Columns & opinie
Ik hoopte op een inkijkje in de ambtenarij, maar vond azijnzeikers
Ik verwachtte een kijkje in de grotemensenwereld waarin professionele volwassenen met verantwoordelijkheden ‘echte’ problemen oplossen, maar stuitte op Rijksportaal, waar woeste ambtenaren zagen over dingen waarvan ze totaal geen last ondervinden.
Maia de Quay
donderdag 16 maart 2023

De Haagse torens: klassiek uitzicht van de gemiddelde Wijnhavencliënt, angstaanjagend leidmotief in het boek der complottheorieën en mysterieuze black box voor de rest van de Nederlandse bevolking. Nu ik sinds een tijdje stage loop in één van deze rood, wit of blauwe (ja, dat was dus echt de bedoeling van de architect) kolossen, krijg ik elke week meer inzicht in de wondere wereld van de ambtenarij.

Ik werd er voor het eerst geconfronteerd met de digitale droom van elke ambtenaar: Rijksportaal. Dat is de startpagina van de overheid die iedereen te zien krijgt zodra je je webbrowser opent. Je kan er van alles mee, maar ik richt mijn aandacht vandaag graag op de nieuwtjes die verschijnen onder het kopje ‘Nieuws Rijksbreed’.

Het is bedoeld voor het delen van leestips, updates en relevante informatie voor werknemers, maar is in de praktijk meer een soort Småland voor online haat en azijnzeikerij voor én door ambtenaren. Twitter voor ambtenaren, eigenlijk.

Vorige week verscheen er een bericht over de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. In de begeleidende tekst werden de voordelen van een vlees- en zuivelloos dieet uiteengezet, en werd verteld dat er die week (alléén die week) meer veganistische producten in de bedrijfskantines zouden liggen en dat de borrelkar (een van de mooiste onderdelen van het ambtenarenbestaan) voortaan standaard vegetarisch zou worden aangeboden.

Net als op Twitter gebeurt zodra iemand een medium lauwe mening de wereld inslingert, brak ook op Rijksportaal de hel los. Waar op Twitter de gemiddelde trol zich verschuilt achter een profielfoto van een roofvogel, een gebruikersnaam als @bertierijswijk39024 en een bio vol met emoji’s van tractors en de vlaggen van Israël en Luxemburg, klaagt de gemiddelde kleinburgelijke brompot op Rijksportaal schaamteloos met voornaam, achternaam en departement waar ze werkzaam zijn.

‘Kleinburgerlijke brompotten klagen schaamteloos met naam en departement waar ze werkzaam zijn’

Als ik hier alle geweldige reacties uit zou schrijven, zou dit een veel te lange column worden, maar denk aan een honderdtal reacties in de trant van:

‘Stop met die onzin! Ik bepaal zelf of ik gezond wil eten; dring dit niet op aan de mensen!!!!’

‘Gaan we binnenkort dan ook de week met vlees en zuivel lanceren? Ik dacht dat we zo divers en inclusief bezig wilden zijn? Of zijn we alleen inclusief als je aan een bepaalde mening voldoet?’

‘Ik ben carnivoor en dit is meer gezond als je naar de langetermijnstatistieken kijkt. Geen vega-gif voor mij, bedankt.’

Of mijn persoonlijke favoriet: ‘Wat een opdringerig social-engineering gedram. Dit soort vega-activisme hoort niet bij de taken van de overheid.’

Het Rijksportaal-bericht kreeg meer dan 300 duimpjes omlaag, ruim 100 reacties en mensen noemden het initiatief extremistisch, betuttelend en een schending van het recht op zelfbeschikking en keuzevrijheid (ja, echt).

Terwijl de zweterige plakken kaas en natte lappen ham gewoon nog in de kantine lagen, liepen meer dan 100 mensen zich op een traagwerkend online forum voor rijksmedewerkers kwaad te maken over broodjes hummus en vegabitterballen.

Toen ik stage ging lopen bij de overheid verwachtte ik DoMiBos op het Plein, een rijkspas en een misselijkmakende hoeveelheid afkortingen om uit mijn hoofd te leren. Oók verwachtte ik een kijkje in de grotemensenwereld; een tipje van de sluier van het bestaan als professionele volwassenen met verantwoordelijkheden en ‘echte’ problemen.

Wat ik niét had bedacht was dat er een soort Twitter voor woeste ambtenaren zou bestaan waarop hordes mensen kunnen zagen over dingen waarvan ze totaal geen last ondervinden.

Maar goed, laten we het vooral als iets geruststellends zien dat men zich ook ín de mysterieuze Haagse torens druk kan maken over allerlei klein leed.