Columns & opinie
Bestaan die rechtse neomacho’s ook in mijn Leidse bubbel?
Ik kan mij niet voorstellen dat je op een willekeurige Leidse faculteit iemand zal vinden die met droge ogen durft te beweren dat hij Andrew Tate een toffe peer vindt.
Omar Ghaly
donderdag 29 februari 2024
Foto Taco van der Eb

Where have all the good men gone? Bonnie Tyler vroeg het zich in 1984 al af. Recent deed ook Trouw een duit in het zakje. In een artikel met de kop: ‘Jonge vrouwen worden progressiever, terwijl jonge mannen Andrew Tate omarmen’, wordt Tate-apologeet en finluencer Mees Wijnants aan het woord gelaten om het fenomeen mannelijkheid te duiden.

Het 22-jarige ventje hees zich in een pak en liet zich door de krant uitgebreid fotograferen in Des Indes. Het beeld heeft iets koddigs, alsof hij zelf niet heeft meegekregen dat hij niet door de selectie van Nyenrode is gekomen. Op X deelde hij het artikel met als bijschrift: ‘Building the brand’ inclusief een trofee-emoji.

Voor diegenen die Mees Wijnants niet kennen, het zij u vergeven. Mees heeft een podcast met de opzichtige naam Nieuw Geld waarin hij zijn volgers uitlegt hoe zij hun fortuin kunnen verdienen. Hij verwierf enige bekendheid als de pleitbezorger van Andrew Tate bij Op1 nadat deze was gearresteerd op verdenking van vrouwenhandel en verkrachting. Tijdens de uitzending ontlokte Sven Kockelman hem de bekentenis dat hij nog bij zijn ouders woont.

In Trouw laat ons Meeske zijn licht schijnen op het feminisme: mannen verdienen het geld, vrouwen zorgen voor het huis en moeten ‘liefde geven’. Paarse vrijdag vindt hij maar niets en klimaatverandering is een hoax. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat hij zelfs de VVD maar een linksige partij vindt. Via zijn eigen sociale mediakanalen maakt hij bepaald geen geheim van zijn bewondering voor Thierry Baudet en het FvD-canaille.

‘In de echte wereld lijkt het er toch wat beschaafder aan toe te gaan dan online’

Het artikel lezende kon ik maar tot één conclusie komen, de wereld is op tilt en Meesje is de voorman van een generatie nieuwe conservatieven. Ze zitten dagelijks in de sportschool en binnen vijf jaar rijden ze allemaal een BMW 440i, het type auto dat hun grote voorbeeld bij Nootdorp de sloot in wist te sturen.

Ik ging bij mijzelf te rade, ken ik dit type neomacho’s ook in mijn Leidse bubbel? Ondanks onze reputatie als conservatieve kraamkamer denk ik van niet. Ik kan mij niet voorstellen dat je op een willekeurige Leidse faculteit iemand zal vinden die met droge ogen durft te beweren dat hij Tate een toffe peer vindt. Ik denk dat zelfs de verdwaalde Jordan Peterson-fanaten doorgaans hun bewondering voor de Canadese zelfhulpgoeroe voor zichzelf weten te houden.

En het is ook niet alsof ik niet naar rechtse types gezocht heb. Meermaals heb ik via Instagram de rakkers van de Groot-Nederlandse Studenten­vereniging (twintig leden in Leiden) benaderd met de vraag of ik een keer mee kon lopen bij een activiteit. Tot zover geen gehoor. Als er een groeiende onderstroom van conservatieve mannen is in Leiden, dan is het mij vooralsnog niet gelukt om daartoe door te dringen.

Veel wordt gezegd en geschreven over de gevaren van TikTok-consumptie en aanverwante socialmediakanalen. Maar wanneer je je in de echte wereld begeeft, lijkt het er toch wat beschaafder aan toe te gaan dan online. We hoeven niet bang te zijn. Mees Wijnants zie je op je telefoon of misschien eens per jaar op tv, niet in de collegebanken.

Omar Ghaly studeert Egyptologie