Columns & opinie
Geen Commentaar: Save the Slavink
Bart Braun
donderdag 7 maart 2019

‘Hoe laat is het? SOLIDARITIJD!’, scandeerden de studenten. Menig omstander vreesde dat het al te laat was om de ondergang van de universiteit te redden. De demonstratie van WO in Actie op 14 december was opvallend luidruchtig als je weet hoe ingetogen veel universiteitsmensen zijn.

Dat kwam deels omdat er allemaal betogers waren komen opdagen die niet zozeer demonstreerden tegen vermeende gebreken in het hoger onderwijs. Iemand met een Spaanstalig bord was tegen el capitalismo. Een meisje met paars haar protesteerde voor de ‘dekolonisatie’ van universiteiten, schijnbaar in de veronderstelling dat anderen wisten wat dat was. De banden tussen de TU Delft en Shell, daar was ook iemand tegen. Geert Wilders – die je van veel kan beschuldigen maar toch niet van het voeren van (hoger) onderwijsbeleid – was eveneens onderwerp van meer dan één affiche. Die scanderende studenten waren, afgaande op de buttons en patches, wel te spreken over communist Leon Trotski, een van de leiders van de Rode Terreur.

Er is in Nederland nooit een linkse meerderheid geweest, dus de meeste demonstraties in dit land verzetten zich tegen rechts beleid. Daarom is een analogie misschien op zijn plaats. Stel dat we straks, na een politieke aardverschuiving, ineens met het Kabinet Klaver-Thieme zitten. Er komt een nieuw klimaatakkoord, nu eentje dat de veeteelt, de auto en de vakantievlucht aanpakt. We kunnen ons voorstellen dat er mensen zijn die daartegen willen protesteren.

Stel je voor dat je op zo’n Save the Slavink-demonstratie bent. En dat daar dan de rechtse tegenhangers van die linkse beroepsdemonstranten staan. De zuigvisjes die meeliften op de walvishaai van de grotere demonstratie, maar die wel mee het beeld bepalen. Soros-haters, chemtrail-fantasten, neo-nazi’s. Hun herrie klinkt het luidst, hun spandoeken zijn in beeld terwijl jij daar vreedzaam je broodje bal wil verdedigen. Dat zou ongemakkelijk worden, toch?

Straks, op 15 maart, moet het weer eens gaan gebeuren. Basisschoolmeesters en wiskundeleraressen, schouder aan schouder met de docenten van hbo en universiteit. Ook de extreemlinkse kliek zal er weer zijn: zolang ze alleen maar luidruchtig zijn, kan je ze als ordedienst ook maar moeilijk wegsturen, natuurlijk.

Voor wie een beetje introvert is, is demonstreren al gênant genoeg zonder dat allerlei weirdo’s het nog erger maken. Geef daarom elke docent die toch gaat demonstreren straks een schouderklopje, of u het nou met de staking eens bent of niet. Uit solidariteit.