Nieuws
Stoplicht moet problemen met inschrijfsysteem MyStudymap voorkomen
Om de problemen met MyStudymap, het inschrijfsysteem voor vakken en tentamens, op te lossen is het programma deze maand aangepast. Met een ‘stoplichtmethode’ moet het voor studenten duidelijker worden dat ze zich daadwerkelijk hebben ingeschreven voor hun tentamens.
Vincent Bongers
donderdag 30 maart 2023

Sinds dit academisch jaar moeten alle studenten hun inschrijving voor tentamens uiterlijk tien dagen van tevoren bevestigen om eraan te kunnen deelnemen. Dat gebeurt via het nieuwe studentenportaal MyStudymap.

De bevestiging van de tentameninschrijvingen gaat vaak fout. De faculteitsraad Geesteswetenschappen meldde als eerste de problematiek. De raden van Rechten en de Faculty of Governance and Global Affairs (FGGA) volgden. Die laatste heeft al een open brief gestuurd aan het college van bestuur. Onlangs bleek tijdens de faculteitsraadsvergadering van Geesteswetenschappen dat de inschrijvingen in 10 procent van de gevallen fout gaat.

Het aantal studenten dat zich niet correct inschreef bij Rechten nam significant toe, bleek tijdens de faculteitsraadsvergadering in februari, met als gevolg studievertraging; bij eerstejaars kan dat zelfs tot problemen leiden bij het halen van het bindend studieadvies.

‘Kennelijk krijg je in het systeem een groen vinkje bij je naam terwijl je je inschrijving nog een keer moet bevestigen’, zei Ton Liefaard van het rechtenbestuur toen. Dat vinkje zorgt voor verwarring. ‘Studenten denken dat ze zijn aangemeld, maar dat is niet zo.’

Oranje bolletje

De universiteit heeft dan ook wijzigingen in het programma aangebracht. Volgens universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke wordt er nu gewerkt met een ‘stoplicht’.

‘Als de student zich inschrijft voor een tentamen, dan wordt er een oranje bolletje met uitroepteken getoond met de tekst “Inschrijving is nog niet definitief”’, mailt Van Overbeeke.

‘Zodra de student deelname aan het tentamen bevestigt, wordt het bolletje groen met een wit vinkje om aan te geven dat de student is ingeschreven en deelname heeft bevestigd. Bij bevestiging is de tekst “Deelname bevestigd” en bij weigering “Inschrijving geannuleerd”.’

Als de student deelname niet bevestigt, dan wordt deze automatisch uitgeschreven als de deadline is verstreken. ‘Het bolletje wordt dan rood. De informatieboodschap wordt aangepast naar “inschrijving is automatisch geannuleerd”.’

Verder schrijft Van Overbeeke dat er ook een nieuwe functionaliteit aan het systeem is toegevoegd. Studenten hebben nu ‘via hun dashboard eenvoudig overzicht van de actieve inschrijvingen’.