Columns & opinie
Studenten journalistiek zijn onder druk gezet, en dat is kwalijk
Studenten Journalistiek en Nieuwe Media is door de docent wel degelijk ontraden om zich op het met sloop bedreigde Doelencomplex te richten, vanwege de ‘gevoeligheid van het onderwerp’, schrijft Jan Frensen.
Gastschrijver
dinsdag 11 februari 2020
Cartoon Schot

Graag zou ik reageren op het artikel ‘Video studenten journalistiek mocht niet publiek worden’ dat vorige week in Mare werd gepubliceerd. Ik ben zelf ook een student Journalistiek en Nieuwe Media en was aanwezig bij het vertonen van het desbetreffende filmpje in de werkgroep van docent Van Rooijen.

In het artikel vertelt student Kirstin Toren dat niet alleen de universiteit, maar ook de docent wilde dat het item alleen klassikaal werd bekeken wegens de gevoeligheid van het onderwerp. De heer Van Rooijen ontkent dat.

Ik begrijp dat niet. In het college was hij erg duidelijk in zijn advies om je niet te veel te bemoeien met het Doelencomplex. Ook waarschuwde hij de studenten om niet zomaar alles aan te nemen van de bewonerscommissie, aangezien die volgens hem wel vaker onwaarheden c.q. halve waarheden zou vertellen.

‘Het is kwalijk dat studenten onder druk zijn gezet. Ik ben beledigd dat nota bene een docent journalistiek dat beleid verdedigt’

Ik vind het kwalijk dat de studenten onder druk gezet zijn om hun onderzoek niet naar buiten te brengen, en was als medestudent nogal beledigd dat nota bene een docent aan de opleiding journalistiek dergelijk beleid verdedigde.

Als de universiteit daadwerkelijk gelooft dat alle procedures rond het complex correct zijn doorlopen, dan is er ook geen reden om onderzoek hiernaar te onderdrukken/te ontmoedigen. Een universiteit die als motto ‘Bolwerk van Vrijheid’ heeft, siert het niet om studenten die die vrijheid tot uiting brengen te ontmoedigen zich te roeren in onderwerpen die wellicht minder welgevallig zijn.

Het zou de universiteit niet misstaan om zich voortaan coöperatief op te stellen bij onderzoek van (student-)journalisten; een goede uitleg kan het draagvlak immers enkel ten goede komen.

Jan Frensen is minorstudent Journalistiek en Nieuwe Media