Studentenleven
Raad raakt versnipperd
De twee nieuwe partijen die meededen aan de verkiezingen voor de universiteitsraad – de Liberale Studentenpartij en de Partij voor Biomedische Studenten – hebben beide een zetel behaald. Nu zijn de acht beschikbare zetels verdeeld over alle zes verkiesbare partijen.
Sebastiaan van Loosbroek
donderdag 18 april 2019

Nu zijn de acht zetels nog verdeeld over vier partijen: ONS (3 zetels), CSL (2), LVS (2) en DSP (1). Maar doordat LSP en Partij voor Biomedische Studenten ieder een zetel hebben bemachtigd, moeten LVS en ONS het komend jaar met een zetel minder doen. De nieuwe verdeling is als volgt: ONS (2 zetels), CSL (2), LVS (1), DSP (1), LSP (1), PBS (1).

LSP-lijsttrekker Bas Knapp is erg blij met de winst. ‘Bij de faculteit Rechten hebben we zelfs twee zetels behaald, dat is al helemaal gaaf.’ Een concreet plan waar Knapp in de universiteitsraad mee aan de slag wil, is het omhoog brengen van de bestuursbeurzen. ‘De beurzen die Leidse studentenbesturen nu krijgen, zijn veel lager dan in andere steden. Terwijl een hogere beurs voor de begroting van de universiteit niet zoveel betekent en het voor studenten het verschil kan maken.’

Maarten Wille, lijsttrekker van Partij voor Biomedische Studenten, is verrast door de zetelwinst. ‘Ik had het niet verwacht, ik ben heel blij dat de studenten van het LUMC vertrouwen in me hebben en dat ik het LUMC mag vertegenwoordigen.’ Wille wil zich onder meer hard maken voor het invoeren van meer interactieve onderwijsvormen, waarbij gebruik moet worden gemaakt van meer digitale middelen. Daarnaast vindt Wille het van belang dat elke faculteit de ruimte blijft houden het onderwijs vorm te geven zoals zij dat willen. ‘Er moet rekening worden gehouden met de bijzonderheden van elke faculteit.’

De partij die het meest heeft moeten inleveren, is LVS. Het aantal LVS-zetels is ook in de faculteitsraden gehalveerd. ‘Jammer, je hoopt altijd op meer’, reageert LVS-lijsttrekker Marlene van der Velden. ‘Maar gezien de competitie hebben we het best aardig gedaan. Als er zes partijen zijn, moeten andere partijen inleveren. Ik heb er bovenal veel zin in en we kunnen in ieder geval overal ons raadswerk blijven doen.’

Ook ONS heeft een zetel ingeleverd in de universiteitsraad, maar bleef in de faculteiten overal stabiel. Lijsttrekker Dorien de Koning blijft zich inzetten voor ‘de actieve student’ en ziet erop toe dat de universiteit studenten de ruimte geeft zich te ontwikkelen. Voor studenten die twee studies doen, zouden de onderwijstijden op de verschillende faculteiten bijvoorbeeld moeten worden geharmoniseerd. ‘Daar kan de universiteit terrein winnen’, zegt De Koning. Daarnaast staat verduurzaming, zoals het verminderen en scheiden van afval, hoog op de agenda.

CSL is gehalveerd bij de faculteiten Rechten en Geesteswetenschappen, maar blijft op twee zetels in de universiteitsraad. ‘We hebben alles gedaan wat we konden’, reageert Hannah Borst. ‘Ik zie het als een uitdaging om met zes partijen in de raad te zitten.’ De partij zet zich traditiegetrouw in voor inclusiviteit en voor betere voorzieningen voor studenten met een functiebeperking.

Ook de van oorsprong Haagse partij DSP heeft haar zetel behouden, en heeft daarnaast zetels bemachtigd in de raad van Geesteswetenschappen (2) en Sociale Wetenschappen (1). Lijsttrekker Madhur Dhupan: ‘In 2020 zou het aantal studenten op de Campus Den Haag 5000 zijn, maar dat worden er 7000. Het is er altijd erg druk. We willen een langetermijnplan voor meer faciliteiten op de campus.’ Ook blijft DSP zich hard maken voor studentenhuisvesting en een goed vertaalsysteem in de raad.

De opkomst was dit jaar beter dan in 2018. Voor de universiteitsraad stemde 21,6 procent van de studenten, ten opzichte van 18 procent vorig jaar. Voor de faculteitsraden was het verschil soms nog veel groter: Archeologie ging van 15,3 naar 28,2 procent, FGGA van 12,9 naar 29,1 en Geesteswetenschappen van 17,2 naar 20,5 procent. Sociale Wetenschappen steeg van 22,4 naar 26,8 procent en het LUMC, dat vorig jaar niet meedeed, haalde nu 27,1 procent.