Gouden brug | Homoboot | Personeelsblaadje | Natuurijs | BSA
donderdag 15 januari 2009
Gouden brug
Vijf leden van de Groningse studentenroeivereniging Gyas zijn door de politie betrapt, toen ze probeerden de brug over het Noord-Willemskanaal bij Haren goud te spuiten. De actie was ter ere van het jaarlijkse ‘intrainingsfeest’, dat het begin van het nieuwe seizoen inluidt. Leden van Gyas en het concurrerende Aegir versieren vaker de onderkant van bruggen met ploegnamen en kreten. Die zijn dan alleen zichtbaar voor de roeiers. Maar de vijf Gyas-roeiers hadden meer ambitie: ze wilden de pilaren waar het contragewicht op rust voorzien van een laagje goudverf. Ze moeten waarschijnlijk 1200 euro schoonmaakkosten betalen. Een van hen riskeert een strafblad. Voorzitter Lars van der Meer van Gyas zei tegenover de Groningse UniversiteitsKrant dat er maar één vierkante meter is geverfd. “Ik vind dat de gemeente hier erg zwaar aan tilt.” De roeiers zelf zijn volgens hem flink geschrokken. “Ze zien nu zelf ook in dat het geen slimme actie was.” (UK, Groningen)
Homoboot
De Universiteit van Amsterdam moet meevaren tijdens de botenoptacht van homomanifestatie Gay Pride. Volgens onderzoeker Laurens Buijs is dat hard nodig, en leeft er op de hele UvA behoefte hieraan. ‘De UvA is in de stad een symbool voor openheid, tolerantie en creativiteit en stelt zichzelf als doel maatschappelijk betrokken te zijn. Dit is een belangrijk moment om die betrokkenheid te laten zien’, aldus Buijs in Folia, het universiteitsblad van de UvA. Niet alleen de universiteit zelf, maar ook de besturen van de grote studentenvereniging mogen mee op de homoboot. Volgens Buijs is homoseksualiteit in de kringen nog wel eens een taboe: ‘Eerstejaars studenten met homoseksuele gevoelens zullen dat niet van de daken schreeuwen tijdens ontgroeningen, omdat daarmee de kans op een plek in disputen wordt verkleind. Het is de hoogste tijd dat studentenverenigingen nu eens ondubbelzinnig aangeven dat homoseksualiteit ook bij hen geen probleem is.’ (Folia, Amsterdam)
Personeelsblaadje
Het Utrechtse universiteitsblad staat op de tocht. Mogelijk wordt het zelfs opgeheven, suggereerde hoofdredacteur Armand Heijnen. Aanleiding is de daling in de oplage, al verschilt Heijnen van mening met zijn redactie over hoe sterk die daling precies is. De tien redacteuren hebben bij de directeur Communicatie van de UU gepleit voor het voortbestaan van een onafhankelijk universiteitsblad. Redactieveteraan Erik Hardeman verklaarde tegenover Folia ‘Heijnen denkt te veel vanuit het idee de interne communicatie te willen bevorderen, want wij maken sinds enige tijd deel uit van de communicatieafdeling. De redactie denkt ook wel vanuit de communicatiegedachte, maar er meer nodig om een goede nieuwsvoorziening te garanderen: een goed en frequent verschijnend blad.’ Als Heijnens plannen doorgaan, heeft Utrecht na de zomervakantie een personeelsblaadje, een universitaire nieuwsdienst, en een ‘middelenmix aan nieuwe media voor studenten.’ (Ublad, Utrecht)
Natuurijs
Heel schaatsliefhebbend Nederland stond vorige week op de ijzers. Heel Nederland? Nee, één groepje ijsfanaten uit Nijmegen ‘baalde als een stekker’, aldus hun bestuurslid. Schaatsvereniging Lacustris. Die hadden al tijden van tevoren hun schaatsvakantie naar Noord-Italië geboekt. Een trainingsweek op een kunstijsbaan. Terwijl ze daar zaten, werd in Nederland voor het eerst sinds 1996 het NK schaatsen op natuurijs gehouden. (Vox, Nijmegen)
BSA
De Technische Universiteit Delft wil ook aan het bindend studieadvies. Op dit moment denkt de TUD aan een norm van 30 studiepunten per jaar, 10 minder dan in Leiden maar evenveel als de TU in Eindhoven zal gaan hanteren. Universiteitsblad Delta pakte de cijfers er eens bij, en stelde vast dat 40% van de duften niet aan die norm voldoet. Zo erg wordt het niet, voorspeld de Leidse Eline van Bergijk in dat blad; mensen werken naar die norm toe. Blijkbaar roept het idee dat er eisen worden gesteld aan studieprestaties nog hevige weerstand op in Delft, maar onderwijsbaas Anka Mulder benadrukt dat het bsa niet wordt ingevoerd om studenten te pesten. ‘Juist om hen sneller bewust te maken van hun kansen. De uitval in latere jaren haal je zo naar voren.’ (Cursor, Eindhoven)