Nieuws
Master criminologie verhuist naar Den Haag
De Faculteit Rechten wil een afstudeerrichting van de criminologiemaster ‘Criminaliteit en rechtshandhaving’ verhuizen van Leiden naar Den Haag. De universiteitsraad is niet tegen, maar maakt zich wel zorgen over ruimtegebrek op de Haagse campus.
Vincent Bongers
dinsdag 24 maart 2020
Illustratie Michiel Walrave

De verhuisplannen van de criminologen kwamen gisteren aan bod tijdens de eerste online vergadering van de universiteitsraad. Rechten ‘heeft de wens’ een de van de twee afstudeerrichtingen van de master per september 2021 in Den Haag te gaan aanbieden. Deze afstudeerrichting, ‘Criminologie en veiligheidsbeleid’, trekt jaarlijks rond de dertig studenten.

Transfers van opleidingen van Leiden naar Den Haag liggen gevoelig. De Leidse politiek maakte zich in 2016 zorgen over het vertrek van de politicologie-opleiding ‘Internationale betrekkingen en organisaties’ (omgedoopt tot het Engelstalige IRO). CDA-gemeenteraadslid Joost Bleijie noemde zulke verhuizingen ‘de Haagse flirt’. Jozias van Aartsen, toenmalig burgemeester van Den Haag, zei destijds in Mare dat de ‘grotere rol van Den Haag niet altijd zo aangenaam’ werd gevonden door de gemeente Leiden.

Volgens het rechtenbestuur is er op de Haagse Faculty of Governance and Global Affairs (FGGA) ‘veel expertise van beleidsonderzoek’ waarvan de criminologen kunnen profiteren. Verder past de afstudeerrichting ‘bij uitstek’ in Den Haag. Daar zijn namelijk ‘vele lokale, provinciale en (inter)nationale beleidsorganisaties op het terrein van criminaliteit en veiligheid’ gevestigd.

Het college van bestuur is in principe akkoord met de verhuizing maar wil wel eerst een advies van de universiteitsraad.

De raad reageerde positief, maar is wel zeer kritisch over het capaciteitsprobleem van Campus Den Haag. ‘Gebruikers uiten hun zorgen over ruimte- en faciliteitengebrek, betreffende zowel kwantitatief en kwalitatief goede studieplekken als onderwijsvoorzieningen en kantoorruimte’, schrijft de raad.

In mei vergaderen het college en de raad over de toekomst van de Haagse Campus.