Studentenleven
Zo overleef je het eerste jaar
Daar sta je dan. Nu gaat het echt beginnen. Geen excuses meer. Je bent student. Wat moet je nu echt weten?
Vincent Bongers
donderdag 15 augustus 2019
De Hoppezak op de Pieterskerkgracht verhuurt alles: van verpleegsterpakjes tot berenkostuums.

Waar klop ik aan?

Op de universiteit gaat er net als bij elke grote organisatie regelmatig wat fout. Er is dan ook een aantal instanties waar je terecht kunt met klachten, vragen en suggesties.

De examencommissie van de studie is een machtig orgaan. Als er een probleem is met bijvoorbeeld een cijfer of de kwaliteit van een tentamen, stap dan naar deze commissie. Verder besluit de commissie over eventuele vrijstellingen, het toekennen van herkansingen en het negatief bindend studieadvies (bsa). Bij het vermoeden van fraude wordt de commissie ook ingeschakeld.

De universiteit heeft ook een ombudsfunctionaris: Eugène van der Heijden. Hij behandelt klachten van studenten die menen onbehoorlijk te zijn behandeld door een medewerker of een bestuursorgaan van de universiteit.

Als er sprake is van ongewenst gedrag, zoals seksuele intimidatie, agressie, pesten, geweld of discriminatie, neem dan contact op met de vertrouwenspersoon: Piet de Boer (pdeboer@winstonpartners.nl) of Marieke Brunings (m.brunings@winstonpartners.nl).

Studenten kunnen invloed uitoefenen op hoe de opleiding is ingericht. Elke studie heeft een opleidingscommissie die voor de helft uit studenten en voor de helft uit medewerkers bestaat. Deze commissie adviseert het faculteitsbestuur over de kwaliteit van vakken, tentamens en onderwijs. In het bestuur van de faculteit zit ook altijd een student: de assessor.

Ook op andere niveaus binnen de faculteit en universiteit beslissen studenten (een beetje) mee. Het college van bestuur, met als voorzitter rector magnificus Carel Stolker, is de baas van de universiteit. De universiteitsraad adviseert het college en heeft op bepaalde punten instemmingsrecht. De helft van de raad bestaat uit studenten. Elk jaar zijn er universitaire verkiezingen waar studentleden voor de raad worden gekozen. Het faculteitsbestuur wordt in de gaten gehouden door een waakhond: de faculteitsraad. Ook deze raad bestaat voor de helft uit gekozen studenten.

Een fiets leasen kan bij Swapfiets.

Waar haal ik een fiets?

In Leiden is de fietser koning. Het ov is redelijk kansloos dus koop zo snel mogelijk een barrel. Dat kan on the cheap. Wie last heeft van zijn geweten en niet voor vijf euro bij een fietsenjunk wil scoren, kan terecht bij een flink aantal fietsenwinkels* die tweedehandsjes verkopen. Het loont ook de moeite om op Marktplaats te kijken of een oproep op Facebook te plaatsen. Vanaf 10 euro per maand kun je bij Easyfiets aan de Haagweg een fiets ‘leasen’, of vanaf 13,50 euro per maand bij Swapfiets op de 2e Binnenvestgracht. Bij een defect komt de Swapauto langs om het probleem op te lossen.

Investeer in een goed slot: een fiets die niet met dik kettingslot aan een lantaarnpaal vast is gemaakt, wordt vrijwel zeker gejat.

Pas op! De gemeente is de grootste fietsendief in de stad. Rond het Centraal Station geldt het Fiets Fout=Fiets Weg-beleid. Als je je fiets buiten de stalling parkeert of langer dan twee weken in het rek laat staan, dan pikt de gemeente hem in. Die fiets wordt dan gedumpt in een opslag aan de Willem Barentszstraat, en dat is mijlenver uit het centrum. Je krijgt het ding pas weer mee als je 26 euro betaalt, alleen pinnen is mogelijk. Op de site www.fffw-leiden.nl staan foto’s van de fietsen die in beslag zijn genomen. Een deel van de fietsen die na 42 dagen nog niet is opgehaald wordt verkocht in de kringloopwinkel naast de opslag. Dus ook daar kun je terecht voor tweedehands fietsen.

 

Waar kan ik shoppen?

De Leidse binnenstad is misschien niet zo groot, toch vind je er zowel grotere merkwinkels als kleine boetiekjes. Als je in Leiden komt wonen, kan het handig zijn om de LeidsePas aan te schaffen. De pas kost 24,95 euro, maar geeft je korting bij veel Leidse winkels. Als je bij een vereniging gaat, zijn nette pakken, rokkostuums en galajurken onmisbaar. De meeste gezelligheidsverenigingen organiseren hiervoor speciale avonden, maar je kunt ook zelf op pad.

Herenkleding wordt verkocht bij Suitable op de Nieuwe Rijn en bij Suitsupply aan de Aalmarkt. Jurken vind je bij Honneloeloe op de Haarlemmerstraat. Ook voor foute themafeestjes kun je in Leiden terecht. De Hoppezak op de Pieterskerkgracht verhuurt alles: van verpleegsterpakjes tot berenkostuums. Tweedehands kleding vind je bij Olive Oyl’s Rusty Zipper, Hartendief en Second Trend. De ultieme cheapo’s kunnen altijd een kijkje nemen bij de Weggeefwinkel aan de Middelstegracht.

Café Barrera op het Rapenburg.

Waar kan ik uitgaan?

Leiden heeft ontzettend veel leuke kroegjes. Odessa, Roebels, de Bonte Koe, Annie’s, De Twee Spieghels, Einstein, de MaPo (In de Oude Marenpoort), Barrera, l’Esperance, en het Keyzertje (café de Keyzer) vormen slechts een greep uit het enorme aanbod. En willen je vrienden afspreken in De Kroeg? Dan hoef je niet te vragen welke kroeg ze bedoelen, want ze hebben het waarschijnlijk over het gelijknamige danscafé op het Kort Rapenburg. Sinds en aantal jaar is deze uitgaansgelegenheid niet alleen een kroeg, maar ook een dansplek waar op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond de voetjes van de vloer kunnen. Een andere optie is poppodium Gebr. de Nobel, dat gitaarbandjes, gevoelige artiesten met akoestische gitaren, metal, rap en ouwelullenrock programmeert. Maar er zijn ook vrijwel elke week dansavonden waar de nadruk ligt op house en underground techno.

Onder studenten is de Next erg populair. Van donderdag tot en met zaterdag kan je er vanaf 23.00 uur terecht voor een drankje, en vanaf 24.00 uur beginnen de dj’s met draaien. Toegang is vanaf 18 jaar, dus neem je legitimatie en collegekaart mee. Sportschoenen kun je beter thuislaten, want daarmee kom je er niet in.

Op dinsdag en donderdag kun je terecht bij Club Hifi, de discotheek in het pand van Minerva die gerund wordt door studenten. De Hifi claimt het goedkoopste biertje in Leiden te serveren. Wees wel op tijd, om 01.00 uur sluiten de deuren. Ook hier geldt: vergeet niet je collegekaart en legitimatie mee te nemen. Zweten op de dansvloer kan tot vijf uur ’s ochtends. Zijn de Leidse uitgaansgelegenheden je te burgerlijk? Paard in Den Haag is een goed alternatief en met je ov-jaarkaart ben je zo in Amsterdam. Liever ergens goedkoop een hapje eten? Gezelligheidsverenigingen Augustinus en Quintus hebben een open restaurant met genoeg keuze. Ook bij La Bota, Holle Bolle Gijs, Karalis en Donatello’s kun je voor een habbekrats uit eten.