heleboel mensen is het helemaal niet zo gaaf” en plotseling had iedereen het erover’ en vervolgens over te gaan naar een video van een moeder die huilend naast haar dochter zit omdat ze haar rekeningen niet kan betalen?

En terwijl de presentatoren zich worstelden door het X-factor meets Nieuwsuur meets Peppa Pig meets Met Het Mes Op Tafel-format, stonden de lijsttrekkers als marionetpoppen hun auditie van So You Think You Can Be Prime Minister (or maybe not but I can’t say yet because my name is Pieter Omtzigt and I am a tortured genius and very wise and very mysterious) op te voeren.

Yesilgöz weigerde te reflecteren op dingen die haar even niet zo lekker uitkomen, Omtzigt stond als ’s werelds saaiste Latijn-docent eindeloos meuk op te dreunen waar niemand om had gevraagd en Timmermans leek doodsangsten uit te staan wanneer hij écht moest zeggen wat hij vond.

Terwijl de RTL-redactie ongetwijfeld alweer druk bezig is met aflevering 2 van de show die ze in gang hebben gezet, hebben Omtzigt en Timmermans inmiddels laten weten dat ze niet meer beschikbaar zijn voor het vervolg. Ik me nog maar eens storten op de vraag of ik volgende week mijn democratische huiswerk wel wil doen.


Maia de Quay 
studeert Rechten