Studentenleven
Gratis ophalen: tochtstrips en besparende douchekoppen
Sebastiaan van Loosbroek
donderdag 16 maart 2023

Zo’n vijfhonderd Leidse studenten uit 161 studentenhuizen konden vrijdag bij hun studentenvereniging, zoals hier bij roeivereniging Njord, gratis duurzame materialen ophalen om energie te besparen, zoals waterbesparende douchekoppen, radiatorfolie en tochtstrips. Dat is te danken aan de gemeente Leiden, de Plaatselijke Kamer van Verenigingen en de wijkambassadeur Ronald Timmermans.

De gemeente stelde deze spullen al langer beschikbaar aan Leidenaren om hen in verband met de stijgende energiekosten de winter door te helpen, maar Timmermans merkte dat studenten geen weet hadden van deze regeling. Zonde, dacht hij, want juist veel studentenhuizen zijn slecht geïsoleerd.

Hij vroeg de PKvV om hulp en zodoende werd de actie Studenten uit de Kou opgezet. Wethouder Energie Yvonne van Delft (GroenLinks) is hen dankbaar. ‘Als gemeente is het niet altijd makkelijk om iedereen in de stad te bereiken’, zegt ze in een begeleidend persbericht. ‘Door de hulp van de PKvV kunnen veel meer studenten profiteren van de actie. Met deze kleine maatregelen kun je al flink besparen op je energierekening.’

Onlangs schreef Mare nog over huizen waar het zo koud was dat de olijfolie stolde, dekens vastvroren aan de muur en de sneeuw die door kieren binnenkwam bleef liggen.