Columns & opinie
Column: Dat is een tent
Een van de topstukken van Museum De Lakenhal heeft een dubbele laag. Tot aan de heropening stort masterstudent film & photographic studies Eliza Jordaan zich op de verborgen schatten.
Eliza Jordaan
donderdag 7 maart 2019
Tent (speelgoed), 19e Eeuw, anoniem, Collectie Museum De Lakenhal

Wat is een tent? Denk je aan kamperen met het gezin, hardop vloeken tijdens het opzetten en ‘s ochtends alles nat van de dauw? Of denk je aan kleurrijk spektakel, leeuwen door hoepels en trapezes in de nok? Denk je aan bier in overvloed, jasje-dasje, “Hey lullo!” en de Breestraat 50? Is het politiek, of juist zonder lading? En kunst en tenten, hoe zit dat?

Een tent is ogenschijnlijk afgesloten zijn. De suggestie van een cocon. Ritsen dicht, flappen gesloten en even alleen op de wereld. Het dunne doek wekt de illusie van een muur: zie ik hen niet dan zij mij ook niet. Een tent is een knaloranje baarmoeder volgens Ernesto Netos: een omhelzing, veilig, het dunne vlies tussen jou en je omgeving.

Een tent is speelgoed. Kinderen en tenten gaan uiterst goed samen. Zoals deze uit de collectie van Museum De Lakenhal. Een tent is je jeugd, buiten spelen en spookverhalen met een zaklamp onder je kin. Een tent is klein, onbevangen, en aldoende leren.

Een tent is tijdelijk. Symbool voor dat wat van korte duur is. Een tent rol je uit, pak je op, neem je mee. Niet bedoeld voor de eeuwigheid. Een eventjes-huis, een plek om te blijven maar niet al te lang. Het is de essentie van kortstondigheid, aldus Vikenti Komitski.

Een tent is een toevluchtsoord. Vluchtelingen en tenten lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een tent is de tijdelijke opvang, de betere optie, weg van geweld. Emily Jacir maakte een tent met daarop namen van 418 verwoeste Palestijnse dorpen. Evenals geborduurde namen van vluchtelingen wier huis vol zekerheid er ineens niet meer was. De tent als symbool van het ontheemde leven, wanneer thuis niet langer thuis is.

Een tent is intiem. Dicht op elkaar, lichamen als Tetris, passen en meten op de kleine centimeter. De een beweegt en dus de ander ook, jouw adem uit is mijn adem in. Samen slapen in een tent, is samen zijn zoals dat nergens intiemer kan, aldus Tracey Emin.

Een tent is stof (niet altijd) en stokken (hoeft niet), laag (niet per se) en functioneel (was dit maar waar). Een tent is divers. Een tent is veelzijdig. Hoeveel zijden? Twee. Iedere tent heeft twee kanten: een buiten-, en een binnenkant. Wat er binnen gebeurt en wat er buiten gebeurt, zijn twee verschillende werelden. Dat is een tent.