English
Zoeken
Digitale krant
App
Menu
Voorpagina Achtergrond Wetenschap Studentenleven Nieuws Cultuur Columns & opinie Podcast  

Menu

Categorieën

  • Voorpagina
  • Achtergrond
  • Wetenschap
  • Studentenleven
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Columns & opinie
  • Podcast

Algemeen

  • Archief
  • Contact
  • Colofon
  • App
  • Digitale krant
  • English
Studentenleven
‘Finfluencer’ Emma Mouthaan: ‘Mijn studieschuld was een wake-up call’
Susan Wichgers
donderdag 16 december 2021
‘Finfluencer’ en student Emma Mouthaan (26) geeft op haar Insta @skere_student tips over financiën. ‘Eerst wilde ik het maximale uit mijn geld halen, nu let ik meer op geluksrendement.’

‘Vanaf mijn bachelor heb ik maximaal geleend, want ik had geen tijd om ernaast te werken. Maar maximaal lenen betekent ook maximale schuld, en daar dacht ik niet over na. Ik was niet met geld bezig.

‘Totdat ik RSI kreeg en ik me moest uitschrijven bij mijn studie. Toen ik inlogde om mijn lening stop te zetten, zag ik dat er 60.000 euro stond. Dat was een wake-up call voor mij om met mijn financiën aan de slag te gaan.

‘Met mijn Instagram richt ik me op studenten. Ik wil zorgen voor meer bewustwording. Het klinkt heel stom, maar studenten beseffen vaak niet wat ze ermee moeten. Ik informeer ze over alles: budgetteren, bijhouden wat er maandelijks inkomt en uitgaat, en beleggen. Veel mensen denken dat dat iets is voor rijke oude mensen. Superzonde, want je kunt al beginnen met tien euro per maand. Dan maak je een begin en doe je ervaring op. Zodra je gaat werken of een beter betaalde bijbaan krijgt, kun je meer gaan inleggen. Als je dat doet met honderd euro per maand, kun je op de lange termijn een mooi bedrag opbouwen.

‘Zelf beleg ik 300 euro per maand. In eerste instantie wil ik een potje opbouwen met de hoogte van mijn studieschuld. Sparen doe ik niet, maar ik heb wel een spaarrekening van 2000 euro voor noodgevallen.

‘Daarna wil ik misschien financieel onafhankelijk worden. Niet FIRE (Financial Independent Retire Early: mensen die zo jong mogelijk willen stoppen met werken, red.) maar HOT: Happy, Opportunity-rich en Time-rich, een nieuwe beweging die daaruit is voorgekomen. Dat zijn wat minder de hele harde finance mensen en realiseren zich dat je niet alles op pauze moet zetten voor de future you. In het begin was ik veel bezig met het maximale uit mijn geld halen, het monetair rendement, maar nu let ik wat meer op het geluksrendement.

‘Als ik een tip mag geven, zou ik zeggen: begin met beheerd beleggen. Sparen is beter dan niks, maar beleggen is vaak de beste optie. Het voordeel is dat je voor beheerd beleggen bijna geen kennis nodig hebt. Je betaalt er wel voor, maar dat is beter dan dat je het helemaal niet doet.

‘Mijn beste bespaartip is om je te focussen op je vaste en niet op je variabele lasten. Het is weliswaar moeilijk, maar het voordeel is dat je het maar één keer hoeft te doen. Daarna heb je er maandelijks profijt van. Als je wil besparen op boodschappen, moet je daar elke keer rekening mee houden. Kijk kritisch naar je telefoonabonnement, of probeer je Netflix-account te delen. En stap over van zorgverzekering. Nu kan dat nog en doe het vooral, want het is een makkelijke manier om veel geld te besparen.’

Deel dit artikel:

Lees ook

Studentenleven
‘De dood is niet per se eng, maar kan ook mooi zijn’
Tim van der Doef (26, geneeskunde) werkt bij een hospice: ‘Ik zie het als een laatste eerbetoon aan iemands leven.’
Studentenleven
Prestatiedruk weegt zwaar op studenten: ‘Door stress klap ik dicht’
Studentenleven
‘Onze huismos is naakt over de trappen rennen’
Studentenleven
Deze powerlifters sporten bij nieuwe studentenvereniging Fortius
Studentenleven
Waarom iedereen een marathon wil lopen: ‘Ik ben compleet geïnfluenced’
Download nu de Mare app voor je mobiel!
Downloaden
✕

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!