Nieuws
Opnieuw een bezetting: Pro-Palestina-activisten zetten tenten op in de hortus
Na de bezetting van het Haagse Wijnhaven-gebouw van gisteren door Students for Palestine hebben activisten van protestgroep Leiden Student Encampment vrijdagochtend tenten opgezet in de hortus. Om half vijf werden ze door de politie verwijderd - wederom geweldloos.
Redactie
vrijdag 17 mei 2024
Foto's Taco van der Eb

Update 17:31 Na een uur leuzen scanderen gaan de meeste demonstranten ervandoor. De politie is ook vertrokken. Hun laatste leus luidt: 'WE WILL COME BACK STRONGER!'

Update 16:28 De groep komt in actie en verlaat via de Nonnensteeg de Hortus en wordt onder applaus luid toegezongen door de wachtende sympatisanten. Op de Nonnenbrug blijft iedereen leuzen schreeuwen. Behalve 'FREE!  FREE! PALESTINE!' klinkt er ook keihard: 'ZIONISM DOWN! DOWN! JUDAISM UP! UP!' Net als gisteren is de ontruiming geweldloos verlopen.

Update 16:23 Een grote groep agenten stelt zich op om het terrein te ontruimen. Buiten schreeuwt een groep 'NO COPS ON CAMPUS!' Sommige agenten willen meteen overgaan en activisten verwijderen. Die sputteren tegen dat ze eerst hun spullen willen pakken en het ultimatum nog niet verstreken is. 'We treden niet op', sust een agent. 'We zijn alleen aanwezig.'

Update 16:18 De politie stelt de demonstranten een ultimatum van 15 minuten om te vertrekken. De nog aanwezige studenten ruimen hun spullen op, de tentjes worden opgevouwen. Het Rapenburg wordt afgesloten.

Update 16:00 De actievoerders krijgen te horen dat de universiteit een waarschuwing heeft gegeven dat de bezetters moeten vertrekken. ‘Iedereen die wil blijven, blijft’, roept een van de aanwezigen door een megafoon. ‘De rest kan buiten gaan om een steundemonstratie te vormen’. Ongeveer 25 studenten blijven in de hortus.

Op het Rapenburg staan enkele politiewagens opgesteld. Enkele agenten hebben de Nonnensteeg afgesloten.

Demonstranten houden de ingang bij de Nonnensteeg open. Foto Taco van der Eb

Opnieuw is er een bezetting aan de Universiteit Leiden. Nadat gisteren ca. vijftig Pro-Palestina-activisten zich verschansten in het Haagse Wijnhaven-gebouw en honderden studenten voor de deur protesteerden tegen de universitaire banden met Israël, is vandaag de hortus botanicus het doelwit.

Zo'n twintig demonstranten van het zogeheten Leiden Student Encampment hebben vanochtend tenten opgezet en spandoeken aan de hekken opgehangen. Volgens hen zit er niemand van hen in de omringende panden zoals het P.J. Veth- en Academiegebouw. Ondertussen zijn er ongeveer tachtig mensen aanwezig bij de demonstratie.

De universiteit zegt ook met vertegenwoordigers van de demonstranten in contact te staan 'om te spreken over hun beweegredenen.'

 

Om half drie publiceerde de universiteit een verklaring waarin werd aangeven welke stappen zullen volgen ten aanzien van de banden met Israël. In tegenstelling tot het statement van gisteren heeft de universiteit het nu over elf samenwerkingen met Israëlische instellingen in EU-verband. Gisteren waren dat er nog acht.

Eerder vandaag zeiden de actievoerders dat ze het voorstel dat universiteit gisteren deed om alle banden met Israël 'on hold' te zetten niet ver genoeg gaan. Ook deze vertaling kan niet op de goedkeuring rekenen van de demonstranten. 'We weten al lang dat Israël genocide pleegt, een commissie werkt alleen maar vertragend. We hoeven niet meer onderzoek te doen, we moeten nu die banden stopzetten', zegt woordvoerder Neele.

Rond het academiegebouw en de hortus lijkt geen politie aanwezig te zijn. Wel vliegt er rond 14:15 een politiehelikopter enkele rondjes boven de hortus. In afwachting van een eventueel politieoptreden schrijven de aanwezige demonstranten al wel telefoonnummers van contactpersonen en advocaten op hun arm.

Bij de ingangen van het Lipsius, het Huizinga-gebouw en het Bestuursbureau is de toegangscontrole opgeschroefd en mogen bezoekers alleen naar binnen als ze hun LU-card tonen. Op de website heeft de universiteit aangekondigd het KOG en de Oude Sterrewacht 'uit voorzorg' te sluiten.

Een afscheidscollege dat was aangekondigd in het Academiegebouw is verplaatst naar het Leids Universitair Medisch Centrum. Een bruiloft in de Oranjerie van de hortus kon vanmiddag wel doorgaan.

De bruidegom zei eerder vandaag tegen Mare dat hij 'prettig contact' gehad met de betogers, die hebben beloofd niet in de buurt te zullen komen tijdens de ceremonie. Als dankbetuiging heeft hij koekjes en bonbons uitgedeeld, 'want zij zitten hier waarschijnlijk nog wel een tijdje'.

De demonstranten hebben met de hortus afgestemd dat ze gebruik mogen maken van de toiletten. Ook hebben medewerkers van de hortus een tafel met koffie en thee voor de demonstranten klaargezet.

Er leek aan her begin van de ochtend enig gesteggel of de toegangspoort van de hortus in de Nonnensteeg wel of niet open kon blijven. 'Als jullie nu niet weggaan zitten jullie vast', zei een beveiliger toen. Demonstranten voorkwamen echter dat het hek op slot ging.

De koffietafel die de hortus heeft klaargezet. Foto Mare