Columns & opinie
Brief: 'Ondanks de kou werd ik geen gram lichter'
Gastschrijver
maandag 4 februari 2019

Op de wetenschapspagina van Mare las ik dat ‘bruin vet wordt geactiveerd door kou’ (‘Vetactivatie’, Mare 15, 24 januari 2019). Naar mijn mening is dit een wetenschappelijk fabeltje.

Afgelopen zomer heb ik in de Openbare Bibliotheek Leiden een artikel over vetactivatie gelezen van een onderzoeker op bruinvet-gebied, waarschijnlijk in de Consumentengids.

Daarna heb ik dit in de praktijk gebracht en ik heb een half jaar lang fris/koud geslapen. In de zomer ging dat wat moeilijker, maar vanaf september was dat geen probleem meer. Het was zelfs zo koud dat ik er ‘s nachts heel vaak wakker van werd. Maar ik ben geen gram lichter geworden.

Ik stook niet (het hele jaar niet) dus in huis is het ook fris, maar lichter word ik er niet van. Sterker nog, nu ik sinds medio december weer warm slaap, verlies ik ‘s nachts vaak wel enkele onsjes.

Het kan zijn dat ik geen bruin vet heb, maar ik geloof eerder dat dit fenomeen niet goed onderzocht is en dat er andere oorzaken zijn voor het gewichtsverlies van de proefpersonen.

Hans van der Meulen, Leiderdorp