Vorig jaar april spraken we ze al, de makers van Breeze. Toen stond het idee van de Delftse studenten - Tinder, maar dan zonder het eindeloze swipen en chatten - nog in de kinderschoenen. Er was toen nog geen app, alleen een website. Maar inmiddels zijn er zelfs relaties uit ontstaan.
Hoe werkte het ook alweer?
Marsha Goei (23): ‘Je meldt je aan en maakt een profiel. Dat is niet een “leeg” profiel zoals bij andere datingapps: je uploadt foto’s, hobby’s, en je kunt een aantal vragen selecteren die je dan beantwoordt. Daarna krijg je maximaal twee profielen per dag toegestuurd, minder kan ook. Als je iemand leuk vindt en andersom, dan heb je een match en kies je meteen een datum voor een date. Je kan niet met elkaar chatten: alle communicatie gaat via ons.
‘Gebruikers betalen dan 7,50, dat gaat naar ons en naar je eerste drankje. Die 7,50 is nodig, omdat onze app verder gratis is. We bieden geen abonnement en hebben ook geen advertenties. En daarbij is het een garantie dat mensen ook echt komen opdagen.’
Gebeurt dat wel eens, dat mensen niet komen?
‘Eén keer, en daar heb ik me heel rot over gevoeld. Iemand reageerde gewoon helemaal niet meer. Dat vinden we echt het allerergst, als dat gebeurt.’
Wat is er sinds vorig jaar allemaal veranderd?
‘Heel veel. Het was eerst nog een studentenproject, inmiddels zijn we er fulltime mee bezig. En we zijn met twee mensen extra, dus in totaal met zes. Zij zijn echte techneuten en hebben een algoritme gemaakt om mensen te matchen.
‘Eerst speelden we zelf nog voor Cupido, maar nu gaat dat helemaal automatisch. Het is zelflerend: het algoritme wordt zelf steeds beter, en voor individuele gebruikers ook. Dus als je er langere tijd op zit, krijg je steeds betere matches.
‘We begonnen met alleen Delft en Leiden, en dan voor studenten en yuppen. Dat hebben we uitgebreid naar zes steden in totaal. En vorige maand kregen we opeens veel aandacht in landelijke media, dus we hebben nu ook een hoop aanmeldingen van andere doelgroepen. Dat vraagt om een andere manier van matchen. Het is echt in vogelvlucht gegaan.’
Hoeveel mensen gebruiken jullie app?
‘Ongeveer zesduizend. Elke dag zijn er ongeveer tien dates, dus dat levert wel wat chaos op bij de klantsupport. Wij moeten dat namelijk allemaal regelen: gebruikers kunnen niet chatten, dus alle communicatie gaat via ons. Door de storm reden er dit weekend geen treinen, bijvoorbeeld. Als iemand later is of niet kan komen, moeten wij dat doorgeven. Elke avond heeft één iemand van ons phone duty. Die moet dat dan regelen.’
En zijn er al succesverhalen?
‘Soms krijgen we heel leuke berichtjes en hier en daar zijn al wat relaties ontstaan. We weten het van vijf koppels, maar we horen het natuurlijk lang niet altijd. Als je een relatie krijgt via Tinder, stuur je Tinder ook geen bedankje. Dus misschien zijn het er al veel meer.
‘Wel vragen we altijd aan daters hoe ze het vonden. We krijgen vooral heel veel leuke verhalen over één café in Rotterdam. De eigenaar daar komt altijd even bij ze aan tafel, hij voelt zich een soort Sergio van First Dates.
‘Het is sowieso heel belangrijk dat we zelf in het café zijn geweest, dat de cafés ervan weten. Dat is ook goed voor de veiligheid, vooral voor vrouwen is dat prettig. We hebben ook andere activiteiten geprobeerd, zoals Stukafest vorige week. Zelf denken we dan dat iets heel leuk is, maar als we mensen de keuze geven, blijkt het dat eigenlijk iedereen op een eerste date gewoon een drankje wil doen.’
Hadden jullie het succes verwacht?
‘De jongens hadden er meteen al vertrouwen in, ik niet zo. We hebben dit jaar allemaal onze studie even gepauzeerd. Uiteindelijk willen we wel afstuderen, maar de prioriteit ligt nu hier. We verdienen nu nog niet genoeg, maar in de toekomst kunnen we onszelf hopelijk wel gaan uitbetalen.’

‘Hij was mijn allereerste date’
Michelle de Ruiter (23, geneeskunde) heeft sinds november een relatie, die begon met een Breeze-date.
‘Ik zit bij Quintus, en Breeze had daar zo’n stand staan tijdens de El Cid. Een vriendin hielp mee met promoten. Zij heeft me ingeschreven, ik durfde eigenlijk niet – het is niet echt iets voor mij, maar het leek me wel lachen om eens te proberen.
‘Toen kreeg je nog één keer per week twee profielen. Koen kwam meteen in de tweede week voorbij. Voor mij was hij mijn eerste Breeze-date, en andersom ook. Het was wel heel gek. Ik had alleen drie foto’s gezien, wist zijn studie en hobby’s, verder niks. Nu zijn de profielen wel uitgebreider, zag ik bij vriendinnen.
‘We gingen naar een café in Delft. Hij was te laat, dus ik was er als eerste. Ik werd in een rustig hoekje gezet, daar had het café al rekening mee gehouden, zodat andere mensen je niet zo in de gaten kunnen houden.
‘Ook de bediening stelde me gerust: als er iets aan de hand zou zijn, kon ik aangeven dat het papier op de vrouwen-wc op was, en dan zouden ze me helpen. Dat was heel fijn. Gelukkig was hij gewoon dezelfde persoon als op de foto’s.
‘Het klikte meteen, we hebben van begin tot eind gepraat. Dat verbaasde me wel. Ik ging daarna drie weken op vakantie, maar na die weken zagen we elkaar meteen weer, en sinds eind november hebben we een relatie.
‘Een vriendin van me had een dag voor mij haar eerste Breeze-date, en heeft nu ook een relatie. Ik kan dus iedereen aanraden om het ook eens te proberen.’
‘Het gaat nog steeds goed’
Niek (26, werktuigbouwkunde) heeft ook een succesverhaal.
‘Eén van de oprichters is mijn clubgenoot, dus ik had hem een soort van beloofd om een keer op een date te gaan. Eigenlijk had ik er niet echt zin in, maar ik zei het al zo lang dat ik het uiteindelijk toch maar deed.
‘Onze eerste date was op 7 december in Utrecht. Het was gelijk wel echt leuk, en tot nu toe gaat het dus nog steeds goed. We zien elkaar best veel, twee keer per week denk ik. Ik ben er nog steeds heel positief over. En ze gaat ook al mee op wintersport.
‘Dat algoritme werkt wel denk ik, dat vergroot de kans dat je goed wordt gematcht. Maar het blijft een beetje random allemaal: je weet alleen hoe iemand eruit ziet, je moet maar net geluk hebben dat het verder ook past. Toevallig had ik dat wel. Ik weet niet of mijn clubgenoot er ook zo over denkt, want ik heb nu dus wel een klant van ze weggekaapt.’