Columns & opinie
Brief: Je zult maar
donderdag 22 juni 2017

Burgemeester en wethouders van Leiden willen de 58 kwalitatief goede huurwoningen bij het Witte Singel-Doelencomplex toch slopen. (‘Huurwoningen toch weg voor campus’, Mare 31). Het stadsbestuur ziet ‘geen andere mogelijkheid’ om de Universiteit Leiden aan haar felbegeerde Humanities Campus te helpen. Een redelijk voorspelbare beslissing die uit nood, te laat en over de ruggen van burgers wordt genomen.

Opvallend is dat de gemeenteraad van Leiden aan zo’n ingrijpende beslissing in eerste instantie niet eens meer te pas komt. Dat is wel heel erg Trumpiaans van het college, dat maar een krappe twee maanden ‘onderzoek’ nodig had om tot die conclusie te komen.

Natuurlijk mag de raad de uiteindelijke beslissing nog nemen, maar een kind kan begrijpen dat ze niet tegen het vonnis van het college zal ingaan. Want de Universiteit Leiden moet gepleased worden. Stel dat zij haar heil nog meer in Den Haag gaat zoeken? Laten we eerlijk zijn, universiteitsbaas Carel Stolker hoeft het woord ‘Den Haag’ maar in zijn mond te nemen, of het stadsbestuur siddert tegenwoordig.

Maar dat is dan wel tientallen jaren te laat. Den Haag faciliteerde en financierde al jaren, waar Leiden dat naliet. Veel, te veel universiteit is immers al aan de hofstad prijsgegeven. En ook nu staat politiek Den Haag te likkebaarden bij het idee een heuse campus binnen de stadsmuren te mogen herbergen. Stolker moet wel in zijn vuistje lachen over de verlatingsangst van Leiden.

Je zult maar één van die 58 gezinnen zijn voor wie sloop dreigt, en al zo lang. Leef je eerst meer dan een jaar in onzekerheid, ben je daarna opgelucht omdat je woningcorporatie De Sleutels de medewerking aan de bouwplannen stopzet, krijg je nu totaal onverwacht alsnog te horen dat je weg moet. Arme bewoners, die nu al jarenlang met een symbolische sloophamer wonen op een plek waar je je veilig dient te wanen. (Zie ook: 'Het zijn boeven, bij de universiteit')

En bovendien door de JOVD Leiden ‘asociaal’ worden genoemd omdat ze niet weg willen. Na vage beloftes dat er elders plek voor hen zou worden gemaakt, krijgen de bewoners nu allemaal een ‘individueel aanbod’. Daarmee hoopt de gemeente het bewonerscollectief te breken, een ieder-voor-zich-sfeer te creëren.

Woningcorporatie De Sleutels zou hier toch ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten voelen jegens de bewoners. Maar ook zij wordt opzijgeschoven, net als de inmiddels opgeheven klankbordgroep Witte Singel-Doelencomplex. Ook daar klonk sterke kritiek over de harde houding van de universiteit, van wie de standpunten allang vastlagen.

Waarom moet die campus per se op een plek worden gebouwd waar al tientallen jaren een woonwijkje staat? Als de universiteit drie jaar geleden nou eens niet de grond rond de Sterrewacht voor veel geld had verkocht voor peperdure woningen, dan had ze daar een pracht van een faculteit kunnen stichten.

Tijdens een discussieavond in Scheltema met vertegenwoordigers van universiteit, gemeente en andere gremia wees men op kansrijke terreinen bij de Wassenaarseweg en het terrein rond Corpus. Daar is alle ruimte en wordt niemand dakloos. De universiteit beschikt namelijk over 25 hectare eigen grond in het Bio Science Park.
Carel Stolker: kom tot zinnen. Gemeenteraad van Leiden: sta hiertegen op, anders moeten jullie je wat mij betreft diep schamen.

Miep Smitsloo
Medewerker Leidsch Dagblad