Nieuws
Renovatie Lipsius uitgesloten, zelfde budget voor campus
Het budget voor het alternatieve plan voor de Humanities Campus blijft hetzelfde en ook al het onderwijs en onderzoek kan doorgaan tijdens de bouw.
Sebastiaan van Loosbroek
donderdag 4 november 2021

Dat zeiden decaan Mark Rutgers en universiteitsbestuurder Martijn Ridderbos vorige week tijdens een informatiebijeenkomst over de nieuwe campus.

In september werd bekend dat een nieuw onderwijsgebouw op de plaats van het Doelencomplex niet doorgaat, omdat onvoldoende bewoners van het complex instemden met de sloop van hun woningen. Het college van bestuur, de faculteit Geesteswetenschappen en Vastgoed buigen zich de komende maanden over een nieuw ontwerp van de alternatieve Humanities Campus.

Vorige week was er een tweede informatiebijeenkomst over de voortgang. Mare mocht hier niet bij aanwezig zijn, omdat de medewerkers zich dan ‘niet vrij voelen om te praten’, zei universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke. Naderhand lichtte zij Mare in over wat er op de bijeenkomst is besproken.

‘De kaders van de puzzel blijven hetzelfde, het budget blijft hetzelfde en onderwijs en onderzoek blijven gewaarborgd tijdens de bouw’, aldus Van Overbeeke. De komende maanden wordt onder meer bekeken wat het nieuwe centrale onderwijsgebouw wordt: het is nog niet zeker of er een nieuw gebouw komt op de plaats van het Lipsius of dat een ander onderwijsgebouw deze functie krijgt. Inmiddels is wel uitgesloten dat het Lipsius wordt gerenoveerd.

Inspraak

Het kan ook betekenen dat het bestemmingsplan moet worden aangepast. ‘De buurtbewoners kunnen daar volgens de geldende inspraakprocedures dan weer over meepraten.’ Het definitieve besluit van de nieuwe voorkeursvariant zal waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2022 worden genomen. ‘De formele besluitvorming ligt bij het college’, aldus Van Overbeeke. ‘Maar de medezeggenschapsraden worden daar ook bij betrokken.’

De universiteitsraad heeft formeel echter geen instemmingsrecht op de te kiezen voorkeursvariant, maar ‘uiteraard leggen we dit niet op het laatste moment voor maar betrekken we hen tijdig. Het college vindt het uiterst belangrijk om zowel de universiteitsraad als de faculteitsraad goed in het hele traject mee te nemen en zal hiertoe de komende tijd extra inspanningen doen.’

Denktank

Van november tot februari wordt onderzocht welke instituten waar komen te zitten. Ook wordt onderzocht hoe er met de nieuwe werkpleknorm voldoende ruimte voor onderwijs en studieplekken kan worden gerealiseerd. ‘Daarover komt in februari meer duidelijkheid.’

Daarnaast wordt er een ‘denktank’ opgericht voor de alternatieve Humanities Campus, waarin docenten, onderzoekers, ondersteunend personeel en studenten mee mogen denken over hoe alles vorm moet krijgen.

Naast de medewerkers van de faculteit en de medezeggenschap, wil de universiteit op een later moment ook de bewoners van het Doelencomplex bij het proces betrekken. ‘Zij komen bij een bouwput te wonen, dus hen willen we goed informeren over het proces en hoe lang het duurt.’ Hoe dat vorm gaat krijgen, is nog niet duidelijk. ‘Maar we willen goede buren zijn en blijven.’