English
Zoeken
Digitale krant
App
Menu
Voorpagina Achtergrond Wetenschap Studentenleven Nieuws Cultuur Columns & opinie Podcast  

Menu

Categorieën

  • Voorpagina
  • Achtergrond
  • Wetenschap
  • Studentenleven
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Columns & opinie
  • Podcast

Algemeen

  • Archief
  • Contact
  • Colofon
  • App
  • Digitale krant
  • English
Nieuws
Dit zijn de best gelezen stukken van het rampjaar 2020
Redactie
woensdag 30 december 2020
Aan de hand van de top vijf met meest gelezen artikelen blikken we nog eenmaal terug op het afgelopen jaar: van verbroken verlovingen en vrijwillige quarantaines tot een professor die door zijn student tot de orde wordt geroepen.
Bewoners van Hooigracht 79 doen op straat een potje 'beer basketball'. Foto Taco van der Eb

5. De vrijwillige lockdown van de Leidse studentenhuizen

(17 maart) 

Aan het begin van de pandemie stelden veel grote studentenhuizen eigen regels op in de strijd tegen corona, ontdekte redacteur Susan Wichgers. Vaak waren studenten strenger dan de rest van het land: ze poetsten deurklinken, droegen handschoenen in het OV en gingen vrijwillig in quarantaine. ‘We willen verantwoordelijkheid nemen.’

Lees het artikel hier

Meer over studenten vs. corona

Hoewel studenten aanvankelijk strikter leken dan de overheid en ook braaf online bleken te borrelen (‘Online gaat de burrul geweun deur’ - 25 maart) zouden ze dat voorbeeldige gedrag niet volhouden. De bom barstte in september toen een kennismakingsactiviteit van Augustinus uit de hand liep en ruim honderd zingende eerstejaars door de politie uit het Van der Werfpark werden uitgejaagd – tot afschuw van zowel de rector (‘ezels!’) en Rutte (‘volstrekt onverantwoord’) - zie onze reconstructie (‘Het spel dat nooit begon: hoe het zo kon misgaan in het Van der Werfpark’ - 24 september).

4. De tirannie van de extraverten

(30 januari)

‘Ik dacht van tevoren dat het allemaal wel mee zou vallen’, schreef columnist Marit de Roij. ‘Dat introverten het vast wel eens zwaar zouden hebben in het studentenleven, met het uitgaan, de studentenhuizen en het ‘drankjes doen’ dat daarbij hoort, maar dat het er op de universiteit anders aan toe zou gaan. Verkeerd gedacht. Helaas hebben de extraverten het voor het zeggen.’

Lees haar column hier

3. Waarom ik mijn verloving met de universiteit verbreek

(7 juni)

Ze zag haar toekomst in de wetenschap, maar wilde na tien jaar niet wéér een tijdelijk contract. En dus zette Suze Zijlstra, universitair docent bij de opleiding geschiedenis, ‘een punt achter de relatie die me het gevoel gaf dat ik nooit goed genoeg was voor een huwelijk’.

Lees hier haar opiniestuk

Meer over tijdelijke contracten

Promovendi en postdocs zagen door corona hun onderzoek in het water vallen en zzp’ers, flexwerkers en docenten met tijdelijke aanstellingen maakten zich grote zorgen. Tijdelijk medewerkers worden genegeerd door leidinggevenden en collega's, schreef een van hen in september: ‘Het lijkt wel of we geesten zijn.’ De universiteit trok afgelopen zomer een miljoen uit om de aanstellingen van  ‘schrijnende gevallen’ te verlengen en kwam met een plan voor ‘langdurige tijdelijke aanstellingen’.

Illustratie Silas.nl

2. Meest waarschijnlijke scenario: tot 2021 blijft al het onderwijs online

(1 mei)

Bij een rondgang langs docenten voor het achtergrondstuk ‘Hoe moet dat straks, op de anderhalvemeter-universiteit?’ ontdekte stagiair Tirza Pulleman dat de Universiteit Leiden als eerste had besloten al het onderwijs online te houden tot 2021. 

Lees hier het nieuwsbericht

Meer over online onderwijs

Aan de online universiteit laaide het debat over digitaal tentamentoezicht op. Hoogleraar Rechten Egbert Koops schreef er een hilarisch opiniestuk over: ‘Waarom we meteen moeten stoppen met proctoring: het deugt niet én het werkt niet’. Naar aanleiding van het achtergrondverhaal ‘Hoe gaan we toetsen (en mag Big Brother ook meekijken)?’ stelde de SP Kamervragen. En uit de reconstructie ‘Hoe proctoring er gewoon kwam (en de medezeggenschap buitenspel werd gezet)’ bleek dat het college van bestuur de universiteitsraad bij het doorvoeren van de surveillancesoftware had gepasseerd. 

1. Vaarwel Rechtsgeleerdheid, hallo Cliteur-kunde: waarom mijn prof niet zo moet zeuren

(10 december)

Haar prof moet ‘stoppen met doen alsof de vrijheid van meningsuiting ten onder gaat terwijl hij zonder tegenspraak en voor een immens publiek keer op keer verwerpelijke dingen de wereld in mag slingeren’, betoogde rechtenstudent en columnist Maia de Quay in het best gelezen stuk van het jaar. ‘Paul Cliteur staat in volle collegezalen zijn flagrante generalisaties te verkondigen. Om ze daarna te tentamineren.’

Lees haar column hier

Meer over Baudet & Cliteur

Na de implosie van Forum voor Democratie en beschuldigingen van antisemitisme bij de Rechtenfaculteit spraken we Cliteur (Paul Cliteur blijft trouw aan Thierry: ‘Zolang ik het niet zelf hoor, vind ik er niets van’, 28 november) over zijn rol in de partij en waarom hij niet ingreep na klachten van promovendi over Thierry Baudet (zie hier het profiel over zijn Leidse tijd). Daarna volgde het nieuws dat de promovendi die bij Cliteur aan de bel trokken, het onderzoek naar antisemitisme bij rechten onnodig vonden. (Klokkenluiders: ‘Onderzoek naar antisemitisme bij Rechten is niet gerechtvaardigd’, 6 december).

Illustratie Silas.nl
Deel dit artikel:

Lees ook

Nieuws
Affaire Hofman: rechter wijst verzoek om voorlopig getuigenverhoor af
De rechter heeft het verzoek van archeologenkoppel Corinne Hofman en Menno Hoogland voor een voorlopig getuigenverhoor afgewezen. De van wangedrag beschuldigde wetenschappers beraden zich op een hoger beroep.
Nieuws
Rechtenstudenten vrezen einde van Honoursonderwijs, ‘juist nu de rechtsstaat onder druk staat’
Nieuws
Spinozapremie voor Leidse hoogleraar Judith Pollmann
Nieuws
Cultuurveranderings-traject bij Archeologie begint na de zomer aan volgende fase
Nieuws
Nieuw hospiteerbeleid zorgt voor onrust: ‘Dit is het einde voor gigantisch veel studentenhuizen’
Download nu de Mare app voor je mobiel!
Downloaden
✕

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!