Nieuws
Gemeente ernstig bezorgd over studentenwelzijn
De gemeente maakt zich grote zorgen over het psychische welzijn van Leidse studenten en heeft een actieplan studentenwelzijn opgesteld.
Vincent Bongers
donderdag 20 oktober 2022

Uit de landelijke ‘monitor mentale gezondheid studenten hoger onderwijs 2021’ bleek dat 51 procent van de studenten psychische klachten ervaarden. ‘Zorgwekkend’, schrijft de gemeente.

Dat was gedurende corona, maar ook voor de lockdowns ging het al niet goed met studenten. Uit een onderzoek in opdracht van een Leidse huisarts blijkt dat er tussen 2016 en 2019 een duidelijke toename van GGZ-zorg onder jongeren was, vooral bij postcodes met hoge studentenpopulaties.

De universiteit zette al in op betere begeleiding van studenten en stelde een wellbeing officer aan, en het aantal studentenpsychologen nam toe. De gemeente gaat nu ook hulp bieden.

Actieplan

In het deze week gepresenteerde actieplan studentenwelzijn staat dat er een loket komt voor studenten met vragen over studiefinanciering, lenen en het aflossen van schulden. Bij voorkeur wordt de voorlichting door studenten zelf gegeven, ‘naar het model van de rechtswinkel’.

'Buitenlandse studenten hebben vaker psychosociale klachten, maar zijn minder bekend met het zorgsysteem'

Een ander idee is om een ‘routekaart’ te maken met informatie over mentaal welzijn, en waar studenten hulp kunnen vinden. Aangezien ‘buitenlandse studenten vaker te maken hebben met psychosociale klachten maar minder bekend zijn met het Nederlandse zorgsysteem, moet de kaart ook in het Engels verstrekt worden’.

Verder gaan twee studentenambtenaren onderzoek verrichten naar prestatiedruk en mogelijke preventie. Er komen ook gesprekken met ‘werkgevers in de regio over welke rol zij spelen bij het ontstaan van prestatiedruk’.

Ook huisvesting komt ter sprake. Om meer sociale contacten tussen studenten mogelijk te maken gaat DUWO ‘ontmoetingsplaatsen creëren bij grote complexen met zelfstandige studentenwoningen’.

De gemeente gaat ook meer bekendheid geven aan het bestaan van huurteams die studenten kunnen bijstaan als ze een conflict hebben met hun huisbaas. Ook kennen veel afgestudeerden die een huis zoeken de Stichting Huisvesting Werkende Jongeren niet. Deze organisatie verhuurt rond de 900 woningen.

Platform

De communicatie tussen de gemeente en studenten kan beter. Er komt ‘een platform op een sociaal medium’ waarop de gemeente zich direct kan richten tot 16- tot 27-jarigen. Verder wil de gemeente een Engelstalig platform met informatie over ‘wonen, werken, huurrechten, OV en cultuurorganisaties waar (internationale) studenten zich bij aan kunnen sluiten’.

'Het middelengebruik onder studenten is de afgelopen jaren is toegenomen'

Ook zijn er plannen voor een koepelorganisatie die bestuurd wordt door studenten. Die moet gemeente, onderwijsinstellingen, studentengroepen en studenteninitiatieven met elkaar verbinden. Doel van deze ‘social hub’: ‘Alle maatschappelijke studenteninitiatieven in de stad te inventariseren, ondersteunen en te coördineren.’

Er is ook aandacht voor het verbeteren van het ‘sociale klimaat’. Een kerngroep met onder andere de PKvV, politie, hogeschool en universiteit gaat in gesprek met studenten over thema’s als consent en wat (niet) normaal is in de omgang. ‘Ook moeten slachtoffers van ongewenst gedrag beter weten bij wie ze terechtkunnen.’ Verder schrijft de gemeente dat ‘het algemene beeld bij studentenverenigingen is dat de generatie die nu begint met uitgaan minder ervaren is en sneller over hun grenzen heengaat’. Daarnaast zijn er ‘signalen dat het middelengebruik onder studenten de afgelopen jaren is toegenomen’.

In november wordt er een ‘brainstorm georganiseerd met als doel te inventariseren waar studenten graag de hulp van onze organisatie kunnen gebruiken in het tegengaan van de negatieve kanten van drugs- en alcoholgebruik’.