English
Zoeken
Digitale krant
App
Menu
Voorpagina Achtergrond Wetenschap Studentenleven Nieuws Cultuur Columns & opinie Podcast  

Menu

Categorieën

  • Voorpagina
  • Achtergrond
  • Wetenschap
  • Studentenleven
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Columns & opinie
  • Podcast

Algemeen

  • Archief
  • Contact
  • Colofon
  • App
  • Digitale krant
  • English
Nieuws
Kamervragen over digitaal toezicht bij tentamens
Vincent Bongers en Sebastiaan van Loosbroek
donderdag 9 april 2020
Naar aanleiding van een artikel in Mare over het gebruik van surveillance-software bij tentamens heeft de SP Kamervragen gesteld.

Aangezien fysiek tentamens afnemen niet meer mogelijk is, zijn universiteiten op zoek naar alternatieven. Een daarvan is online proctoring, waarbij studenten met surveillance-software in de gaten worden gehouden.

De Universiteit Leiden heeft daarvoor het programma ProctorExam aangekocht. Dat bedrijf krijgt tijdens het tentamen toegang tot de webcam en het computerscherm van de studenten, zo schreef Mare gisteren.

Naar aanleiding van dat artikel stelde SP-Tweede Kamerlid Frank Futselaar vragen aan onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. Hij wil weten of met het toepassen proctoring de ‘privacy van studenten wel voldoende gewaarborgd wordt’.

Futselaar vraagt verder of het klopt dat de surveillance-software onder meer de ‘webcam, microfoon, locatie, identiteit, klembord, muislocatie, browser, Windows, hoofd-, oog- en mondbewegingen, je scherm, alle websites die je bezoekt en alle openstaande applicaties’ controleert. Hij vraagt zich of dat wettelijk is toegestaan. En wat gebeurt er ‘na afronding van een tentamen met de beelden en andere informatie’ die is opgeslagen?

‘Gaat de minister de Universiteit Leiden hierop aanspreken?’

Ook vindt Futselaar dat zogeheten ‘bijzondere gegevens’ - informatie die betrekking heeft op de religie, politieke voorkeur, gezondheid en etniciteit - van een student die tentamen doet niet mag worden opgeslagen. ‘Wat is de mening van de minister hierover?’

Verder vraagt hij zich af of de Leidse medezeggenschap wel heeft ingestemd met proctoring. ‘Zo nee, gaat u de Universiteit Leiden hierop aanspreken?’

De Universiteit Leiden heeft ‘beperkte aanpassingen’ van de Onderwijs- en Examenregelingen (OERen) online gezet met betrekking tot online tentamineren. Die moeten officieel worden goedgekeurd door de universiteitsraad en faculteitsraden, maar ‘in crisistijd gaat het een tikje anders’, zei universiteitwoordvoerder Caroline van Overbeeke hierover in Mare. ‘Waar het kan, wordt de medezeggenschap vooraf betrokken, maar in de meeste gevallen kijkt ze achteraf mee.’

Futselaar vindt deze gang van zaken twijfelachtig: ‘Is een OER dat is vastgesteld zonder inspraak van de medezeggenschap juridisch houdbaar?’

De Leidse universiteit wil nog niet zeggen of het proctoring gaat gebruiken. Er zijn al wel pilots mee gedaan.

Deel dit artikel:
Corona Proctoring

Lees ook

Nieuws
Petitie: universiteit moet stoppen met proctoring
Universiteitsraadslid Bas Knapp (LSP) is een petitie gestart waarin hij de universiteit oproept te stoppen met digitale surveillancesoftware tijdens tentamens.
Achtergrond
In paniek door proctoring: het zorgt voor veel stress (en verloopt verre van vlekkeloos)
Nieuws
Je verwacht het niet: wie thuis tentamen maakt zonder proctoring, scoort beter
Columns & opinie
Bolwerk van vrijheid of van (online) surveillance?
Achtergrond
Hoe proctoring er gewoon kwam (en de medezeggenschap buitenspel werd gezet)
Download nu de Mare app voor je mobiel!
Downloaden
✕

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!