Nieuws
Voortaan controle LU-cards bij alle gebouwen
De universiteit gaat om veiligheids­redenen vaker LU-cards controleren bij de ingang van gebouwen. Zo wil het college van bestuur ‘ervoor zorgen dat wij ook de komende periode in een veilige sfeer kunnen werken en studeren’.
Mark Reid
donderdag 26 oktober 2023

Hoe streng de controles zijn kan verschillen van gebouw tot gebouw. In sommige gevallen zal het gaan om een steekproefsgewijze controle, op andere plekken zal er bij de ingang worden gecontroleerd. Volgens de universiteit is dit nodig om ‘te voorkomen dat mensen ongenodigd of zonder goede reden onze gebouwen betreden’.

Uit een apart bericht van het college van bestuur valt op te maken dat de maatregelen een reactie zijn op het geweld in Israël en Palestina. Ondanks de roerige tijden wil het college van bestuur dat ‘onze universiteit een veilige plaats moet zijn en blijven, gericht op verbinding en kennisuitwisseling’. De maatregelen zoals de controles bij de ingang zijn bedoeld als ‘vorm van zorg voor onze gemeenschap’, aldus het bestuur.

Het is niet de eerste veiligheidsmaatregel die de universiteit neemt. Van 13 tot en met 15 oktober was het Wijnhavengebouw in Den Haag om onbekende reden gesloten. Het college zei dat weekend alleen dat er sprake was van ‘een verhoogd veiligheidsrisico’, maar gaf geen verdere details over de aanleiding. Deze week vroeg Mare of er inmiddels wel meer openheid gegeven kon worden, maar volgens de woordvoerder kan de universiteit nog steeds niks vertellen over de precieze toedracht van de sluiting.

Eigen afweging

Op maandag 16 oktober was het gebouw weer toegankelijk. De universiteit liet toen via een vervolgbericht op de universiteitswebsite weten dat er volgens politieonderzoek geen sprake meer was van een verhoogd veiligheidsrisico. Bij navraag laat de politie weten dat het sluiten van het gebouw een eigen afweging is geweest van de universiteit, en niet gebeurde op aanwijzing van politie of de gemeente.

NRC beweerde op 13 oktober in een artikel dat de sluiting te maken had met een ‘Palestina-demonstratie’. Dit baseerde de krant op een mail van een docent aan studenten. De woordvoerder van de universiteit weersprak deze bewering en ook Mare heeft de claim niet kunnen bevestigen.

Op de vraag van Mare of de onduidelijkheid rond de sluiting van de Wijnhaven niet juist leidt tot meer onrust en speculatie, wil de universiteit niet reageren.