English
Zoeken
Digitale krant
App
Menu
Voorpagina Achtergrond Wetenschap Studentenleven Nieuws Cultuur Columns & opinie Podcast  

Menu

Categorieën

  • Voorpagina
  • Achtergrond
  • Wetenschap
  • Studentenleven
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Columns & opinie
  • Podcast

Algemeen

  • Archief
  • Contact
  • Colofon
  • App
  • Digitale krant
  • English
Nieuws
Raad eist opheldering over vermeende homo-discriminatie bij NSL
Op 11 oktober, Coming Out Day, wapperde de Progress Pride-vlag aan het Academiegebouw. Foto Monique Shaw
Vincent Bongers
vrijdag 20 november 2020
Twee partijen in de universiteitsraad maken zich grote zorgen over de vermeende discriminatie op basis van geaardheid bij christelijke studentenvereniging NSL. Personeelspartij FNV en studentenpartij LVS vinden dat NSL te vaag blijft over het mogen toetreden van homoseksuele leden tot het bestuur.

De partijen eisen dat de vereniging een einde maakt aan deze onduidelijkheid.

In 2019 bracht LVS de vermeende discriminatie al onder de aandacht van het college van bestuur. Dat leidde ook tot een gesprek tussen de universiteit en NSL over de kwestie. Rector Carel Stolker, die overigens niet zelf bij het gesprek aanwezig was, zei toen dat ‘NSL ons heeft verzekerd dat er geen sprake is van discriminatie. Dat verklaarden ze met de hand op het hart.’ LVS nam daar toen geen genoegen mee.

Onlangs laaide de discussie over de vermeende discriminatie weer op toen Mare het document Koersbepaling Homoseksualiteit in handen kreeg. In dit document van de overkoepelende christelijke studentenorganisatie Navigators - waarvan NSL onderdeel uitmaakt – staat niet expliciet dat homoseksuele leden geen zitting mogen nemen in het bestuur. Er staat echter ook niet dat het wél mag.

Niet-praktiserend

Interim-directeur Studentenwerk van Navigators Wouter Verbree gaf uitleg. Volgens hem mogen homoseksuele leden wel een bestuursfunctie bekleden. Hij maakte echter niet duidelijk of dit ook geldt voor homoseksuele leden met een relatie.

‘Waarom is de raad, ondanks herhaaldelijk vragen, hiervan niet op de hoogte gebracht?’

Voor Navigators is een homoseksuele relatie iets wezenlijk anders dan een heteroseksuele relatie. De organisatie verwacht van homoseksuele leden dat zij door het leven gaan als niet-praktiserend vrijgezel. Wie in het bestuur wil, dient deze visie te onderschrijven. Een homoseksueel lid met een relatie zou dan geen toegang tot het bestuur krijgen.

Naar aanleiding van de berichtgeving in Mare stelde de PvdA-fractie in de Leidse gemeenteraad vragen aan het stadsbestuur over de vermeende discriminatie. Wethouder Paul Dirkse (D66) beloofde in gesprek te gaan met NSL. Rector Carel Stolker liet vorige week weten bij dat overleg te zullen aanschuiven.

Dubbelzinnigheid

FNV en LVS hebben ook de nodige vragen aan het college van bestuur over NSL. De partijen willen weten wanneer het college wist van het bestaan van de Koersbepaling, en of dit betreffende document is ingezien door de universiteit toen in 2019 het gesprek met de vereniging werd gevoerd. En zo ja, ‘waarom is de raad, ondanks herhaaldelijk vragen, daar dan niet van op de hoogte gebracht?’

‘NSL moet de onduidelijkheid wegnemen en eenduidigheid verschaffen’

Verder maken de fracties zich zorgen over de Koersbepaling en ook een ander document, het Medewerkersprofiel Navigators. Uit deze stukken blijkt niet duidelijk ‘dat homoseksuele relaties door NSL volledig geaccepteerd worden bij bestuursleden van de vereniging.’

De partijen eisen ‘dat NSL de onduidelijkheid in de beleidsstukken wegneemt en eenduidigheid verschaft over het bekleden van een bestuursfunctie met een homoseksuele verkering’. Het college moet ‘aankaarten dat de dubbelzinnigheid wordt weggenomen in de betreffende documenten.’

FNV en LVS vragen ook of het ‘college bij het eerdere standpunt blijft dat er geen sprake is van discriminatie bij NSL.’ Het college zal de vragen beantwoorden tijdens de universiteitsraadsvergadering van 7 december.

Deel dit artikel:

Lees ook

Nieuws
Groot protest voor Gaza bij Wijnhaven, gebouw gaat op slot, ME grijpt in
Zo’n tweehonderd studenten protesteren dinsdagmiddag in en rond het Wijnhavengebouw tegen de samenwerking van de Universiteit Leiden met verschillende Israëlische instituten.
Nieuws
Weggepeste criminoloog Wouter Buikhuisen (1933-2025) wachtte 25 jaar op eerherstel
Nieuws
Weer was Wijnhaven bezet, maar nu raakten vijf demonstranten bewusteloos
Nieuws
Wetenschappers en diplomaten boos over ‘dodelijke bezuiniging’ op Azië-instituut
Nieuws
Psychologen kwaad over schrappen Engelse bachelor: ‘De uni waardeert ons niet’
Download nu de Mare app voor je mobiel!
Downloaden
✕

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!