Nieuws
Voorzitter van de universiteitsraad weggestuurd
Tijdens een besloten vergadering heeft de universiteitsraad voorzitter Bas Knapp uit zijn functie gezet. Er zijn wel vraagtekens. ‘Ik was er niet bij toen deze beslissing werd genomen, en ken de juridische status van deze bijeenkomst niet.’
Anoushka Kloosterman
donderdag 25 mei 2023
Bij het KOG scant een rechtenstudent een QR-code om te kunnen stemmen bij de afgelopen UR-verkiezingen. Foto Marc de Haan

De universiteitsraad stuurde vorige week maandagavond een summier persbericht uit dat het ‘heeft besloten afscheid te nemen van Bas Knapp als voorzitter van de universiteitsraad’.

‘Voor een goede toekomstvisie en betere effectiviteit heeft de raad geconcludeerd dat een verandering in leiderschap gewenst is’, schrijft de raad. Floske Spieksma, raadslid van personeelspartij UB, neemt zijn taken over als plaatsvervangend voorzitter.

‘De meerderheid van de raad heeft het vertrouwen opgezegd en we beginnen een zoektocht naar iemand die de raad beter representeert’, vertellen Spieksma en Victor van der Horst (studentenpartij PBMS) in een gezamenlijk telefoongesprek.

Ze willen niet ingaan op de achterliggende reden, of over het verloop van de besloten vergadering.

‘Het gaat over specifieke pinpoints en individuen’, zegt Van der Horst. ‘Daar kunnen we geen details over geven.’ Spieksma: ‘We moeten ons aan onze eigen spelregels houden.’

Tweede termijn

Knapp was zelf niet aanwezig bij de vergadering waarin hij werd weggestemd. Hij hoorde pas achteraf over het besluit, vertelt hij. Dat er een nieuwe voorzitter moest komen, stond al vast: diezelfde ochtend had hij aangegeven dat hij zou stoppen.

‘Ik heb de ochtend voor de bespreking aangegeven dat ik niet zou opgaan voor een tweede termijn, vanwege mijn aanstelling bij het Hoogheemraadschap waar ik me volledig aan wil wijden. De universiteitsraad heeft kennelijk diezelfde dag besloten dit per direct te effectueren. Ik was niet aanwezig bij de vergadering toen deze beslissing werd genomen, en ik ken de juridische status van deze bijeenkomst niet. Ik heb er achteraf kennis van genomen.’

‘De gang van zaken verbaast en bedroeft me’

Van de zestien raadsleden waren er maar negen aanwezig bij de stemming. Naast Knapp waren de vier raadsleden van personeelspartij LAG, het raadslid van studentenpartij ONS, en een lid van LVS er niet bij.

Remco Breuker, fractievoorzitter van LAG, zegt dat hij niet wist dat dit onderwerp zou worden besproken. ‘Ik en mijn fractie hebben kennisgenomen dat Floske (Spieksma, red.) gecommuniceerd heeft over Bas en zijn voorzitterschap, maar wij waren niet bij die bijeenkomst. De gang van zaken verbaast en bedroeft me, vooral ook omdat het zo onnodig is, gezien Bas’ aangekondigde vertrek. Ik heb altijd prettig met hem samengewerkt’, benadrukt Breuker.

Knapp, die zelf ook raadslid is voor LSP, werd in september aangesteld als voorzitter. Het is ongebruikelijk dat de voorzitter ook zelf in de raad zit, maar eerdere sollicitatierondes leverden geen geschikte kandidaat op.

Hij blijft wel actief in de raad. ‘Negen maanden geleden is er een beroep op mij gedaan om te solliciteren voor het voorzitterschap toen er niemand uit de procedure kwam’, zegt hij. ‘De raad stond toen voor flinke uitdagingen. Nu keer ik terug als lid en blijf ik vanuit een ander commitment betrokken bij onze mooie universiteit.’

Eigen verantwoordelijkheid

Het college van bestuur reageert dat het heeft kennisgenomen van de beslissing, maar is verder niet betrokken bij het besluit.
‘De universiteitsraad heeft een eigenstandige verantwoordelijkheid en kiest uit haar midden een voorzitter’, laat woordvoerder Caroline van Overbeeke weten.

‘Het college kan daarom geen uitspraak doen of oordeel geven over dit besluit. Het vertrouwt erop dat de universiteitsraad haar besluit zorgvuldig en weloverwogen heeft genomen.’

Het universiteitsbestuur dankt Knapp ‘ voor de plezierige en constructieve samenwerking in de afgelopen periode’, schrijft Van Overbeeke.

Rectificatie: In eerdere versie van dit artikel stond dat er tien raadsleden aanwezig waren bij de besloten vergadering. Dat moeten er negen zijn.